De meeste mensen denken bij diamanten aan een luxe item of als het symbool van de liefde. Maar wat maakt nu dat mensen zo graag een diamant in hun bezit willen hebben? En wat maakt juist deze edelsteen zo waardevol?

De diamant als symbool van de liefde

De diamant is door de eeuwen heen het symbool van de liefde en van rijkdom. Zo werd al in 1477 een diamanten verlovingsring gebruikt om iemand ten huwelijk te vragen. De populariteit van de diamanten verlovingsring steeg in de 20e eeuw astronomisch door een creatieve marketingcampagne van Diamantenbedrijf De Beers. Dit bedrijf kwam in 1947 met de slogan “A Diamond is Forever”. Sindsdien is de diamantenverlovingsring niet meer weg te denken uit de sieradenbranche.

Wat is tijdlozer dan een mooie diamant, zoals dit prachtexemplaar, gezet in een verlovingsring? Een GIA-gecertificeerde diamant van maar liefst 2.50 ct.:

 

diamanten-veilinghuis-de-ruiter

> Bekijk deze GIA-gecertificeerde diamant in onze veiling 

> Of deze klassieke 0.50 ct. GIA-gecertificeerde diamant?

 

Wat maakt een diamant waardevol?

Een aantal factoren zorgen ervoor dat een diamant een zeer waardevolle edelsteen is. Ten eerste is de voorraad van natuurlijke diamanten niet onuitputtelijk. Diamanten zijn duizenden jaren geleden in de grond ontstaan onder hoge druk en hoge temperaturen, maar de voorraden zijn in de loop der jaren al afgenomen doordat bepaalde mijnen zijn uitgeput. Uiteindelijk zullen er geen nieuwe natuurlijke diamanten bijkomen.

Daarnaast is de diamant een van de hardste materialen op aarde, waardoor het uitermate geschikt is voor dagelijks gebruik en om te dragen in sieraden. Ook is de sprankeling van een diamant ongeëvenaard, zeker ten opzichte van vele andere edelstenen. Een diamant heeft veel ‘leven’ en schittering waardoor u uw ogen er niet vanaf kan houden!

Het is dan ook niet gek dat mensen in diamanten investeren. Wellicht heeft u van de term ‘investeringsdiamant’ gehoord. Diamanten kunnen uitstekend als investeringsobject gebruikt worden, door hun waardevastheid en garantie op de verkoopbaarheid van de edelsteen. Om te zorgen dat uw diamant een investeringsobject kan zijn, is het essentieel dat het van een bepaald formaat is (boven de 1.00 ct. bijvoorbeeld) en een hele hoge zuiverheid en kleur heeft.

Deze GIA-gecertificeerde 1.60 ct. diamant is zeker een interessante optie om toe te voegen aan uw investeringsportefeuille, door o.a. zijn helderheid en witte kleur:

> GIA-gecertificeerde briljant geslepen natuurlijke diamant van 1.60 ct.

Of deze schitterende HRD-gecertificeerde investeringsdiamant van 1.67 ct:

Diamanten-veiling

> Bekijk deze HRD-gecertificeerde diamant in onze veiling

 

Diamanten in alle smaken en soorten

De meeste mensen denken bij een diamant aan een rond geslepen steen. Er zijn echter een verscheidenheid aan slijpvormen van diamanten, zoals ovaal of hartvormig. Hoewel de rond geslepen diamant (rond briljant) nog steeds het meest gewild is, zijn andere vormen ook heel populair. Deze zogeheten ‘fancy shapes’ zijn uniek van karakter en look and feel.

Zo hebben wij onder andere deze prachtige emerald geslepen diamant en romantische, hartvormige diamant geveild in maart 2022. Als een minimalistische, rustige slijpvorm is de emerald cut uiterst geschikt voor iemand die een unieke diamant wenst te bemachtigen, zonder te veel poespas. Doordat dit type diamant zo geslepen is met lange open facetten, is het belangrijk dat het van topkwaliteit is zodat de diamant puur oogt, zonder veel zogeheten insluitsels. Dat maakt deze 3.13 ct. diamant uniek: het heeft een mooie witte kleur en een hoge zuiverheid. Zo’n strakke, mooie diamant mag dan ook niet ontbreken in uw collectie.

 

> Bekijk deze GIA-gecertificeerde Emerald diamant van 3.13 ct in onze veiling.

 

Als mensen aan het woord hart denken, dan denken ze vaak aan romantiek. Wat kan dan romantischer zijn dan een hartvormige diamant? Het perfecte cadeau voor u of voor iemand die voor u betekenisvol is. Deze diamant is qua formaat ook niet te klein, dus het is zeker een blikvanger:

 

Veiling-diamenten-veilinghuis-de-ruiter

> Bekijk deze GIA-gecertificeerde Heart brilliant diamant van 2.12 ct in onze veiling.

 

Een slijpvorm kan een diamant uniek maken, maar ook zijn grootte en kleur. Wat dacht u van deze 4.43 ct. GIA-gecertificeerde diamant? Naast het feit dat deze steen een showstopper is door zijn formaat, is het ook een bijzonder item door zijn mooie, lichtwarme kleur. Wilt u veel diamant voor uw geld, dan mag u deze diamant zeker niet missen:

 

> Bekijk deze GIA-gecertificeerde diamant van 4.43 ct in onze veiling

 

Diamanten in onze veilingen

Ongeacht uw smaak en voorkeur, u kunt er zeker van zijn dat we voortduren mooi diamanten en edelstenen aanbieden in onze veilingen.