Omega Speedmaster

Omega Speedmaster

Omega Speedmaster horloges verkopen bij het Goudwisselkantoor

Bij het Goudwisselkantoor hebben we al heel wat jaren ervaring op het gebied van in- en verkopen van Omega Speedmaster horloges. Heeft u een Omega Speedmaster horloge en wilt u dat laten taxeren of verkopen door een betrouwbare partij met veel expertise? Dan moet u toch eens langskomen bij een van onze Goudwisselkantoren om de waarde te laten bepalen van uw Omega Speedmaster.

Vertrouwd uw Omega Speedmaster horloge verkopen aan de experts van het Goudwisselkantoor

De experts bij het Goudwisselkantoor kennen de materie van de Omega Speedmaster goed. Ze weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt. En dat u de marktconforme waarde krijgt voor uw Omega Speedmaster horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn. Het moet in goede staat zijn en het liefst nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

Achtergrond van uw Omega Speedmaster horloge

Om u te helpen bij het herkennen of uw Omega Speedmaster horloge echt is, of uit welke collectie het is, bieden wij u op verschillende pagina’s wat achtergrondinformatie. Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie over de Omega Speedmaster. Een horloge van Omega wat al heel lang bestaat. Het hoort dan ook in het rijtje van Omega horloges die iconisch zijn voor het merk. We vinden de horloges ook op de vintage markt terug en in de nieuw en nieuw gebruikte markten. Als u uw horloge niet herkent in dit verhaal, kunt u ook nog een van onze andere pagina’s bekijken. Aan de hand daarvan kunt u uw Omega Speedmaster horloge herkennen. En anders zijn er altijd nog de experts van het Goudwisselkantoor, die veel ervaring hebben met horloges en deze vaak al snel herkennen.

VIND EEN KANTOOR >

De Omega Speedmaster, het eerste horloge op de maan!

Horloges worden vaak gemaakt met het idee een bepaalde presterende factor te hebben. Om diep te duiken, magnetische velden te weerstaan of bijzondere tijdsmetingen te verrichten. En sommige horloges overtreffen hun presterende factor zoals de Omega Speedmaster dat heeft gedaan. De Omega Speedmaster was namelijk het allereerste horloge op de maan ooit. De drie Astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins van de Apollo 11 droegen dit horloge om de pols toen zij dit stukje heel belangrijke ruimtevaartgeschiedenis schreven. En zo geniet dit horloge al jaren enorme bekendheid. Veel mensen willen het om die reden dragen. Dit naast het feit dat het gewoon een heel goed gemaakt en mooi horloge is. Want daar is Omega tenslotte goed in.

Het begin van de Omega Speedmaster

De geschiedenis van de Omega Speedmaster gaat uiteraard wel dieper terug dan die maanlanding en begint zelfs al in het jaar 1957. Het werd toen dus ook niet geïntroduceerd voor de ruimtevaart maar voor de sport- en race evenementen. Dit was eigenlijk om de positie van Omega te versterken als officiële tijdmeter tijdens de Olympische Spelen. Maar uiteraard ook voor de autosport die in die jaren erg in opkomst was. Die naam Speedmaster werd dan ook niet toevallig gekozen. Het paste erg voor het doel waarvoor dit horloge bedoeld was. Het moest de snelheid meten met de Tachymeter op de bezel. Het allereerste Speedmaster horloge had als referentienummer CK2915 en was ontworpen door de Zwitserse ontwerper Claude Baillod. Dit model had overigens de bijnaam ‘’Broad Arrow’’. Hoogstwaarschijnlijk afgeleid van de enorme urenwijzer die gevormd is als een breed pijltje maar daardoor wel goed leesbaar is. Chronografen werden in die tijd nog gezien als een instrument wat uitsluitend voor professionals bedoeld was. Dat is later echter snel veranderd.

Hoe NASA voor de Omega Speedmaster koos

In 1962 werden NASA en Omega voor het eerst met elkaar verbonden. Een astronaut genaamd Walter Schirra bezat zelf een Omega Speedmaster die hij tijdens een ruimtereis om zijn pols droeg. NASA had in die tijd nog geen officieel horloge aangewezen voor de astronauten. Maar bij terugkomst van Walter Schirra ging men daar toch wel eens aan denken. Het horloge van de astronaut had zich namelijk zeer goed gedragen onder de moeilijke omstandigheden in de ruimte en Walter Schirra was slechts de 5e astronaut die de ruimte in ging. NASA besloot vanaf dat moment maar eens te beginnen met een test wat het beste horloge zou zijn voor de astronauten. De verhalen luidden dat er twee NASA-officials naar een juwelier in Houston gestuurd werden om een aantal horloges uit te zoeken en daar mee te gaan experimenteren door middel van 11 zware testen. Er zouden toen 5 horloges gekocht en getest zijn waaronder een Breitling, Rolex, Longines en natuurlijk een Omega Speedmaster. Die laatste won veruit bij alle experimenten. En zo werd de Omega Speedmaster toegevoegd aan de astronauten kit waar hij tot op de dag van vandaag nog deel van uitmaakt. En zo belandde de Omega Speedmaster uiteindelijk op de maan in 1969. Overigens zijn er buiten de Omega Speedmaster alleen nog maar een Rolex GMT en een Bulova chronograaf op of in de buurt van de maan geweest. De Omega Speedmaster mag dus met recht ‘’the Moonwatch’’ genoemd worden.

Het design van de Omega Speedmaster

De Omega Speedmaster heeft eigenlijk vanaf het begin af aan wel een heel typisch design gehad, wat weinig veranderd is door de jaren heen. Er zijn natuurlijk wel kleine aanpassingen geweest en zelfs verschillende versies. Toch blijft het ondanks alles altijd een herkenbaar Omega Speedmaster design. Wat daar misschien wel het meeste aan bijdraagt is de Tachymeter op de bezel. En ook al is die in sommige versies in staal uitgevoerd, de meest bekende blijft toch wel de zwarte bezel. Ook de beroemde ronde kastvorm met gestroomlijnde pootjes zien we op vrijwel elke versie terug. Evenals de drukkers aan de zijkant die voor de chronograaffuncties dienen. De maat van de kast kan ook per versie variëren en we zien dan ook maten van 44 millimeter, 42 millimeter en 38 millimeter die veel voorkomen.

En hoewel de wijzerplaat op veel verschillende versies niet zwart is, is die zwarte plaat toch wel de zogenaamde ‘’originele’’ kleur. Het is dankzij die mythische status die de wijzerplaat gekregen heeft ook zeker de meest populaire kleur wijzerplaat voor de Omega Speedmaster. Natuurlijk heeft iedere wijzerplaat ongeacht welke kleur dan ook de drie klokjes voor de chronograaffunctie, streepjes om de uren en de minuten aan te duiden en het Omega logo op 12 uur. Dit met uitzondering van de X-33 wat een versie is die vandaag de dag door astronauten gedragen wordt op ruimte missies. We zien ook dat de verschillende versies op verschillende banden komen als leer, staal en zelfs NATO. En natuurlijk zien we bij de verschillende versies een keur aan metalen zoals goud maar ook zwart keramisch materiaal. Evenals versies uit twee metalen zoals goud en staal. Bij enkele versies was Omega creatief met kleur. Zo is er bijvoorbeeld een groene versie geweest.

De verschillende Omega Speedmaster versies

Al die verschillende versies die uitgebracht zijn. Soms met verschillen in uiterlijk en soms gewoon heel klassiek als een Omega Speedmaster die we in ons hoofd zien bij het uitspreken van de naam. Qua uurwerk zijn er natuurlijk altijd verschillen geweest waarover we in het technische gedeelte meer uitwijden. De meest bekende versie is de zogenaamde ‘’moonwatch’’ wat de Omega Speedmaster Professional is. Daar zijn zowel vintage- als gloednieuwe versies van. Dit horloge blijft ongekend populair bij horlogeliefhebbers. Zo’n andere beroemde versie is natuurlijk de Omega Speedmaster Reduced, die niet meer geproduceerd wordt, maar wel veel op de gebruikte markt rondgaat en geliefd is. Een leuk detail om te weten is dat de versies van voor de maanreis de ‘’pre-moon’’ versies genoemd worden. De ‘’Mark series’’ is nog een andere heel belangrijke versie die niet mag ontbreken. Deze begon vanaf de vroege jaren ’60. Er zijn versies uitgebracht van Mark II tot Mark V. Er staat nog altijd een Mark versie in de catalogus van Omega. Het is dus ook een van de langst lopende versies.

De astronauten die tegenwoordig op ruimtemissie gaan nemen een X-33 mee. wat een elektronische versie is met een digitaal scherm. Dat horloge heeft overigens nog altijd indrukwekkende prestaties maar sluit beter aan bij de ruimtemissies en is op deze manier bruikbaarder voor de astronauten. En dan zijn er natuurlijk nog ontelbare speciale versies met goud, goud en staal, een andere kleur bezel, een ander bandje, gemaakt uit zwart keramisch materiaal en ga zo maar door. Iets wat terug te vinden is tussen de beschreven referentienummers.

Extra speciale edities van de Omega Speedmaster

Omega heeft met de Speedmaster ook de link gezocht naar de wereld van strips en illustraties. Zo is er bijvoorbeeld een Omega Speedmaster Kuifje (internationaal bekend als TinTin) uitgebracht waar de zwarte wijzerplaat een wit-rood geblokte ring had die natuurlijk verwijst naar de beroemde raket van Kuifje. Een andere speciale editie met een link naar de wereld van strips en illustraties is de Snoopy versie. Een mooie stalen kast met blauwe bezel en Snoopy op een van de chronograafklokjes. Achterop zien we een afbeelding van de maan en de aarde in de ruimte. De Snoopy versie heeft dan ook weer een hele sterke connectie met de relatie die Omega al jaren met NASA heeft. Snoopy was de mascotte voor NASA-astronauten en eigenlijk gekozen als een soort van ‘’beschermhond’’ voor de astronauten. Naar aanleiding daarvan heeft NASA ook een ‘’Silver Snoopy Award’’ in het leven geroepen. Deze was bedoeld om mensen, bedrijven en instanties te bedanken die meegewerkt hebben aan het ontdekken van de ruimte.

In 1970 werd deze uitgereikt aan Omega voor het meewerken aan het ontdekken van de ruimte en uiteraard het van dienst zijn aan de astronauten op de eerste maanreis. Maar er was ook nog een andere reden waarom Omega deze prijs kreeg die iets serieuzer is. In 1970 vertrok op 11 april de Apollo 13, die wederom drie mannen naar de man zou gaan brengen. Zo’n reis duurt 3 dagen en op de tweede dag, 13 april ontplofte een zuurstoftank terwijl het ruimteschip tussen de maan en de aarde was. Omdat omkeren extra brandstof verbruikt en de bestaande reis vervolgen niet, werd er besloten naar de maan te vliegen. Daarna om de maan heen te draaien en zo terug te keren naar de aarde. Dit betekende wel dat er over het donkere gedeelte van de maan gevlogen moest worden, het schip enige tijd geen contact kon hebben met de aarde en daarnaast was het moeilijk in te schatten of er genoeg zuurstof zou zijn hiervoor. De astronauten begonnen te rekenen en gebruikte daarbij hun Omega Speedmaster om de tijd te gaan meten. Om een lang verhaal kort te maken. Dit hielp bij een veilige terugkeer en was dus reden genoeg voor NASA om de ‘’Silver Snoopy Award’’ uit te reiken aan Omega. Het zou daarna wel 50 jaar duren voordat er een speciale versie gemaakt werd door Omega om dit te vieren.

De techniek van de Omega Speedmaster

Het is natuurlijk geen geheim dat de Omega Speedmaster technisch altijd al goed in elkaar gezeten heeft. Daarvoor zijn verschillende kalibers en technieken door de jaren heen gebruikt. Een ding hadden ze echter wel gemeen; het waren allemaal chronograaf uurwerken. Want de Omega Speedmaster is nu eenmaal een chronograaf. Een van de meest bekende uurwerken is het kaliber 321 wat in 1942 ontwikkeld is met de hulp van de Zwitserse horlogefabrikant Lemania. De basis van het kaliber 321 is op een kaliber 2310 van Lemania. Dit is een uurwerk dat in veel bekende horloges gebruikt is. Onder andere Patek Philippe en Vacheron Constantin. Het kaliber 321 zat eigenlijk vanaf het begin en door de hele jaren ‘60 heen wel in Omega Speedmaster horloges. Het was dan ook dit uurwerk wat naar de maan afreisde. Na de jaren ‘60 besloot Omega het uurwerk uit te wisselen voor een kaliber 861. Dit omdat het uurwerk de productiekosten verlaagde en betrouwbaarder was. De liefhebber die dit jammer vond heeft daar overigens niet zijn hele leven over hoeven te treuren. Want in 2019 heeft Omega een versie uitgebracht waar dit uurwerk weer in zit als een soort van duplicatie van de ‘’moonwatch’’.

Dit horloge moest dan ook met de hand opgewonden worden en was zelfs met plexiglas beschikbaar. Ook aan het kaliber 891 is op een gegeven moment een einde gekomen. Deze werd in 1996 vervangen door het kaliber 1861, die net als zijn voorganger ook met de hand opgewonden moet worden. In dit uurwerk zijn de met koper beslagen componenten vervangen door met rhodium beslagen componenten. Dit is eigenlijk op verzoek van NASA gedaan, omdat het beter zou functioneren tijdens ruimte missies. Wat later in de jaren ‘90 kwamen er ook automatische uurwerken voor in de Omega Speedmaster. Nog wat later zelfs de Co-Axial varianten. Een uitvinding van meesterhorlogemaker George Daniels. Een mooi voorbeeld daarvan is het kaliber 9300. Natuurlijk zijn echte liefhebbers vaak wel van mening dat de Omega Speedmaster met een hand opwindt uurwerk moet komen, omdat deze versie naar de maan geweest is.

De eeuwige populariteit van de Omega Speedmaster

De Omega Speedmaster lijkt wel een eeuwigdurende populariteit te hebben. Werd het horloge in de jaren ‘60 en ‘70 vooral heel populair door de maanreizen en andere ruimtemissies. Vandaag de dag zien we naast die aantrekkingskracht ook de vele horloge media waar de Omega Speedmaster nog altijd het meest behandeld wordt. Het lijkt zich ontwikkeld te hebben tot een horloge waar vooral liefhebbers van techniek en geschiedenis zich aan committeren. Er zijn dan ook veel verzamelaars die alleen maar Omega Speedmaster horloges verzamelen. En al zien ze er voor de buitenwereld nagenoeg allemaal hetzelfde uit, die kenner weet wat erin zit en kent de verschillen en unieke elementen daarvan. Dit heeft gezorgd voor een heel actieve en bloeiende vintage, gebruikte en zelfs nieuwe markt. Natuurlijk zijn er ook veel veilingen waar indrukwekkende resultaten gehaald worden en zien we veel beroemde liefhebbers van dit horloge. Onder die beroemde liefhebbers zien we bijvoorbeeld de Amerikaanse President Joe Biden en Amazon oprichter Jeff Bezos. Maar ook beroemde acteurs zoals Daniel Craig alias James Bond en Tom Hanks zijn liefhebbers van dit horloge en worden er vaak mee gespot. We hebben al veel gehoord van de Omega Speedmaster en gaan er in de toekomst zeer zeker nog veel meer van horen.

Uw Omega horloge verkopen?

Uw Omega horloge verkopen bij Goudwisselkantoor?

Bij Goudwisselkantoor kunt u langs voor een vrijblijvende en kosteloze taxatie van uw horloge. Verkoopt u uw horloge? Dan betalen wij u direct contant uit. Of indien gewenst per bankbetaling.

omega-horloge

Maak een afspraak   of kom langs