Rolex Sea-Dweller
Rolex Sea-Dweller bij Goudwisselkantoor
Bij Goudwisselkantoor worden regelmatig horloges van het merk Rolex aangeboden. Daar zitten uiteraard ook de Rolex Sea-Dweller horloges regelmatig tussen, wat een wat minder bekende maar toch zeer geliefde collectie van het merk Rolex is. Deze horloges hebben een tijdloos design en worden tot op de dag van vandaag nog altijd gemaakt door Rolex. De oudere modellen passen ook in het populaire genre vintage horloges, waar veel verzamelaars en liefhebbers voor zijn. Maar ook bij de nieuwe en nieuw gebruikte horloges vinden we de recentere modellen natuurlijk terug. Als u zo’n horloge bezit en het graag wilt verkopen, dan wilt u natuurlijk wel dat het horloge een waardig nieuw thuis krijgt en dat u te maken hebt met een expert bij het inleveren
De experts bij Goudwisselkantoor kennen de materie van Rolex goed en weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en dat u de correcte waarde krijgt voor uw horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn, in goede staat en het liefste nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.
Bent u in het bezit van een Rolex Sea-Dweller horloge en wilt u die graag verkopen? Neem dan contact op met ons of kom langs bij één van de Goudwisselkantoren.
> Vind een kantoor in de buurt
Om u nog meer te informeren wordt er op deze pagina uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de iconische horlogecollectie Sea-Dweller van Rolex.
Rolex Sea-Dweller geschiedenis
De Rolex Sea-Dweller is een horloge wat niet alleen enigszins lijkt op de Rolex Submariner maar er ook nog eens een sterke connectie mee heeft. Echter is het wel een volledig op zich zelf staand horloge met een geheel eigen karakter en geschiedenis. En die geschiedenis is indrukwekkend, aangezien het horloge al meer dan 50 jaar bestaat. De verbinding met de duiksport speelt daarbij een sterke rol. Misschien nog wel meer dan bij de Submariner, wat het bekendste duikhorloge van het Zwitserse Rolex is. De Sea-Dweller mag dan minder bekend zijn, hij doet er zeker niet voor onder en heeft zijn eigen waardevolle plek verworven bij verzamelaars en Rolex kenners. Niet geheel onlogisch aangezien de prestatie van dit horloge ook nog net even verder gaan.
Het begin van de Rolex Sea-Dweller, het horloge met een duidelijk doel voor professionals
De Rolex Sea-Dweller is, zoals de naam al aangeeft, sterk verbonden met de duiksport en dat speelt dan ook een belangrijke rol in het ontstaan van dit horloge. De duiksport groeide enorm in populariteit in de jaren ‘50 en duikhorloges werden breder beschikbaar voor zowel militair-, professioneel- als burgerlijk gebruik. De geboorte van het duikershorloge is natuurlijk die van de Rolex Submariner en het referentienummer 6200. Dat horloge kwam met een indrukwekkende waterdichtheid tot 100 meter wat voor de jaren ‘50 een ongekende prestatie was. Deze waterdichtheid werd door de jaren heen overigens steeds weer overtroffen. Toch bleef er vraag naar nog meer waterdichtheid en begon Rolex te experimenteren in de jaren ‘60 met het doel die 200 meter waterdichtheid te verdrievoudigen.
In de jaren ‘60 ontstond ook een samenwerking met het Franse COMEX, wat een bedrijf was die veel werkzaamheden onder water verrichte en daarvoor speciale Rolex Submariner’s meegaf aan de werknemers om de tijd te kunnen meten. Voor die speciale Submariner’s werd een helium klep uitgevonden, die in het horloge gebruikt werd en daarmee een nog sterkere waterdichtheid kon garanderen. Deze helium klep werd eerst in de Submariner’s met het referentienummer 5514 voor COMEX gebouwd, maar in 1967 besloot Rolex dit te gaan gebruiken voor een heel nieuw horloge. Zo ontstond de Rolex Sea-Dweller met het eerste referentienummer, wat de 1665 was. De eerste modellen die in 1967 werden geproduceerd zijn schaars en er werden er maar net meer dan 100 geproduceerd. Deze modellen waren ook erg gelijkwaardig aan de Submariner 5514, die voor COMEX gemaakt was. De Sea-Dweller uit die tijd had een ‘’double-red’’ wijzerplaat, wat niet meer inhield dan dat er twee lijnen rode tekst gedrukt staan waarvan één de naam Sea-Dweller en de andere lijn Submariner 2000 als naam had.
De Sea-Dweller groeit verder
Het horloge groeide en veranderde door de jaren heen maar hield hetzelfde referentienummer, wat er voor zorgt dat er veel verschillende versies te vinden zijn soms zelfs van hetzelfde referentienummer. We zien dan ook verschillende uitvoeringen met andere opdruk op de wijzerplaten en de waterdichtheidsprestatie, die bij het ene horloge 610 meter is terwijl bij het andere weer 1220 meter. Dat is natuurlijk een uiterst indrukwekkende prestatie. Een interessante versie is de ‘’Single Red’ omdat deze heel schaars is. Dit horloge was eigenlijk een prototype die een waterdichtheid tot 500 meter had en waar er maar vier van geproduceerd zijn. Eén van de bekendere ‘’Double Red’’ Sea-Dweller horloges is die van 1971 tot 1977 geproduceerd werd en tot 610 meter waterbestendig is. Dit horloge heeft ook op de achterkant van de kast ‘’Patent Pending’’ geschreven staan, wat duidde op de helium klep in het horloge die gepatenteerd was door Rolex.
In 1977 kwam er een wat grotere verandering voor het horloge en kreeg het de bijnaam de ‘’Great White’’, wat erop duidde dat de rode opdruk verdwenen was en daarmee ook de naam Submariner 2000. We zouden kunnen zeggen dat de Sea-Dweller daarmee zichzelf onafhankelijk maakte. Het horloge had nog wel altijd het referentienummer 1665. En terwijl dat nog altijd in productie was in 1978, kwam Rolex met een extra referentienummer voor de Sea-Dweller wat de 16660 was. Dit horloge werd uitgerust met een saffierglaasje en een grotere helium klep en daardoor werd er een indrukwekkende waterdichtheid behaald van 1220 meter. In 1988 kwam er nog een referentienummer uit wat het nieuwe kaliber 3135 kreeg, wat we ook in de Rolex Submariner zien. Uiteraard werd ook de kwaliteit wat gemoderniseerd en zo bleef het horloge met de tijd mee gaan. En al was het niet het meest bekende horloge, er waren en zijn zeker veel liefhebbers voor dit anoniemere topstuk van het Zwitserse Rolex.
De Rolex Deepsea Sea-Dweller
Na een succesvolle tijd met de Sea-Dweller, die inmiddels het referentienummer 16660 droeg, maakte Rolex een hele ongebruikelijke stap in het jaar 2008. Het Zwitserse merk stopte met de productie en verving het horloge voor een geheel nieuw horloge genaamd de Deepsea Sea-Dweller die als referentienummer 116660 had. Deze versie was met een kast diameter van 44 millimeter aanzienlijk groter en had ook een iets indrukwekkendere waterdichtheid prestatie met 3900 meter. De bezel werd ook ineens een ‘’Cerachrom’’ bezel, wat inhield dat hij was ingelegd met keramisch materiaal en de uur indicatie werd groter uitgevoerd en dus beter leesbaar. De Oyster band werd nu ook uitgerust met een zogenaamde ‘’Glidelock’’ sluiting, die voor extra veiligheid zorgde. En ondanks dat dit alles een hele gekke en drastische stap leek pakte het goed uit voor Rolex en werd het horloge mateloos populair. Zelfs zo populair dat Rolex het horloge gebruikte om de expeditie van James Cameron naar het diepste punt van de aarde te gaan te herdenken. Die speciale editie zou de Deepsea Sea-Dweller D-Blue gaan heten.
Toch was het doek voor de klassieke Sea-Dweller nog niet compleet gevallen, bleek een aantal jaar later in 2014. De klassieke Sea-Dweller kwam even terug in de catalogus onder het referentienummer 116600 en de naam Sea-Dweller 4000, maar inderdaad maar voor even. Het model bleek niet succesvol en dus werd hij in 2017 uit de productie gehaald, wat zonde was maar goed nieuws voor verzamelaars omdat een kleine oplage hogere waarde betekent.
Toch besloot Rolex nog iets anders te proberen. Het Zwitserse merk bracht een Sea-Dweller uit met een diameter van 43 millimeter en een loepje boven de datum wat bij de andere Sea-Dweller horloges tot nu toe nog niet gezien was. Het horloge werd ook uitgerust met het kaliber 3235 en was dus klaar voor een nieuwe poging. Tot nu toe verloopt dat alles goed en staat hij nog altijd in de catalogus onder het referentienummer 126600 naast de Deepsea Sea-Dweller, die er ook nog altijd in staat.
Natuurlijk zijn de oude Sea-Dweller horloges ook nog altijd geliefd bij verzamelaars en zien we deze terug op veilingen of bij vintage horloge handelaren. De Sea-Dweller zit wat dat betreft in alle spectrums zowel vintage, nieuw gebruikt als nieuw. Het horloge is misschien niet één van de meest bekende Rolex horloges, maar toch wel zeker één van de meest interessantste.
Rolex Sea-Dweller referentienummers
Rolex Sea-Dweller 16660
De Rolex Sea-Dweller met het referentienummer 11660 is het Sea-Dweller horloge waar Rolex voor het eerst de indrukwekkende prestatie van 1220 meter waterdichtheid mee bereikte. Het was ook het eerste Sea-Dweller horloge met saffierglas en kwam uit in 1978. Het horloge heeft net als alle andere Sea-Dweller horloges de helium klep, die zorgt voor deze indrukwekkende waterdichtheid prestatie en gepatenteerd is door Rolex. Vandaar dat er dan ook ‘’Patent Pending’’ achterop de kast staat. We zien een Oyster kast van 40 millimeter in diameter uit staal en daarop een stalen bezel met zwart ingelegd. Het horloge zit aan een Oyster band die eveneens uit staal gemaakt is en in de kast zien we een zwarte wijzerplaat. Op deze zwarte wijzerplaat staan voor de uur indicatie bolletjes, streepjes en een omgekeerde driehoek op 12 uur die in de kleur wit zijn uitgevoerd. Onder de 12 uur zien we het Rolex logo gedrukt in wit en boven 6 uur staat de naam Sea-Dweller gedrukt samen met informatie over de waterdichtheid en de certificering van het uurwerk. We zien de datum op 3 uur en zwarte wijzers met wit ingelegd waarvan de uren wijzer een Mercedes stijl wijzer is, zoals we op veel Rolex sporthorloges zien. De kast wordt afgesloten met een saffierglaasje, maar er is in tegenstelling tot andere Rolex datumhorloges geen loepje. Het horloge loopt op het 3035 kaliber, wat een automatisch uurwerk is door Rolex zelf ontworpen en gemaakt.
Rolex Sea-Dweller 126600
De Rolex Sea-Dweller met het referentienummer 126600 is een Sea-Dweller horloge uit de nieuwste generatie Sea-Dweller’s. Het horloge kwam uit in 2017 en heeft als eerste Sea-Dweller ooit een loepje boven de datum. Ook zit er nu een ‘’Cerachrom’’ bezel op het horloge en loopt het op het kaliber 3135, wat een automatisch uurwerk is door Rolex ontwikkeld en geproduceerd. Verder zien we de kast van 43 millimeter in diameter met daarop een stalen bezel ingelegd met zwart keramisch materiaal (Cerachrom) en een stalen Oyster band, waar de kast aan bevestigd zit. In de kast zien we een zwarte wijzerplaat met grote uur indicatie bestaande uit bolletjes, streepjes en een omgekeerd driehoekje op 12 uur. Daaronder zien we in het wit het Rolex logo gedrukt terwijl in het rood Sea-Dweller gedrukt staat boven 6 uur met wat informatie over de waterdichtheid en de certificering van het uurwerk. Dat staat dan weer in het wit gedrukt. Tussen de drie wijzers zit de Mercedes stijl urenwijzer en op 3 uur zien we de datum. De kast wordt afgesloten met een saffierglaasje waar ook een loepje boven de datum zit. Het horloge heeft net als andere alle Sea-Dweller horloges een helium klep, die voor die indrukwekkende waterdichtheid prestatie zorgt.
Rolex Sea-Dweller 126603
De Rolex Sea-Dweller met het referentienummer 126603 is een horloge wat zeer gelijkwaardig is aan de 126600. Echter is de 126603 niet volledig in staal uitgevoerd maar in de combinatie van staal en geelgoud, wat door Rolex een Rolesor horloge genoemd wordt. We zien dan ook een kast met een diameter van 43 millimeter en daarop een gouden bezel die ingelegd is met zwart keramisch materiaal, wat ook wel de ‘’Cerachrom’’ bezel genoemd wordt. Het horloge zit bevestigd aan een Oyster band, die aan de buitenkant stalen schakels heeft en de binnenste rij schakels zijn gemaakt uit geelgoud. In de kast zien we een zwarte wijzerplaat met als uur indicatie witte bollen, streepjes en een omgekeerd driehoekje op 12 uur die allemaal een gouden randje hebben. De drie wijzers zijn ook uit geelgoud gemaakt en de uren wijzer heeft de Mercedes stijl die zo typisch is voor Rolex sporthorloges. Onder 12 uur staat in het wit het Rolex logo gedrukt en boven 6 uur in het goud de naam Sea-Dweller, terwijl de informatie over de waterdichtheid en de uurwerkcertificatie dan weer in het wit gedrukt is. Op 3 uur staat de datum met daarboven het beroemde Rolex loepje in het saffierglas wat de kast afsluit. De kroon aan de zijkant is geelgoud maar zit ingebouwd tussen twee stalen walletjes. Het horloge loopt op het kaliber 3235, wat een automatisch uurwerk is door Rolex geproduceerd en ontworpen. Ook heeft het horloge, zoals iedere Sea-Dweller, een helium klep die door Rolex gepatenteerd is en zorgt voor die extreme waterdichtheid prestatie.
Rolex Deepsea Sea-Dweller 116660
De Rolex Deepsea Sea-Dweller met het referentienummer 116660 was de eerste Deepsea Sea-Dweller die ooit uitkwam. Het horloge verscheen in 2008 en zorgde voor open monden als het op de prestatie aankwam. Het horloge heeft namelijk een waterdichtheid tot 3900 meter! Een diepte die het grootste deel van de mensheid nooit gaat bereiken in het water. Die waterdichtheid wordt gerealiseerd door een helium klep, die door Rolex gepatenteerd is, en het ring-lock systeem wat ook voor extra veiligheid zorgt. We zien bij dit horloge een Oyster kast met een diameter van 44 millimeter gemaakt uit staal met daarop een stalen bezel die met zwart keramisch materiaal is ingelegd. Dit wordt ook wel een ‘’Cerachrom’’ bezel genoemd door Rolex. De band aan het horloge is een stalen Oyster band met een ‘’glidelock’’ sluiting, die ook zorgt voor extra veiligheid. Dan zien we in de kast een zwarte wijzerplaat met grote witte bollen, strepen en een omgekeerde driehoek op 12 uur die als uur indicatie dienen. Daaronder staat het Rolex logo gedrukt en de naam Deepsea evenals boven 6 uur Sea-Dweller gedrukt is met wat informatie over de waterdichtheid en de certificering van het uurwerk. Tussen de drie stalen wijzers zit ook de Mercedes urenwijzer, die typisch is voor Rolex sporthorloges en op 3 uur zien we de datum. De kast wordt gesloten met saffierglas en we zien aan de zijkant de kroon ingebouwd tussen twee stalen walletjes. Het horloge loopt op het kaliber 3135, wat een automatisch uurwerk is door Rolex ontwikkeld en gemaakt. Rolex gebruikte het horloge ook om de expeditie van James Cameron naar het diepste punt van de aarde te gaan te herdenken. Die speciale editie heet de Deepsea Sea-Dweller D-Blue. Dit horloge is te herkennen aan een wijzerplaat die van blauw naar zwart overloopt en aan dat er in het groen Deepsea gedrukt is boven 6 uur.