Longines

Longines – Swiss Watch Brand Elegance is an Attitude

Longines is een Zwitsers horlogemerk dat wereldwijd bekend staat om zijn elegante en klassieke uurwerken. Het merk werd opgericht in 1832 en heeft door de jaren heen een reputatie opgebouwd als tijdwaarnemer voor wereldkampioenschappen in de sport en als partner van internationale sportfederaties. Longines staat bekend voor hun sterke toewijding aan traditie, elegantie en prestatie. Als lid van de Swatch Group Ltd. en wereldleider op het gebied van horloges, heeft Longines verkooppunten in meer dan 150 landen. De horloges van Longines zijn populair vanwege de goede prijskwaliteitsverhouding en de prijzen lopen sterk uiteen. Meer weten over het merk Longines? Lees dan snel verder.

Bent u in het bezit van een Longines horloges en bent u benieuwd naar de waarde? Kom langs op een van onze locaties of maak een afspraak voor een gratis taxatie.

Bezoek een  locatie > Afspraak maken >

Houdt u van kwalitatieve horloges of verzamelt u ze? Ons assortiment vintage en pre-owned horlogemodellen van Longines is het bekijken waard!

Shop Longines-horloges hier >

Direct naar

De geschiedenis van Longines

Longines wordt in 1832 opgericht door Auguste Agassiz en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest bekende en prestigieuze horlogemerken ter wereld. Het begon allemaal in een horlogefabriek in het Zwitserse plaatsje Saint Imier. Auguste Agassiz verzamelde horloge-onderdelen en liet lokale vaklieden deze vervaardigen. Vervolgens werden deze onderdelen door horlogemakers in elkaar gezet tot complete horloges. De horloges werden daarna gecontroleerd en door de connecties van Auguste Agassiz ook in andere continenten verkocht, zoals Noord-Amerika. Toen Auguste Agassiz in 1850 ziek werd, zocht hij naar een opvolger om Longines groter te maken. Deze vond hij in zijn eigen neef Ernest Francillon.

Francillon was opgeleid tot econoom en had een vooruitstrevende visie op de productie van horloges. Het was Ernest Francillon die besloot een moderne fabriek te openen, zodat de gehele productie onder één dak kon plaatsvinden. Om zijn visie realiteit te laten worden heeft, hij grond nodig om op te bouwen en deze grond vindt hij in het Zwitserse bergdorpje met de naam “Les Longines”. Hij besloot om de nieuwe fabriek naar dit dorp te vernoemen en koos als logo een gevleugelde zandloper. De naam Longines en de gevleugelde zandloper liet hij vastleggen als merk.

Oprichters van Longines

Horloge uit de Zwitserse industrie

Longines, een horlogemakerij uit het Zwitserse Saint-Imier, had een duidelijke visie op hoe ze hun productie konden verbeteren. In 1876 stuurde het bedrijf Jacques David Francillion naar Amerika om te onderzoeken hoe de industrialisering van horlogefabrieken daar verliep. Met een boek van ruim 100 pagina’s met teksten en tekeningen keerde Francillion terug naar Zwitserland en beschreef hij welke technieken en machines er in Amerika werden gebruikt voor de productie van horloges.

Het was een beslissend moment voor Longines. Twee jaar later, in 1878, ontwikkelde het bedrijf de eerste chronografen uurwerken en onderscheidde zich daarmee van alle andere horlogemerken. Dit succesvolle project vormde de basis voor de industrialisering van de Zwitserse horloge-industrie.

Longines speelde hierin een leidende rol door zelf als eerste volgens deze nieuwe industriële manier horloges te produceren. Rond 1880 had Longines zijn eigen productie zo ontwikkeld dat het niet langer afhankelijk was van externe leveranciers van onderdelen. Het resultaat was een horloge uit de Zwitserse industrie dat bekend staat om zijn traditie, elegantie en prestatie.

Luchtvaart en ontdekkingsreizigers gebruiken Longines horloge

In 1878 presenteerde Longines haar eerste chronograaf. In de jaren daarna ontwikkelde ze steeds meer expertise in het produceren van chronografen. Naast chronografen produceerde Longines ook andere zeer nauwkeurige navigatie-instrumenten en chronometers. Vele ontdekkingsreizigers en pioniers maakten tijdens hun reizen en expedities gebruik van Longines horloges.

Longines trok ook de aandacht van de luchtvaart, welke zich op dat moment sterk ontwikkelde. De uurwerken van Longines bleken van onschatbare waarden voor piloten. Longines ontwikkelde in 1927, in samenwerking met de destijds wereldberoemde piloot Charles Lindberg, een speciaal pilotenhorloge. Het horloge kon snel gesynchroniseerd worden met een tijdsignaal en daarnaast kon dit horloge gebruikt worden voor het uitvoeren van plaatsbepalingen en diverse berekeningen. Een basis die nu nog steeds wordt gebruikt door de luchtvaart.

Longines horloges: de keuze van ontdekkingsreizigers en luchtvaartpioniers

In 1878 lanceerde Longines haar allereerste chronograaf en sindsdien heeft het merk zich gespecialiseerd in de productie van deze hoogwaardige uurwerken. Naast chronografen produceert Longines ook andere nauwkeurige navigatie-instrumenten en chronometers. Dit zijn horloges die vele ontdekkingsreizigers en pioniers vergezelden tijdens hun expedities over de hele wereld.

Daarnaast heeft Longines ook een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van uurwerken voor de luchtvaartindustrie. In 1927 werkte het merk samen met de beroemde piloot Charles Lindbergh en ontwikkelde het een speciaal horloge voor piloten. Dit horloge kon snel gesynchroniseerd worden met een tijdsignaal en was uitgerust met verschillende functies die piloten nodig hadden voor navigatie en berekeningen. Dit horloge vormde de basis voor de moderne pilotenhorloges die vandaag de dag nog steeds gebruikt worden in de luchtvaartindustrie. Longines blijft een pionier in de horloge-industrie en blijft horloges produceren die zowel elegant als functioneel zijn.

Tijdmetingen door precieze Longines chronografen

De precisie en betrouwbaarheid van de chronografen van Longines bleven ook niet onopgemerkt in de sportwereld. De horloges van Longines werden gebruikt om tijdmetingen uit te voeren bij verschillende sporten. In 1886 werden de chronografen van Longines gebruikt bij de paardenraces in New York en in 1912 werd het eerste systeem geïntroduceerd om de chronografen te starten en stoppen met behulp van een gespannen draad.

Longines bleef groeien in haar expertise in het produceren van chronografen en in 1922 ontwikkelde ze een chronograaf die tot 1/100ste van een seconde kon meten. Naast horloges produceerde Longines ook andere apparatuur die nodig was voor nauwkeurige tijdmetingen. Aanvankelijk waren dit mechanische horloges, maar later werd er steeds meer gebruik gemaakt van elektronische apparatuur.

Longines chronograaf

Een overzicht van de Longines horlogecollecties

Longines is een van de meest bekende en gerespecteerde horlogemerken ter wereld, met een geschiedenis die teruggaat tot 1832. Het merk biedt een breed scala aan horloges voor zowel mannen als vrouwen, variërend van klassieke en elegante stijlen tot sportieve en technische modellen. Lees welke horloges de populairste collecties zijn van Longines, waaronder de Conquest collectie, de Flagship collectie, de Dolce Vita, de Heritage collectie, de Master collectie, de Record collectie, de Saint-Imier collectie, en de Symphonette collectie.

Benieuwd naar Vintage horloges die wij in ons assortiment te koop aanbieden van het merk Longines?

Ontdek het hier

Direct naar de webshop >

Longines Conquest collectie

De Longines Conquest collectie is speciaal ontworpen voor sportieve en avontuurlijke mannen en vrouwen. Deze collectie biedt horloges met een robuuste en technische uitstraling, die toch elegant genoeg zijn voor dagelijks gebruik. De horloges uit de Conquest collectie zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals roestvrij staal, titanium, en 18-karaats roségoud. Daarnaast zijn er verschillende functies beschikbaar, zoals een chronograaf, een datumweergave, en waterbestendigheid tot wel 300 meter.

 

Longines Conquest horloge collectie

>Longines Flagship collectie

De Longines Flagship collectie is een eerbetoon aan de klassieke en elegante horloges van weleer. Deze collectie omvat zowel dames- als herenhorloges met een tijdloos ontwerp en hoogwaardige afwerking. De horloges zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder roestvrij staal, 18-karaats goud, en leer. De Flagship collectie biedt ook verschillende complicaties, zoals een maanfase weergave en een chronograaf.

 

Longines Flagship collectie

Longines Dolce Vita

De Longines Dolce Vita collectie is geïnspireerd op de Italiaanse levensstijl en biedt horloges met een verfijnde en eigentijdse uitstraling. De horloges uit deze collectie zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen, zoals staal, goud, en diamanten. De Dolce Vita collectie is bedoeld voor zowel mannen als vrouwen en biedt verschillende functies, zoals een datumaanduiding en een secondewijzer.

Longines Heritage collectie

De Longines Heritage collectie is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van het merk en biedt horloges met een vintage uitstraling. De horloges uit deze collectie zijn geïnspireerd op historische modellen van Longines en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen, waaronder staal, goud, en titanium. De Heritage collectie biedt verschillende complicaties, zoals een flyback chronograaf en een datumaanduiding.

Longines Master collectie

De Longines Master collectie is bedoeld voor mannen en vrouwen die op zoek zijn naar een elegant horloge met hoogwaardige afwerking en precisie. Deze collectie biedt horloges met een tijdloos ontwerp en verschillende functies, zoals een maanfase weergave en een chronograaf.

Benieuwd naar de waarde van uw Longines horloge? Kom dan langs bij een van onze locaties voor een gratis waardebepaling.

Afspraak maken voor gratis waardebepaling >

Quartz crisis

Al vroeg in de jaren 60 begon Longines met het ontwikkelen van Quartz uurwerken. Seiko kwam in 1969 echter met een Quartz horloge, dat goedkoper en nauwkeuriger was dan de Zwitserse mechanische horloges. Er brak een moeilijke periode aan voor de Zwitserse horloge-industrie, die ook wel de Quartz crisis genoemd wordt. Waar Zwitserland decennia wereldmarktleider was geweest, verloor zij deze positie in de eerste jaren van de Quartz crisis. Meer dan de helft van de horlogefabrikanten ging failliet en meer dan tweederde van de 90.000 banen in de horloge-industrie ging verloren.

Veel horlogemerken hielden vast aan het produceren van mechanische horloges. Longines koos er echter voor om naast mechanische horloges ook Quartz horloges te ontwikkelen. Hierdoor wist het merk een vrije sterke positie te behouden en kwam het door de Quartz crisis heen. In 1979 presenteerde Longines een Quartz horloge met de naam Feuille dOr. Met een dikte van 1,98mm, een technisch wonder voor die tijd.

Longines treed toe tot Swatch-group

Tijdens de Quartz crisis begonnen horlogemerken zich te groeperen. Door samen te werken kon er efficiënter gewerkt en hielden bedrijven het hoofd boven water. Door de gezonde positie van Longines tijdens de Quartz crisis, werd het in 1971 overgenomen door de groep ASUAG. Later werd dit de SMH groep, waarvan de naam later veranderde in Swatch groep.

Op dit moment produceert Longines ongeveer anderhalf miljoen horloges per jaar, waarvan ruim een derde geleverd wordt aan de Aziatische markt. Daarnaast is het merk nog steeds zeer betrokken als tijdwaarnemer en sponsor van diverse sporten, waaronder de paardensport.

Longines horloges

Meeste gestelde vragen over Longines

 • Welke horlogecollecties heeft Longines?
  Longines biedt verschillende horlogecollecties aan, waaronder:
 1. Longines Conquest collectie
 2. Longines Flagship collectie
 3. Longines Dolce Vita collectie
 4. Longines Heritage collectie
 5. Longines Master collectie
 6. Longines Record collectie
 7. Longines Saint-Imier collectie
 8. Longines Symphonette collectie
 • Wat zijn de functies van de Longines HydroConquest en de Longines Master Collection?
  De Longines HydroConquest is een duikhorloge dat waterdicht is tot 300 meter. Het heeft een unidirectionele draaibare lunetten, lichtgevende wijzers en indexen, en een datumvenster. De Longines Master Collection is een verzameling elegante horloges met verschillende complicaties, zoals een chronograaf, maanfase en GMT-functie.
 • Waar kan ik Longines-horloges kopen?
  Wij bieden verschillende vintage en pre-owned horloges aan van het merk Longines. U kunt een kijkje nemen in onze webshop via deze link. Ook kunt op onze horlogeveilingen regelmatig horloges vinden van het merk Longines.
 • Hoe kan ik mijn Longines-horloge verkopen of veilen?
  Bent u eigenaar van een Longines horloge en bent u van plan om deze te verkopen? Dan bent u vast benieuwd naar de waarde? Heeft u een bijzonder exemplaar dan is er ook nog de optie om uw Longines horloge te veilen. U kunt altijd bij het Goudwisselkantoor terecht voor een gratis waardebepaling of om meer te weten te komen over de veilingopties.
 • Hoeveel is mijn Longines-horloge waard?
  De waarde van een Longines-horloge hangt af van verschillende factoren, zoals het model, de kwaliteit van het horloge, de leeftijd en de zeldzaamheid van het horloge. Kom langs bij onze horlogespecialisten, vraag een gratis waardebepaling aan en ontdek de waarde van uw Longines horloge
  Ontdek hier onze locaties
 • Zijn Longines-horloges waterbestendig?
  Ja, veel Longines-horloges zijn waterbestendig, maar de mate van waterbestendigheid kan variëren afhankelijk van het model. Raadpleeg de handleiding of kom langs op een van onze locaties en vraag advies aan onze horlogespecialisten voor meer informatie over de waterbestendigheid van uw Longines horloge.
 • Hoe lang gaat de batterij van een Longines-horloge mee?
  De levensduur van de batterij van een Longines-horloge kan variëren, afhankelijk van het model en het gebruik. Over het algemeen gaat een batterij van een Longines-horloge gemiddeld 2 tot 4 jaar mee.
 • Hoe kan ik mijn Longines-horloge onderhouden?
  Om je Longines-horloge in optimale conditie te houden, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Dit kan onder meer het vervangen van de batterij, het reinigen van het horloge en het smeren van bewegende onderdelen omvatten.

Bent u in het bezit van Longines horloge en bent u van plan deze te verkopen of veilen? Kom dan langs op een van onze locaties voor een gratis waardebepaling.

Bezoek een  locatie > Afspraak maken >

Wilt u investeren in een Longines horloge? Ontdek hier onze vintage modellen.

Longines horloge kopen >