Omega Seamaster
Omega Seamaster horloges verkopen bij Goudwisselkantoor
Bij het Goudwisselkantoor hebben we al heel wat jaren ervaring op het gebied van in- en verkopen van Omega Seamaster horloges. Heeft u een Omega Seamaster horloge en wilt u dat laten taxeren of verkopen door een betrouwbare partij met veel expertise? Dan moet u toch eens langskomen bij een van onze Goudwisselkantoren om de waarde te laten bepalen van uw Omega Seamaster.
Vertrouwd uw Omega Seamaster horloge verkopen aan de experts van het Goudwisselkantoor
De experts bij het Goudwisselkantoor kennen de materie van de Omega Seamaster goed. Ze weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt. En dat u de marktconforme waarde krijgt voor uw Omega Seamaster horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn. Het moet in goede staat zijn en het liefst nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.
Achtergrond van uw Omega Seamaster horloge
Om u te helpen bij het herkennen of uw Omega Seamaster horloge echt is, of uit welke collectie het is, bieden wij u op verschillende pagina’s wat achtergrondinformatie. Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie over de Omega Seamaster. Een horloge van Omega wat al heel lang bestaat. Het hoort dan ook in het rijtje van Omega horloges die iconisch zijn voor het merk. We vinden de horloges ook op de vintage markt terug en in de nieuw en nieuw gebruikte markten. Als u uw horloge niet herkent in dit verhaal, kunt u ook nog een van onze andere pagina’s bekijken. Aan de hand daarvan kunt u uw Omega Seamaster horloge herkennen. En anders zijn er altijd nog de experts van het Goudwisselkantoor, die veel ervaring hebben met horloges en deze vaak al snel herkennen.
De Omega Seamaster, het betrouwbare en geliefde stokpaardje van Omega
De Omega Seamaster is het echte betrouwbare en geliefde stokpaardje van Omega. Hoewel Omega ook nog andere stokpaardjes heeft die het goed doen, zoals de Speedmaster bijvoorbeeld, is de Seamaster toch veruit het meest populair. Het horloge heeft dan ook alle aspecten van een horloge dat geliefd zijn kan. Het is om te beginnen een horloge voor de water- of de duiksport. De Rolex Submariner, wat ook een immens populair horloge is, heeft dat ook. Zo zien we daar dus al een factor wat een horloge geliefd kan maken. Nu is het wel zo dat de Submariner een en hetzelfde horloge is wat steeds kleine details verandert. Zoals materiaal en afmetingen, maar altijd wel hetzelfde horloge blijft. De Omega Seamaster is daarentegen uitgegroeid tot een collectie van veel verschillende modellen die allemaal de naam Seamaster dragen, maar er heel verschillend uitzien. Er is dus wel voor iedereen een passend horloge in die collectie en misschien maakt dat de Omega Seamaster wel zo populair.
Het begin van de Omega Seamaster
Voor het begin van de Omega Seamaster moeten we even wat verder terug dan de daadwerkelijke tijd dat het horloge geïntroduceerd werd. In het jaar 1932 kwam Omega met haar eerste duikershorloge. Dit was nog geen Seamaster maar zorgde uiteindelijk wel voor de introductie van deze collectie. Het eerste duikershorloge van Omega werd gedragen door een Franse duiklegende met de naam Yves Le Prieur. Hij was een officier bij de Franse marine en uitvinder van het moderne scuba duikmasker en de zuurstoftank. Een paar jaar later in 1936 werd het Omega duikershorloge weer door een toonaangevende persoonlijkheid gedragen. Ditmaal was dat Charles William Beede, een ontdekkingsreiziger. Hij droeg het horloge toen hij met een bathysfeer diep het water in ging om de bodem van de oceaan te ontdekken. Deze twee toonaangevende persoonlijkheden, die een Omega duikershorloge droegen en met dat horloge om de pols historische prestaties verrichten, zorgde ervoor dat Omega een goede reputatie kreeg als het ging om betrouwbare duikershorloges. Deze reputatie besloot Omega te versterken met het introduceren van de naam Seamaster en de daarbij horende horloge collectie. Het eerst Omega Seamaster model bleek al snel een succes te zijn. Het werd zelfs gedragen door het Britse leger in de Tweede Wereldoorlog.
De Seamaster horloges die Omega geïntroduceerd had waren ook ineens nog beter dan dat eerste duikershorloge. Hoe dat kwam? Omega had in de Seamaster horloges een O-ring pakking gezet die zorgde voor een nog betere waterdichtheid. Dit was echter nog in de beginfase van het horloge. Want in het uiteindelijke ontwerp wat in 1948 zou komen had Omega nog een rubberen pakking daaraan toegevoegd. Omega haalde de inspiratie daarvoor uit de onderzeeërs van de Britse Marine. Die nieuwe kast kon dus tot wel 60 meter diep en weerstond een temperatuur van tussen de -40 en +50 graden Celsius. De ontwerpers van Omega kregen op dat moment zoveel vertrouwen erin dat dit horloge veel aan kon, dat zij besloten een Omega Seamaster aan de buitenkant van een vliegtuig te binden en ermee over de Noordpool te vliegen in 1956. En jawel, het horloge doorstond de test. Het succesvolle stokpaardje was geboren en zou niet meer uit de Omega catalogus verdwijnen, zelfs niet tot op de dag van vandaag.
De Omega Seamaster collectie kreeg vorm door de verschillende modellen
In 1957 werd Omega wat actiever op het neerzetten van collecties die echt een begrip moesten gaan worden. Dit als vervolg op het succes van de Seamaster. Zo kwam er de Speedmaster en de Railmaster, die ook tot op vandaag de dag nog in de catalogus staan. Voor de Seamaster kwam het eerste extra model uit van de Seamaster-modellen die Omega in haar geschiedenis uit zou gaan brengen. Het betrof hier de Seamaster 300. Een horloge dat nu tot 200 meter waterdicht was. Ook dit horloge werd al snel door een bekende avonturier gedragen, namelijk Jacques Cousteau en zijn team. Zij droegen deze tijdens hun Conshelf II experimenten in de Rode Zee in 1963. Tijdens drie hele lange duiken bewees Cousteau daar dat een mens kan leven en werken op de bodem van de zee.
Er zou daarna wel meer geëxperimenteerd gaan worden met het uitbrengen verschillende modellen. Zo kwam er de Seamaster Bullhead, Seamaster Ploprof, Seamaster Chronograph, Seamaster 120m, Seamaster Professional Diver, Seamaster Planet Ocean, Seamaster AquaTerra en de Seamaster City Editions. Ook deze horloges hebben allemaal weer hun eigen verhaal en een aantal daarvan staan nog altijd in de catalogus van Omega. Diegene die dat niet zijn, zijn vaak veel gezocht door vintage verzamelaars en liefhebbers. Inmiddels heeft Omega ook een Heritage Collection ontwikkeld waar oude modellen opnieuw uitgebracht zijn. Dit is bijvoorbeeld gebeurd met de Bullhead, Ploprof en het originele Seamaster-model uit 1948. Dit zijn horloges met het design van toen en de techniek van nu, wat voor een hedendaagse horlogedrager een ideale uitkomst is. De purist zal waarschijnlijk toch altijd liever naar het vintage model grijpen.
De ontwerpen van de Omega Seamaster collectie
Qua ontwerp hebben de verschillende Seamaster horloges niet heel veel gemeen met elkaar. Het enige wat ze waarschijnlijk delen is dat het horloges zijn die tegen water en een stootje kunnen. Maar ook in hoeverre ze daar tegen bestand zijn is verschillend per model. Zo zien we eigenlijk dat de allereerste Omega Seamaster een heel klassiek en stijlvol horloge is met een ronde kast, niet al te groot en aan een leren band. In de heruitgegeven editie, de Omega Seamaster 1948, zien we die elementen ook terug maar is hij wel iets groter. Bij de Seamaster 300 zien we het ontwerp van een echt klassiek duikershorloge zoals we dat ook bij vintage Rolex Submariner horloges zien bijvoorbeeld. Uiteraard dit wel met een echt Omega karakter en vooral het dikke pijltje als urenwijzer valt op bij dit horloge. De bezel is in de meeste gevallen zwart. Maar ook daar zijn verschillende versies van te vinden. De Seamaster Professional Diver heeft een ontwerp wat door de laatste jaren heen zo goed als synoniem geworden is met de Seamaster-collectie. Veel mensen zullen aan dit model denken als ze de naam uitspreken. De mooie ronde kast, die verschillende kleuren bezels kan hebben zoals blauw, zwart, staal of goud, heeft linksboven aan een helium ventiel. Het is juist dat kleine element wat ervoor zorgt dat mensen het horloge snel herkennen als een Seamaster Professional Diver. Er moet dan wel nog even goed gekeken worden of het toch echt niet de Seamaster Planet Ocean is die precies hetzelfde heliumventiel heeft. Echter is de kast eerder eivormig van dat horloge en kan het verschil daardoor goed gezien worden.
En dan de vreemde eenden in de bijt qua ontwerp. Want ook die zijn er natuurlijk in de Seamaster-collectie, die enorm uitgebreid is. Bij de ontwerpen van de Ploprof en de Bullhead zien we pas echt aparte ontwerpen. Ontwerpen die met geen enkel horloge te vergelijken zijn, laat staan een ander horloge van Omega. Zo is de Bullhead een horloge wat wel op een dwarsliggende chronograaf lijkt. De drukknoppen zitten boven op de kast evenals de kroon en ook onderop zit nog een kroon. De vorm van de kast is misschien nog het best te beschrijven als hartvormig, zonder de duidelijke bogen van een hart aan de bovenkant. De Ploprof is simpelweg robuust. Een grote blok staal met een ronde bezel en een kroon die in dat blok staal gebouwd zit. Het horloge heeft een heel sterk jaren ‘70 ontwerp wat ook de tijd was waarin hij uitgebracht werd. De city editions zijn daarentegen dan weer hele ongecompliceerd elegante ontwerpen. Met een eivormige kast en een simpele kroon aan de zijkant, vaak op een leren band. Dit geldt eigenlijk ook voor de AquaTerra, al zien we dat die wel iets robuuster en groter is. De banden bij de Omega Seamaster zijn heel gevarieerd en we zien zowel modellen op staal, rubber, leer als NATO. Het sluit aan bij het algehele gevoel bij de Seamaster-collectie dat iedereen er wel iets passends in kan vinden.
De techniek van de Omega Seamaster
Als het op de techniek aankomt zit de Seamaster uitstekend in elkaar en hebben ze daar ook baanbrekende ontwikkelingen mee verricht. Denk om te beginnen aan de waterdichtheid, waar ze de O-ring pakking voor ontwikkeld hadden en naderhand nog de rubberen pakking. Maar ook later op de Seamaster Professional Diver, het beroemde helium ventiel. Hiermee kan de drager de helium moleculen laten ontsnappen die zich opvouwen tijdens een lange tijd onder externe druk, bijvoorbeeld tijdens een lange duik. Er zijn verschillende uurwerken door de jaren heen gebruikt in de Omega Seamaster horloges en de laatste jaren zitten daar ook Co-Axial uurwerken tussen. Dit is een uitvinding van de Engelse meesterhorlogemaker George Daniels die in de horlogewereld, en ver daarbuiten, legendarisch is. In de Omega Seamaster collectie is ook veel Quartz gebruikt. Deze horloges zijn, ondanks dat Quartz soms een slecht imago heeft, toch erg geliefd. De Quartz uurwerken die Omega gemaakt heeft zijn van uiterst hoge kwaliteit. In het bijzonder de Omega Seamaster Professional heeft erg veel populariteit in Quartz genoten. Deze was dan ook als Quartz versie te zien in een hele beroemde film.
De Omega Seamaster van James Bond
Filmliefhebbers zullen het misschien al wel weten, maar de Omega Seamaster heeft een hele beroemde drager. Eigenlijk een en dezelfde drager die door verschillende mensen is vertolkt. We hebben het hier over het kind van Ian Flemming; agent 007ofwel James Bond. Deze samenwerking tussen Omega en James Bond begon in de jaren ‘90 en daarmee duwde Omega eigenlijk het machtige Rolex weg uit de film. Dit was niet zomaar een beslissing gemaakt uit voorkeur of smaak. De kostuumontwerper van de Bond films had hier een diepere gedachte achter. Omega werd natuurlijk gedragen door de Britse Marine en was daarmee historisch gezien veel meer verbonden met het karakter James Bond, waarvan gesuggereerd werd dat hij voorheen bij de Marine zat.
De eerste Omega Seamaster die gedragen werd door James Bond was in de film Golden Eye in 1995. De acteur was toen Pierce Brosnan en het horloge wat hij droeg was de Omega Seamaster Professional 300 Quartz. In de daaropvolgende films werd de automatische chronometer van de Seamaster 300 serie ingezet in de films Tomorrow Never Dies, The World is Not Enough en Die Another Day. Toen Daniel Craig de rol van James Bond overnam in 2006 werd er ook voor hem een Omega Seamaster 300 gekozen. Hij kreeg daarnaast ook nog een Omega Seamaster Planet Ocean aan een rubberen band voor de actiescènes. De Planet Ocean was in de film Quantum of Solace het enige horloge dat hij droeg. Voor de film Spectre werd echter weer teruggegrepen naar de Omega Seamaster 300 en maakte Omega daar zelfs een speciale editie van om het 20-jarig jubileum van de relatie tussen Omega en James Bond te vieren. Het merk heeft in die 20 jaar zoveel indruk gemaakt dat voor de meeste Bond fans Omega synoniem is met Bond en niet Rolex. Dat terwijl Rolex in de allereerste Bond film te zien was.
De Omega Seamaster geliefd bij beroemdheden en Koninklijke kringen
Het is natuurlijk niet verrassend dat een horloge collectie waar zoveel keus in zit ook een hele brede groep liefhebbers kent. En zo zijn er ook veel beroemdheden die het horloge dragen. Zelfs in Koninklijke kringen is het geliefd. Om te beginnen natuurlijk James Bond, maar denk ook even aan de Amerikaanse President Joe Biden. Die voordat hij een Speedmaster droeg ook vaak gespot werd met een Omega Seamaster Professional Diver. Datzelfde horloge maar dan als Quartz versie is het enige horloge wat de toekomstige Koning van Engeland draagt en bezit. De Hertog van Cambridge, Prins William, kreeg dit horloge namelijk ooit voor zijn verjaardag van zijn moeder Prinses Diana. Dit heeft er ongetwijfeld mee te maken dat hij alleen maar dit horloge draagt en bezit. De wat meer bijzondere Omega Seamaster horloges zijn ook erg geliefd bij beroemdheden geweest. Zo was de Ploprof een horloge waar oud Fiat baas Gianni Agnelli vaak mee gezien werd. Hij droeg dit over de mouw van zijn overhemd en het enorm robuuste horloge viel daardoor dan ook goed op. Nog altijd zijn zowel de nieuwe als de vintage modellen van de Omega Seamaster geliefd en gezocht. We zien ze dan ook vaak voorbijkomen op veilingen bijvoorbeeld.
Uw Omega horloge verkopen bij Goudwisselkantoor?
Bij Goudwisselkantoor kunt u langs voor een vrijblijvende en kosteloze taxatie van uw horloge. Verkoopt u uw horloge? Dan betalen wij u direct contant uit. Of indien gewenst per bankbetaling.