Rolex Cellini
Rolex Cellini bij Goudwisselkantoor
Bij Goudwisselkantoor worden regelmatig horloges van het merk Rolex aangeboden. Daar zitten uiteraard ook de Rolex Cellini horloges regelmatig tussen wat een wat minder bekend maar toch zeer geliefde collectie van het merk Rolex is. Deze horloges hebben een tijdloos en zeer klassiek design en worden tot op de dag van vandaag nog altijd gemaakt door Rolex. Het past in het populaire genre vintage horloges waar veel verzamelaars en liefhebbers voor zijn maar ook bij de nieuwe en nieuw gebruikte horloges vinden we ze terug. Als u zo’n horloge bezit en het graag wilt verkopen wilt u natuurlijk wel dat het horloge een waardig nieuw thuis krijgt en dat u te maken hebt met een expert bij het inleveren.
De experts bij Goudwisselkantoor kennen de materie van Rolex goed en weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en dat u de correcte waarde krijgt voor uw horloge, mits deze in goede staat is. Het horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn, in goede staat en het liefste nog zoveel mogelijk de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.
Bent u in het bezit van een Rolex Cellini horloge en wilt u die graag verkopen? Neem dan contact op met ons of kom langs bij één van de Goudwisselkantoren.
Vind een kantoor in de buurt >
Om u nog meer te informeren wordt er op deze pagina uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de iconische horlogecollectie Cellini van Rolex.
Rolex Cellini, de ode aan de Italiaanse Renaissance
De Rolex Cellini is een horloge collectie van het Zwitserse merk Rolex, die vernoemd is naar de beroemde Italiaanse goudsmid en beeldhouwer Benvenuto Cellini. Deze goudsmid en beeldhouwer leefde in de Italiaanse Renaissance tijd en heeft indrukwekkende stukken gemaakt als bijvoorbeeld de Saliera, die in het Kunsthistorisch Museum van Wenen nog altijd te bewonderen is. De collectie is genoemd naar deze kunstenaar omdat het een ode moet zijn aan de Italiaanse Renaissance tijd en we de onmiskenbare luxe, klassieke en elegante stijl terug zien in de ontwerpen van de Cellini horloges.
De Rolex cultuur van meerdere horloges bezitten
Hoewel Rolex eigenlijk bekend staat om betrouwbare horloges voor alledaags gebruik, en we bij een merk als Patek Philippe eerder de elegante horloges zagen, kwam daar in de jaren ‘60 toch verandering in. Dit kwam door de toenmalige marketing directeur van Rolex René-Paul Jeanneret, die het verhaal van de Rolex verzamelaar in het leven wilde roepen. Zijn ideaal was om verzamelaars te gaan creëren die voor elke gelegenheid een ander horloge zouden gaan bezitten en zo dus een collectie op zouden bouwen in plaats van één horloge wat altijd gedragen werd tijdens alle activiteiten en gelegenheden.
Al in de vroege jaren ‘60 werd de cultuur van het bezitten van meerdere horloges onderdeel van Rolex haar marketing visie. Het zou ook niet lang duren totdat het bredere publiek die cultuur zou overnemen. Horloges gericht op een bepaalde activiteit zoals de Rolex Submariner en de Rolex GMT waren zeer succesvol en dit maakte de weg vrij voor Rolex om ook een elegant horloge voor chiquere gelegenheden te gaan maken. Dat werd dus de Rolex Cellini.
Een brede variatie aan ontwerpen van de Rolex Cellini
De Cellini collectie sloeg aan en er werd een grote variatie aan modellen gemaakt. Richting de jaren ‘70 was er al een heel divers assortiment van elegante horloges voor chiquere gelegenheden met de Cellini collectie. En terwijl de meeste Rolex modellen de waterdichte Oyster kasten hadden, werd er in de Cellini geen gebruik gemaakt van deze technieken. Het horloge was immers niet gemaakt voor ruige omstandigheden maar voor cocktail feestjes of chique diners in een kasteel. Er werd qua design dan ook meer gefocust op verfijning en luxe en dus werd er veel goud gebruikt, maar ook waren edelstenen regelmatig onderdeel van de horloges. Het was voor Rolex eigenlijk een totaal nieuwe wereld omdat het merk nog nooit een horloge collectie gemaakt had die slechts op de schoonheid gericht was en geen prestaties leverde.
De eerste Rolex Cellini horloges waren vooral heel klassiek en conservatief qua ontwerp, maar niet veel later kwamen er steeds meer bonte ontwerpen met aparte vormen bij. Dit was natuurlijk ook typerend voor de jaren ‘60 en ‘70 die sowieso wat bonter, kleurrijker en gekker waren. Rolex begon te werken met hele bekende ontwerpers in de horlogewereld zoals de iconische Gerald Genta. Hij ontwierp een paar bijzondere horloges voor de Cellini collectie waaronder de ‘’King Midas’’ en het referentienummer 4621, wat hele typische horloges zijn die de tijdsgeest van die periode goed uitstralen. De King Midas die in 1963 uitgebracht werd, en door Gerald Genta ontworpen was, had ook een aantal beroemde liefhebbers zoals Elvis Presley die er een bezat en deze regelmatig droeg.
Terug naar de klassiekere ontwerpen en de facelift naar de moderne Rolex Cellini collectie
Het experimenteren met bonte ontwerpen in de jaren ‘60 en ‘70 was goed bevallen, maar toch koos Rolex ervoor om terug te keren naar de klassiekere en conservatievere ontwerpen met de Cellini collectie. De gedachte hierachter was ook om de horloges tijdloos te houden, iets waar Rolex altijd veel waarde aan hechtte. Een Rolex horloge moet namelijk 50 jaar na aankoop nog gedragen kunnen worden zonder dat het er gedateerd of vreemd uitziet. Er kwam daarom de Cellini Danaos met referentienummers als 4243 en 4233, die een moderne interpretatie van een vintage ontwerp uit moest dragen met een 35 millimeter kast en een hoekig ontwerp met rondingen. Het was een beetje een knipoog naar de oude Rolex Bubbleback horloges, alhoewel dit ontwerp overduidelijker eleganter en chiquer was. Ook kwam er nog de Cellini Prince met referentienummers als 5440/8 en 5441/9 wat eigenlijk een herinvoering was van het Rolex Prince horloge wat van eind jaren ‘20 tot begin jaren ‘40 gemaakt werd door Rolex. Daarna raakte de Cellini collectie een beetje in het stille water en werd minder opgemerkt. Echter bleef er wel een groep liefhebbers die van de elegante en chique ontwerpen hielden en daar trouw aan bleven.
In 2014 werd de collectie verwend met een flinke facelift. De ontwerpen die inmiddels wel ondanks hun klassieke karakter niet meer helemaal bij het moderne tijdsbeeld van de meeste juwelierszaken paste werden wat moderner en steviger gemaakt. De kasten werden iets groter en de wijzerplaten iets meer minimalistisch maar nog altijd heel klassiek. Ook kwam er een mooie grote kroon aan de zijkant van de kast die het geheel er nog mooier uit liet zien. De kasten zijn geheel in de Cellini traditie uitsluitend uit edelmetalen als witgoud, roségoud en geelgoud. Het uitsluitend op esthetiek richten in deze collectie werd ook in de geschiedenis gelaten en zo zagen we ineens een horloge met een maanfase (50535) en een horloge die een tweede tijdszone aangeeft (50525 en 50529) ook wel de Rolex Cellini DualTime genoemd.
De collectie is nog altijd niet de meest bekende collectie van Rolex maar desalniettemin kent Cellini zo zijn liefhebbers. Dit geldt voor zowel de nieuwe als de oude modellen die het toch nog goed doen op internationale veilingen en in de vintage horloge markt. Een typische Cellini liefhebber zal eerder wat klassieker ingesteld zijn en ook houden van oude kunst bijvoorbeeld. Feit is wel dat men zichzelf nog echt kan onderscheiden met een Rolex Cellini horloge, omdat ze niet zo vaak om de polsen gesignaleerd worden. Het is niet de Rolex waarvan men zegt; ‘’kijk een Rolex!’’ maar eerder ‘’wauw kijk! Wat een bijzondere Rolex!’’