Rolex Chronograph referentienummers

Rolex Chronograph referentienummers

Rolex Chronograph 2508

De Rolex Chronograph met het referentienummer 2508 is een horloge van het merk Rolex, wat midden in de jaren ‘30 geïntroduceerd werd. Het was het eerste chronograaf horloge van het Zwitserse horlogemerk en de voorloper op de nu zo geliefde en beroemde Rolex Daytona. De 2508 is gemaakt in goud en staal en er zijn verschillende wijzerplaten te vinden. We zien de zogenaamde snail dial, de wijzerplaat met Arabische cijfers en een wijzerplaat met slechts een baton index. Dan zijn er uiteraard nog verschillende kleuren voor de wijzerplaat, zoals wit of zwart.  De kast afmetingen variëren tussen de 35 millimeter bij de tweede generatie van de 2508 en 37 millimeter bij de eerste generatie. Het horloge loopt op een kaliber 14 gemaakt voor Rolex door Valjoux, wat met de hand opgewonden moet worden. Het uurwerk is uiteraard wat gecompliceerder omdat het een chronograaf is. Het horloge is ook anti magnetisch en daarom staat er op de wijzerplaat ook altijd ‘’antimagnetic’’. Dit houdt in dat het horloge bestand is tegen een zeker gehalte van magnetische velden en daarom deze horloges erg geliefd waren bij mensen die met magnetische velden in aanraking kwamen. Het horloge is uitsluitend gemaakt met leren band of een NATO band, die eveneens van leer was in die tijd.

Rolex Chronograph 6238

De Rolex Chronograph met het referentienummer 6238 is een horloge van het merk Rolex wat geproduceerd werd van de vroege jaren ‘60 tot 1967. Het is het laatste Chronograph horloge wat voor de Daytona kwam . Het ontwerp lijkt ook al enorm op de Daytona zoals we die nu kennen. Dezelfde vorm van kast met twee drukkers en een kroon aan de zijkant maar ook qua wijzerplaat heeft hij er veel van weg en zijn de wijzers eigenlijk zo goed als gelijkwaardig.  De kast heeft een diameter van 36 millimeter en is 10 millimeter dik en er zijn stalen en gouden versies gemaakt. De chronograaf loopt op een Valjoux 72 kaliber, een uurwerk van een fabrikant die veel voor Rolex maakte in die tijd. Het horloge is zowel met leren als de originele stalen band in omloop. Echter is de Rolex Chronograph met het referentienummer 6238 een heel zeldzaam horloge omdat er voor de begrippen van Rolex maar heel weinig van gemaakt zijn. De meeste zijn ook aangetast door de tijd dus een horloge met dit referentienummer in goede staat vinden is moeilijk, al zijn ze er natuurlijk wel.

Rolex Chronograph 6034

De Rolex Chronograph met het referentienummer 6034 is een horloge van het merk Rolex wat geproduceerd werd vanaf 1955. Het horloge is één van de voorlopers van de nu zo bekende en geliefde Rolex Daytona. Het horloge heeft een kast van 36 millimeter, een kroon en twee drukkers aan de zijkant en een typische chronografenwijzerplaat, zoals we die nu bij de Daytona vandaag de dag ook zien. Er zijn natuurlijk wel verschillen. Zo zitten de telemeter en de tachymeter aanduidingen, die afstand en snelheid meten, hier nog op de wijzerplaat. Er zijn stalen geelgouden en roségouden versies gemaakt van dit horloge en ze zijn in omloop met leren- en stalen- of gouden banden al zijn de laatste vaak de meest originele versies. Witte en zwarte wijzerplaten komen we tegen en veel wijzerplaten zullen inmiddels een patina hebben. Dit horloge loopt op een Valjoux 72 kaliber. Dit was een uurwerkenfabrikant waar Rolex in die tijd heel veel mee werkte. Het uurwerk moet overigens met de hand opgewonden worden. Het uurwerk is anti magnetisch en de schroefkroon maakt het horloge ook nog waterdicht. Dit referentienummer kent een aantal bekende liefhebbers. Zo droeg Leroy Neumayer het toen hij een snelheidsrecord verbrak. Eric Clapton heeft er ook één in zijn bezit gehad en deze via een veiling verkocht een aantal jaar geleden wat een echt pronkstuk was, het ging hier om een roségouden.

Rolex Chronograph 6234

De Rolex Chronograph met het referentienummer 6234 is een horloge van het merk Rolex wat geproduceerd werd van 1955 tot 1961. Het horloge wordt ook wel de grootvader van de Rolex Daytona genoemd, omdat hij twee uitgaves voor de geboorte van dat horloge zat. Het horloge loopt op een Valjoux 72 kaliber wat ook nog weleens een Rolex 72 kaliber genoemd wordt. Valjoux was een uurwerkenfabriek waar Rolex in die tijd zeer veel mee samenwerkte. Het uurwerk moest met de hand worden opgewonden en was sowieso niet zo technisch geavanceerd als de latere Daytona. Hij was daardoor echter niet minder interessant. De kast is 36 millimeter in diameter en kan uitgevoerd zijn in staal of goud. De wijzerplaten zijn in wit of zwart en hebben uiteraard de typische chronograafkenmerken. De kast wordt, zoals alle horloges in die tijd, met een plexiglaasje gesloten. De band is origineel uitgevoerd in hetzelfde staal, waar het horloge uit gemaakt is, maar kan in de loop der jaren vervangen zijn door bijvoorbeeld een leren band. Bijzonder is dat in de 6 jaar dat Rolex dit horloge produceerde er maar 2300 stalen modellen en slechts 150 gouden modellen gemaakt zijn. Dit is dus een redelijk zeldzaam referentienummer en er zijn er niet heel veel  van in omloop.

 

> Vind een kantoor in de buurt