Rolex DayDate II

Rolex DayDate II

Rolex DayDate II bij Goudwisselkantoor

Bij Goudwisselkantoor worden regelmatig horloges van het merk Rolex aangeboden. Daar zitten uiteraard ook de Rolex DayDate II horloges regelmatig tussen. Het is een wat minder bekende tak van één van de meest bekende Rolex horloges en is helaas maar kort geproduceerd. Deze horloges hebben een tijdloos design en worden helaas niet meer gemaakt. Ze zijn vervangen door de DayDate 40. Het past dus ook meer in de categorie gebruikte horloges, waar veel verzamelaars en liefhebbers voor zijn. Als u zo’n horloge bezit en het graag wilt verkopen, dan wilt u natuurlijk wel dat het horloge een waardig nieuw thuis krijgt en dat u te maken hebt met een expert bij het inleveren.

De experts bij Goudwisselkantoor kennen de materie van Rolex goed en weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en dat u de correcte waarde krijgt voor uw horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn, in goede staat en het liefste nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

Bent u in het bezit van een Rolex DayDate II horloge en wilt u die graag verkopen? Neem dan contact op met ons of kom langs bij één van de Goudwisselkantoren.

 

> Vind een kantoor in de buurt

 

Om u nog meer te informeren wordt er op deze pagina uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de iconische horlogecollectie DayDate II van Rolex.

Rolex DayDate II geschiedenis

De Rolex DayDate is al sinds het begin, wat eind jaren ‘50 plaatsvond, een succes zoals te lezen is het gedeelte over de Rolex DayDate op onze website. Het horloge draagt al enige jaren de bijnaam President en is ook door vele prominente staatsmannen, Koninklijken en andere VIP’s gedragen, waaronder een aantal Amerikaanse Presidenten. Dat verklaart ook de bijnaam. Het horloge is in vele variaties uitgebracht van verschillende metalen, wijzerplaten, met stenen, zonder stenen, verschillende banden en bezels en ga zo maar verder. Ook is het uurwerk meerdere malen vervangen voor betere versies en is de ontwikkeling voor dit horloge eigenlijk nooit gestopt. Echter bleef één ding altijd gelijk en dat waren de afmetingen. Die bleven de klassieke 36 millimeter in diameter voor de kast, al sinds de tijd dat het horloge gelanceerd werd. Echter was 36 millimeter eind jaren ‘50 reusachtig groot maar zijn de perspectieven door de jaren heen voor de afmetingen van horloges flink veranderd. Zo was aan het begin van het nieuwe millennium 36 millimeter inmiddels klein of zelfs ultra klassiek geworden en kwam er meer vraag naar grotere horloges tussen de 40 en 50 millimeter qua diameter voor de kast. Toch hield Rolex het nog een lange tijd vol om niet toe te geven aan die moderne gewoonte, wat misschien toentertijd ook meer als een tijdelijke trend beschouwd werd. En een Rolex koopt men immers voor een langere tijd en niet slechts voor één jaar. Maar een aantal jaar later, in het jaar 2008, kwam daar toch verandering in en besloot Rolex op de markt te komen met een DayDate horloge met grotere afmetingen. Dit moest echter niet de klassieke DayDate vervangen en dus een andere naam hebben en als een soort van sub collectie dienen. Dat werd de DayDate II en de diameter van de kasten zou 41 millimeter gaan worden, wat niet te groot was maar ook zeker paste in de moderne gewoonte van grotere horloges. Uitgerust werden deze horloges met het kaliber 3156, wat een automatisch uurwerk was door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd en natuurlijk zowel de dag als de datum kon aanduiden. Ook werd het uitgerust met nieuwe Paraflex schok absorbeerders, wat de schokbestendigheid van het horloge groter maakte en het daarmee ook voor ruigere omstandigheden geschikt maakte. De parachroom veer zorgde dan echter weer voor bestendigheid tegen temperatuurswisselingen en magnetische velden. Zo werd het horloge niet alleen robuuster qua afmetingen maar ook qua prestaties. Er kwamen versies in verschillende metalen zoals platina, roségoud, witgoud en geelgoud. Een stalen versie bleef echter uit omdat Rolex de DayDate graag als prestige horloge ziet en er dus het liefste een luxe versies van maakte. We zagen ook alle klassieke DayDate design elementen terugkomen zoals een gecanneleerde bezel, het loepje boven de datum en, zeer typisch voor de DayDate, de President band.

Hoewel het horloge niet onsuccesvol liep en liefhebbers van grotere horloges blij waren met de grotere DayDate versie, had de DayDate II toch maar een korte levensduur. Rolex vond de 41 millimeter een ongemakkelijke maat en dacht dat 40 millimeter beter zou zijn en het duidelijker was om de DayDate horloges voortaan aan te duiden als DayDate 36 en DayDate 40. Zo verdween de DayDate II in 2015 van het toneel en maakte hij plaats voor de DayDate 40. Wel zijn de referentienummers 218206, 218235, 218238 en 218239 nog altijd geliefd op de nieuw gebruikte markt en zien we ze vaak terug bij veilingen. Een Rolex is altijd een goede investering en dat is voor de Rolex DayDate II zeker niet anders.

Rolex DayDate II referentienummers

Rolex DayDate II 218206

De Rolex DayDate II met het referentienummer 218206 is een dag en datum horloge uit de DayDate II lijn van Rolex. Dit was een sub collectie van één van de meest populaire collecties van het Zwitserse merk, die maar een korte productietijd gehad heeft. Dit model in het bijzonder is gemaakt uit platina wat hem bijzonder kostbaar maakt. Het horloge heeft een kast met een diameter van 41 millimeter, wat groter is dan de standaard 36 millimeter die Rolex voor de DayDate kent. Dit is iets wat past in de moderne gewoonte van grotere horloges. Op de kast zien we een gladde bezel en dit alles is bevestigd aan een President band, die eveneens uit platina gemaakt is. In de kast zien we verschillende mogelijkheden qua wijzerplaatkleuren zoals grijs, wit, zwart maar degene die er toch wel echt uitspringt is de prachtige lichtblauwe haast turquoise versie. Ook zijn de wijzerplaten allemaal te vinden in de zogenaamde ‘’Pie Pan’’ stijl die wat visuele diepte in het aanzicht brengt. De uur indicatie bestaat in de meeste gevallen uit Romeinse cijfers, al zijn er ook versies met streepjes en zelfs met geslepen diamanten. Ook bij de wijzers is er een bijzondere optie want er zijn naast de platina wijzers ook blauwe wijzers mogelijk bij welke dan overigens de Romeinse cijfers ook in dezelfde kleur blauw worden uitgevoerd. Boven de 12 uur vinden we de dag aanduiding en daaronder het Rolex kroontje in platina. Op 3 uur zien we de datum aanduiding en daarboven een loepje in het saffierglaasje dat de kast afsluit. Het horloge loopt op het kaliber 3156, wat een automatisch uurwerk is door Rolex zelf ontworpen en gemaakt.

Rolex DayDate II 218235

De Rolex DayDate II met het referentienummer 218235 is een horloge uit de DayDate II lijn die maar een korte productietijd gehad heeft. De DayDate II was een sub collectie van de populaire klassieke DayDate lijn maar had een grotere diameter van de kast. Om precies te zijn 41 millimeter, wat eigenlijk gedaan was om aan behoefte van grotere horloges te voldoen. Dat was inmiddels een moderne gewoonte geworden. Bij de 218235 was de Oyster kast en de President band uit roségoud gemaakt evenals de gecanneleerde bezel op de kast. In de kast zagen we een variatie aan kleuren voor wijzerplaten zoals zwart, bruin, goud, roze, grijs, blauw en versies met bepaalde patroontjes. De uur indicatie bestaat in de meeste gevallen uit Romeinse cijfers maar er zijn ook versies met streepjes, Arabische cijfers of zelfs baguette geslepen diamantjes en robijntjes. De wijzers zijn net als de kast en de band van roségoud en boven 12 uur staat de dag aanduiding, terwijl we onder 12 uur het Rolex kroontje zien in roségoud. Op 3 uur staat heel klassiek de datum en de kast wordt gesloten door een saffierglaasje. Daar zit overigens nog wel een loepje in boven de datum, want dat is nu eenmaal een typisch Rolex kenmerk. Technisch is het horloge ook goed op orde met het kaliber 3156, wat een automatisch uurwerk is en door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd werd.

Rolex DayDate II 218238

De Rolex DayDate II met het referentienummer 218238 is een horloge wat bijna volledig gelijkwaardig is aan de 218235 en dus uit de DayDate II collectie stamt, wat een subcollectie is van de klassieke Rolex DayDate collectie. Dit horloge heeft dus ook een Oysterkast van 41 millimeter in diameter met daarop een gecanneleerde bezel. Dit zit bevestigd aan een President band. Het is allemaal gemaakt uit geelgoud, wat hem onderscheidt van zijn broertje die uit roségoud gemaakt is. Binnen in de 218238 zien we ook weer verschillende kleuren wijzerplaten mogelijk zoals zwart, wit en goud en eventueel met verschillende patroontjes of textuurtjes. De uur indicatie bestaat vooral Romeinse cijfers, Arabische cijfers, streepjes of baguette geslepen diamantjes en robijntjes. We zien boven de 12 uur de dag aanduiding en daaronder een Rolex kroontje, eveneens in geelgoud net als de wijzers. De datum aanduiding zit heel klassiek op 3 uur en daarboven zit een loepje in het saffierglaasje wat de kast afsluit. Dan zit er in de kast nog een kaliber 3156, wat het horloge lopende houdt. Dit uurwerk is automatisch en door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd.

Rolex DayDate II 218239

De Rolex DayDate II met het referentienummer 218239 is een horloge dat zowel de dag en de datum aanduidt van het Zwitserse merk Rolex. Het horloge is onderdeel van de DayDate II lijn, wat een sub collectie is van de klassieke Rolex DayDate collectie met grotere kasten in 41 millimeter in plaats van 36 millimeter. Dit DayDate II horloge is heel gelijkwaardig aan de 218235 en de 218238 echter is deze versie, de 218239, niet in roségoud of geelgoud maar in het elegante witgoud. De kast is een Oysterkast van 41 millimeter met daarop een gecanneleerde bezel, eveneens in witgoud net als de President band waaraan het bevestigd is. Binnen in de kast zien we vooral veel de zilveren wijzerplaat, maar er zijn ook versies met een zwarte of witte wijzerplaat en zelfs een bruine of blauwe wordt weleens gesignaleerd. De uur indicatie bestaat vaak uit Romeinse cijfers, Arabische cijfers, streepjes or goed geslepen diamanten of soms zelfs baguette geslepen diamanten en andere edelstenen. De wijzers zijn ook uit witgoud gemaakt en boven de 12 uur zit de dag aanduiding terwijl daaronder dan weer een Rolex kroontje in witgoud schittert. Op 3 uur zien de we de datumaanduiding en de kast wordt gesloten door een saffierglaasje. Uiteraard zit er boven de datum nog een loepje zoals dat bij Rolex datumhorloges hoort. Het horloge loopt op het kaliber 3156, wat een automatisch uurwerk is door Rolex zelf geproduceerd en ontworpen.

 

> Vind een kantoor in de buurt