Breitling Chronomat

Breitling Chronomat

Breitling Chronomat horloges verkopen bij het Goudwisselkantoor

Bij het Goudwisselkantoor hebben we al heel wat jaren ervaring op het gebied van in- en verkopen van Breitling Chronomat horloges. Heeft u een Breitling Chronomat horloge en wilt u dat laten taxeren of verkopen door een betrouwbare partij met veel expertise? Dan moet u toch eens langskomen bij een van onze Goudwisselkantoren om de waarde te laten bepalen van uw Breitling Chronomat.

Vertrouwd uw Breitling Chronomat horloge verkopen aan de experts van het Goudwisselkantoor

De experts bij het Goudwisselkantoor kennen de materie van de Breitling Chronomat goed. Ze weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt. En dat u de marktconforme waarde krijgt voor uw Breitling Chronomat horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge dat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn. Het moet in goede staat zijn en het liefst nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

VIND EEN KANTOOR >

Achtergrond van uw Breitling Chronomat horloge

Om u te helpen bij het herkennen of uw Breitling Chronomat horloge echt is, of uit welke collectie het is, bieden wij u op verschillende pagina’s wat achtergrondinformatie. Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie over de Breitling Chronomat. Een horloge van Breitling wat al heel lang bestaat. Het hoort dan ook in het rijtje van Breitling horloges die iconisch zijn voor het merk. We vinden de horloges ook op de vintage markt terug en in de nieuw en nieuw gebruikte markten. Als u uw horloge niet herkent in dit verhaal, kunt u ook nog een van onze andere pagina’s bekijken. Aan de hand daarvan kunt u uw horloge herkennen. En anders zijn er altijd nog de experts van het Goudwisselkantoor. Die hebben veel ervaring met horloges en herkennen deze vaak al snel.

Breitling Chronomat, het meest iconische Breitling horloge

Als er een horloge typerend is voor waar mensen aan denken als de naam Breitling valt, dan is het wel de Breitling Chronomat. De eerste modellen zijn vermoedelijk al in de late jaren 1800 gemaakt maar het heeft wel even geduurd voordat het echt een collectie werd. Leon Breitling, die een enorm getalenteerde horlogemaker was en bekend stond om zijn innovaties, heeft het horloge in het leven geroepen. Eigenlijk was dat de voorloper van de Chronomat zoals we die nu kennen. Maar we kunnen wel stellen dat het begin van deze iconische collectie daar ligt. In 1889 patenteerde hij de eerste Breitling chronograaf die een redelijk simpel ontwerp had. De zaken liepen goed voor Breitling. Want naar chronografen was in die tijd een enorme vraag.

De introductie van de Breitling Chronomat als collectie zou Leon Breitling zelf niet meer meemaken. Hij stierf in 1914 en zijn zoon Gaston nam het roer over. Gelukkig had Gaston Breitling ook een grote voorliefde voor chronografen. Hij bouwde verder aan de chronografen die de firma maakte tot wat het nu is. Het zou uitmonden in de introductie van de Chronomat als collectie. Ook Gaston zou de introductie van de Chronomat als collectie helaas niet meemaken. Dit omdat hij onverwacht overleed in 1927. De derde generatie was toen nog te jong om het bedrijf over te nemen. Maar een aantal jaar later gebeurde dat alsnog, nadat de honneurs waren waargenomen door een externe partij. Willy Breitling introduceerde eerst de twee drukkers op de chronograaf horloges, dat een heel belangrijke uitvinding was. Daarna introduceerde Breitling onder zijn leiding de Chronomat collectie in 1941.

De verschillende Breitling Chronomat modellen

Vanaf de introductie van de Breitling Chronomat in 1941 zijn er veel verschillende modellen uitgekomen. De allereerste Chronomat draagt het referentienummer 769 en daar wordt aan gerefereerd als het origineel door veel liefhebbers. Het is dan ook nog altijd een heel geliefd en veel gezocht horloge op de vintage markt. Echter is het wel een zeldzaamheid en dus niet gemakkelijk te vinden. In 1950 werden de eerste veranderingen al aan de Chronomat aangebracht. Hierdoor kwam er uit de Chronomat een ander iconisch Breitling horloge voort. Dat was de Navitimer, die als het ware uit de Chronomat geëvolueerd werd. Er kwamen verschillende Chronomat versies in de jaren ‘60 uit waaronder de eerste met een automatisch uurwerk. In de jaren daarop volgde het eerste Quartz model van de Chronomat.

In 1978 kwam de productie tot stilstand omdat de firma Breitling te koop kwam. Een jaar later werd het merk gelukkig direct gekocht door Ernest Schneider. De productie kwam weer op gang. Toch zagen we de Chronomat niet terug in de productie tot 1984. Toen het toch gebeurde, kwam hij terug in een hele andere vorm. Daarmee was echter wel de moderne Chronomat geboren die waarschijnlijk iedereen wel kent. Het horloge welke veel mensen zich inbeelden als ze aan het merk Breitling denken. Daarna heeft de Chronomat ook nog wat veranderingen ondergaan. De meest recente in 2020 was onder leiding van de nieuwe CEO Georges Kern. Echter is er tot nu toe wel vastgehouden aan het basisontwerp dat in 1984 voor het eerst verscheen. Inmiddels zijn er modellen verschenen als de Chronomat 38, 41, 44, Airborne, Blacksteel, Raven, 44 GMT en de GMT.

Het design van de oude Breitling Chronomat

De Breitling Chronomat heeft eigenlijk twee periodes gehad met een tussenpauze van een aantal jaar. We zien daarom twee verschillende basis ontwerpen. De eerste is uiteraard het basisontwerp van de Breitling Chronomat 769, dat een heel typisch vintage chronografen ontwerp is. We zien dan ook vierkante drukknoppen aan de zijkant. Haast onopvallend dat er drukknoppen zijn. Dit is iets wat we op horloges uit die tijd veel zien. De chronografen hadden geen roterende bezel. En de bezel had ook de geribbelde structuur die de Navitimer nu heeft. We zien een drukke wijzerplaat met veel cijfers. Deze helpen bij de chronograaf functie. Twee klokjes voor de chronograaf functies en drie wijzers in het midden waarvan er een rood is. Deze dient voor de stopwatch. De kast afgesloten met een plexiglaasje, ook typisch voor die tijd. En aan de zijkant nog een grote maar subtiele kroon. Het horloge kwam in die tijd uitsluitend aan een leren band en kasten zijn gemaakt in zowel goud als staal. De afmetingen van deze oude modellen is vaak 36 millimeter. Wat in die tijd gebruikelijk was.

Het design van de moderne Breitling Chronomat

Het tweede basis ontwerp van de Breitling Chronomat is natuurlijk dat van de moderne versie die in 1984 uitkwam. In de vele versies die uitgekomen zijn sinds die tijd zien we steeds hetzelfde basis ontwerp terug. Een roterende bezel met cijfers erop. Een wat rustigere wijzerplaat dan de oude modellen waar vaak slechts streepjes op staan als tijdindicatie. Wel zien we drie klokjes voor de chronograaf functies in de wijzerplaat en een datumvakje of op 3 uur of tussen 4 en 5 uur. Drie wijzers in het midden waarvan er een voor de stopwatch dient. Wijzerplaten zijn in verschillende kleuren uitgebracht zoals wit, zwart, blauw maar ook groen. De kast wordt afgesloten met saffierglas en aan de zijkant zien we de twee drukkers die een beetje de vorm hebben van een bloemknop. De kroon is in dezelfde stijl. Bij de allernieuwste zijn de drukknoppen overigens veranderd in echte standaard drukknoppen en is die zogenaamde ‘’bloemknop’’ vorm verdwenen. Waarschijnlijk omdat dit met drukken comfortabeler is. De horloges zijn zowel aan leren- als stalen banden uitgebracht. En de stalen banden kennen veel verschillende versies door de jaren heen. Materialen die voor dit horloge gebruikt worden zijn staal, goud of een combinatie van deze twee metalen. Afmetingen die we bij de moderne Chronomat zien zijn 38 millimeter, 41 millimeter en 44 millimeter.

De techniek van de Breitling Chronomat

Toen de Breitling Chronomat voor het eerst gelanceerd werd was dit uiteraard wel een technisch hoogstandje. Sowieso was Breitling uiterst innovatief door als eerste twee drukknoppen op een chronograaf aan te brengen. En door de jaren heen is de techniek van de Breitling Chronomat goed op orde gebleven. Zelfs als er Quartz versies waren zoals in de jaren ‘70 en ‘80. Breitling heeft zijn eigen productie in Grenchen, Zwitserland waar zij alle horloges zelf produceren. Er worden daar uurwerken volledig zelf gebouwd, wat we de zogenaamde in-house productie uurwerken noemen. Maar er worden ook uurwerken op een basis van ETA-uurwerken gebouwd. ETA is een zeer gerenommeerde Zwitserse uurwerkbouwer die voor veel belangrijke merken uurwerken of basissen levert. Een heel bekend uurwerk dat in de Breitling Chronomat zat was de Valjoux 7750 en in 2009 werd dit geüpdatet voor het Breitling kaliber B01. Dat zit er tot op de dag van vandaag nog steeds in. Dit is een zogenaamd in-house productie uurwerk van Breitling. Omdat er inmiddels ook versies zijn met tijd alleen, zien we in die versies het Breitling B10-kaliber dat op een ETA-basis staat. Alle uurwerken zijn uiteraard wel chronometer gecertificeerd door de COSC. Andere technische aspecten die goed zitten bij de Chronomat is de waterdichtheid die tot zo’n 200 meter is. En er is ook een tijdje een Chronomat GMT versie gemaakt.

De Chronomat is het succesverhaal van Breitling

De Breitling Chronomat kan misschien wel gezien worden als het succesverhaal van Breitling. Of het nu om een vintage 769 gaat, een wat modernere uit de jaren ‘80/’90 of de allernieuwste die in 2020 uitgekomen is. Het horloge is gezocht en gewild en staat voor veel mensen synoniem met het merk Breitling. De horloges worden veel gezien op veilingen in alle vormen. Wellicht is het nog vaak te spotten aan de pols van beroemdheden. Filmster John Travolta, die tevens ambassadeur was voor het merk Breitling, is een groot fan van de Chronomat. Het is voor Breitling misschien wel wat de Submariner voor Rolex is. Het horloge waarvan we eigenlijk wel weten dat het nooit meer zal verdwijnen, maar wel zal blijven vernieuwen. En uiteraard het horloge waar mensen aan denken als de naam Breitling valt. Het meest iconische horloge van dat iconische horlogemerk Breitling.

Uw Breitling verkopen?

Uw Breitling horloge verkopen bij Goudwisselkantoor?

Bij Goudwisselkantoor kunt u langs voor een vrijblijvende en kosteloze taxatie van uw horloge. Verkoopt u uw horloge? Dan betalen wij u direct contant uit. Of indien gewenst per bankbetaling.

familie-de-ruiter

 

Maak een afspraak   of kom langs