Rolex Chronograph
Rolex Chronograph bij Goudwisselkantoor
Bij Goudwisselkantoor worden regelmatig horloges van het merk Rolex aangeboden. Daar zitten uiteraard ook de Rolex Chronograph horloges regelmatig tussen, wat de voorloper was van de beroemde Daytona die tot op de dag van vandaag zeer geliefd is. Deze horloges hebben een tijdloos en vintage design en worden al sinds eind jaren ‘60 niet meer gemaakt door Rolex, wat ze erg zeldzaam maakt. Het past in het populaire genre vintage horloges waar veel verzamelaars en liefhebbers voor zijn. Als u zo’n horloge bezit, en het graag wilt verkopen, wilt u natuurlijk wel dat het horloge een waardig nieuw thuis krijgt en dat u te maken hebt met een expert bij het inleveren.
De experts bij Goudwisselkantoor kennen de materie van Rolex goed en weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en dat u de correcte waarde krijgt voor uw horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn, in goede staat en het liefste nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk. Ook hangt er veel af van de referentienummers aangezien het ene referentienummer van de Rolex Chronograph serie is zeldzamer is dan het andere.
Bent u in het bezit van een Rolex Chronograph horloge en wilt u die graag verkopen? Neem dan contact op met ons of kom langs bij één van de Goudwisselkantoren.
> Vind een kantoor in de buurt
Om u nog meer te informeren wordt er op deze pagina uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de iconische horlogecollectie Chronograph van Rolex.
Rolex Chronograph Geschiedenis
De Rolex Chronograph horloges zijn chronograaf horloges die gemaakt zijn tussen 1955 en eind jaren ‘60 door het Zwitserse merk Rolex. Het zijn de voorlopers van het tegenwoordig zo geliefde en beroemde Daytona horloge die in 1963 voor het eerst uitkwam.
Een chronograaf horloge is iets wat we al sinds de 18e eeuw kennen maar wat pas echt populair werd in het jaar 1820. Chronograaf moet overigens niet verward worden met de term Chronometer, wat een aanduiding is op de precisie van het uurwerk. Een chronograaf is echt een type uurwerk wat enorm precies is en daarnaast een aantal extra functies heeft naast de tijds- en datum aanduiding. Zo heeft een chronograaf ook meerdere stopwatch functies wat ook weer per chronograaf verschilt natuurlijk. De horloges hebben naast de kroon, die vaak geschroefd is voor waterdichtheid, ook nog twee drukken waar de stopwatchfuncties mee bediend worden. Ook zitten er in de wijzerplaat meestal twee of drie kleine wijzerplaatjes waarvan er één als secondeaanduiding dient, één als minutenaanduiding en één als urenaanduiding. De horloges worden in de autosport veel gebruikt maar ook in de vliegenierswereld wordt er veel bruikbare waarde aan chronografen gehecht.
De eerste chronograaf die Rolex ooit maakte was in de jaren ‘30 en deze droeg het referentienummer 2303. Dit was een enorm kleine chronograaf met een 34 mm diameter kast en deze had ook geen twee drukkers naast de kroon. In plaats daarvan zat er bovenop de kroon nog een drukker waar de stopwatchfuncties mee bediend konden worden. Tegelijkertijd was Rolex een samenwerking aangegaan met de Britse autocoureur Malcolm Campbell, die ambassadeur van het merk zou worden. Tijdens een snelheidsrecord in Utah droeg hij de 2303 Chronograph van Rolex en beaamde tegen de hele wereld hoe precies zijn Rolex de tijd had bijgehouden.
Kort daarna besloot Rolex nog iets beters te maken voor Campbell en ontwikkelde het Zwitserse merk een andere Chronograph met het referentienummer 2508, die wel twee drukkers naast de kroon had. Op de wijzerplaat zat een tachymeter aanduiding en daarmee kwam deze al meer in de buurt van de Daytona, zoals we die vandaag de dag kennen. Het horloge werd overigens populair en het exemplaar wat Campbell zelf had is in 2014 geveild tussen de 70.000 en 120.000 euro.
Met de 2508 was Rolex de weg ingeslagen om zich verder te ontwikkelen op het gebied van chronograaf horloges. Verschillende referentienummers werden uitgebracht in de daarop volgende jaren waaronder de hele mooie 4113, die op het tijdstip dat deze uitkwam technisch het meest geavanceerde horloge van die tijd was. Het ging hier om een split second chronograaf met een diameter van 44 millimeter, wat voor die tijd reusachtig was. Deze werd overigens nooit aan particulieren verkocht maar slechts aan autocoureurs uitgedeeld. Als ze in de verkoop of op een veiling worden aangeboden is dit vaak een memorabele gebeurtenis die niet onbekend zal blijven.
Bijna een decennium later na de Tweede Wereldoorlog kwam er in 1954 weer een nieuwe Chronograph uit en wel met het referentienummer 6234. Rolex was inmiddels begonnen om voor de chronograaf horloges te gaan werken met het kaliber 72 van de uurwerkenfabriek Valjoux, een fabriek waar Rolex vaker mee werkte in die tijd. Dit hand opwind uurwerk is het uurwerk dat het dichtste kwam bij de latere Daytona. Het zorgde er ook voor dat de extra wijzerplaatjes in de wijzerplaat uitgebreid werden naar maar liefst drie. Daarnaast werd het horloge anti-magnetisch, wat inhoudt dat het horloge bestand is voor een bepaald percentage magnetische velden. Dit maakte het horloge weer populair bij mensen die in hun werk te maken kregen met magnetische velden. Rolex maakte nog twee referentienummers die liepen op het kaliber Valjoux 72 en dat waren de 6034 en de 6238. De laatste was het laatste chronograaf horloge wat nog niet de naam Daytona zou dragen.
Overigens droeg het chronograaf horloge wat direct na de 6238 kwam nog niet direct de naam Daytona. Dit was het referentienummer 6239, wat er overigens volledig uitziet zoals we de Daytona vandaag de dag kennen. In die tijd had het horloge ook nog het Valjoux 72 kaliber en stond er in het begin Cosmograph op het horloge in plaats van Oyster Chronograph, wat de andere chronograaf horloges van Rolex tot nu toe altijd gedragen hadden. De chronograaf horloges van Rolex zouden kort daarna de naam Daytona gaan dragen en deze stamde af van het Daytona racecircuit in de Verenigde Staten.