Tag Heuer
Tag Heuer
Direct naar:
- Tag Heuer horloges
- De oprichting en de oorsprong van Heuer
- Heuer zorgt voor een revolutie in nauwkeurigheid
- Jack Heuer neemt het bedrijf over
- Heuer ontwikkelt samen met Breitling een automatische chronograaf
- Heuer wordt Tag Heuer
- Prijs en geschatte waarde van Tag Heuer horloges
- Tag Heuer horloge verkopen
- Tag Heuer horloge veilen
Tag Heuer horloges
Horloges van Tag Heuer zijn al meer dan een eeuw een begrip in de categorie van de allerbeste Zwitserse horloges. Oprichter Edouard Heuer heeft in 1860 al de fundering gelegd voor één van de meest gerespecteerde merken in de horloge-industrie. De twee pijlers waar het bedrijf sinds de oprichting op heeft gesteund, zijn technische innovatie en familiebedrijf.
Zwitsers vakmanschap en tijdmeting met een sportieve historie
Dat verzamelaars dan ook hun geluk niet op kunnen met de uurwerken van Tag Heuer is dan ook niet zo vreemd. De combinatie van technische perfectie en een elegant, zeer stijlvol ontwerp, blijkt een schot in de roos. De horloges van Tag Heuer zijn daarnaast ook zeer bestand tegen extreme omstandigheden en kennen een hoge duurzaamheid.
Van klassiek tot modern, Tag Heuer heeft voor iedere stijl een passend uurwerk. De rijke geschiedenis van het merk vult zich dan ook met invloeden van trends uit elk decennium. Inmiddels kent het merk tientallen modellen die uiteenlopen qua stijl. Van klassiek tot zeer modern. Het uurwerk behoort tot een ware luxe item. Dit betekent dat de horloges een hoge waardevastheid kennen. Verzamelaars van Tag Heuer horloges kunnen er zeker van zijn dat hun investering in een Tag Heuer hun waarde op de lange termijn zal behouden of zelfs zien stijgen.
In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van het merk, komen er een aantal bekende modellen aan bod en vertellen we u graag over de waarde van dit unieke horlogemerk. Te beginnen met een stuk terug in de tijd.
De oprichting en de oorsprong van Heuer
Edouard Heuer richtte Heuer op in 1860 in het Zwitserse plaatsje Saint Imier. Aanvankelijk richtte Edouard zich op zakhorloges, meest in zilver. In 1864 verhuisde het bedrijf naar Brugg, onder de naam Edouard Heuer & Compagnie, om zich drie jaar later te vestigen in Bienne, kanton Bern. In 1869 kreeg Heuer een patent op een opwindmechanisme voor zakhorloges zonder opwindsleutel. Al snel verwierf de fabriek van Heuer een goede reputatie voor nauwkeurige horloges en hoogwaardig vakmanschap. De eerste exemplaren werden geïntroduceerd als mechanische tijdmeters voor atleten, wat geheel paste in de stijgende populariteit van sportcompetities gedurende de jaren 1880-1890.
Edouard Heuer met het opwindmechanisme voor zakhorloges
Hierop inspelend, introduceerde Heuer in 1882 het eerste chronograaf uurwerk. In 1887 kreeg het bedrijf van Heuer patent op een speciale kantelende koppeling om een chronograaf aan te drijven. Dankzij deze uitvinding kon de chronograaf worden gestart of gestopt met een druk op een knop. Bovendien versimpelde het zowel de assemblage als het onderhoud. Deze techniek wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt in vele uurwerken. Edouard zelf noemde dit ontwerp dan ook “de geperfectioneerde chronograaf”. Hiermee werd de chronograaf een waar statussymbool serieuze, enthousiaste liefhebbers van paarden- en hondenraces, maar ook andere sporten.
In 1882 trad de zoon van Edouard, genaamd Jules-Edouard, toe tot het bedrijf. Edouard senior overleed slechts vijf jaar later in 1882. In 1911 kreeg Heuer een patent voor haar eerste dashboardklok met chronograaffunctie; de “Time of Trip”. Naast de reguliere tijd kon ook de reisduur gemeten worden, door middel van een tweede kleine wijzerplaat waarop een uren en minutenwijzer de lengte van een reis aangeven. Deze eerste dashboardklok van Heuer vormde het begin van een lange relatie tussen Heuer, de autosport en luchtvaartindustrie. In de jaren 50 begon Tag zich te richten op sporthorloges en werden de technische aspecten nog beter.
Heuer zorgt voor een revolutie in nauwkeurigheid
In 1916 werd de Heuer Mikrograph op de markt gebracht, een stopwatch met een precisie van 1/100ste seconde. Een variant hierop was de Mikrosplit, eveneens een stopwatch met een precisie van 1/100ste seconde, maar dan met een split-second functie. Deze nieuwe stopwatches zorgden voor een revolutie in nauwkeurigheid. Het was daarom logisch dat de split-second chronograven van Heuer aangewezen werden als de officiële tijdmeetinstrumenten voor de olympische spelen van Antwerpen in 1920, Parijs in 1924 en Amsterdam in 1928.
Heuer heeft zich sinds de introductie van de “Time of Trip” dashboardklok veel gericht op het ontwikkelen van instrumenten voor de autosport en luchtvaartindustrie. In 1933 werd de Heuer Autavia gelanceerd, een dashboard-stopwatch welke gebruikt kon worden in raceauto’s en vliegtuigen. De naam Autavia kwam van de samenvoeging van de woorden “auto” en “aviation”. De Autavia werd vaak gebruikt in combinatie met de Hervue, een dashboardklok met een gangreserve van 8 dagen.
Naast deze instrumenten maakten Heuer ook polshorloges met diverse complicaties. Na de Tweede Wereldoorlog begon Heuer ook met het maken van polshorloges voor de gewone consument. Zo werden de in samenwerking met de luxe winkel voor sportbenodigdheden Abercrombie & Fitch diverse horloges ontwikkeld, zoals horloges welke het getijde aangaven.
Jack Heuer neemt het bedrijf over
Een van de belangrijkste personen in de moderne geschiedenis van Heuer is Jack Heuer, de achterkleinzoon van de oorspronkelijk oprichter. In 1958 komt hij in dienst in het familiebedrijf. Heuer deed marktonderzoek en ontdekte dat de Amerikaanse markt groot was en tot dan toe amper bediend werd. Zodoende werd Jack Heuer naar Amerika gestuurd om een verkoopkantoor te beginnen in New York.
In 1962 kreeg hij een telegram van zijn vader dat zijn oom het bedrijf wilde verkopen. Jack Heuer besloot om zelf een deel van de aandelen van zijn oom over te kopen. Samen met de aandelen van zijn vader was hij nu op 28 jarige leeftijd ineens de directeur van Heuer.
De Heuer Autavia veranderd in een chronograaf-horloge
In 1958 doet Jack Heuer mee met aan een autorally. Hierbij maakt hij een afleesfout van een minuut vanaf de Autavia dashboard-stopwatch en werden ze derde in plaats van eerste. Hij concludeerde dat de afleesbaarheid van de Autavia onvoldoende was in een rijdende rally-auto. Eenmaal teruggekomen in de fabriek ontwikkelde hij een nieuwe dashboard stopwatch. Deze kreeg een grote centrale minutenwijzer en de verstreken uren werden digitaal aangegeven aan de onderzijde van de wijzerplaat. Deze vernieuwde dashboard-stopwatch kreeg de naam Heuer Monte Carlo en werd al snel een must-have voor rally-coureurs wereldwijd.
De naam “Autavia” kwam hierdoor beschikbaar voor een ander model. Heuer had nog nooit een chronograaf gemaakt met een draaibare bezel. Jack Heuer ontwierp samen met zijn team een chronograaf met draaibare bezel. Er waren verschillende versies van de draaibare bezel voor de Autavia. Zo was er een versie met minuten om de verstreken minuten bij te houden en een versie met uren, zodat er een tweede tijdzone ingesteld kon worden. Door deze nieuwe functies was de Heuer Autavia al snel een groot succes.
De Heuer Carrera wordt gelanceerd
Vanwege het succes van de Heuer Autavia, besloot Jack Heuer dat er ook een tweede chronograaf horloge aan de collectie van Heuer toegevoegd kon worden. De naam “Carrera” had Jack Heuer al bedacht in het voorjaar van 1962, geïnspireerd door de autorally “Carrera Panamericana”. In het najaar van 1962 werd gestart met de ontwikkeling van de Heuer Carrera. Dit model had een chronograaf met een urenaanduiding tot 12 uur en een zeer goed afleesbare wijzerplaat.
Heuer ontwikkelt samen met Breitling een automatische chronograaf
In de jaren 60 werden horloges met een automatisch opwindingsmechanisme steeds populairder. Zodoende ontstond er een strijd wie als eerste een automatisch chronograaf horloge op de markt kon brengen. De kosten van de ontwikkeling hiervan zouden echter te hoog zijn voor Heuer alleen. Zodoende benaderde Jack Heuer concurrent Breitling. Hierop besloten beide merken samen een dergelijk uurwerk te ontwikkelen. Naast Heuer en Breitling werkten ook Buren en Dubois-Depraz meer aan dit project, wat als codenaam “Project 99” kreeg.
Er werd twee jaar lang in het grootste geheim aan dit project gewerkt. Het ontwerp maakte gebruik van een plat micro-rotor uurwerk van Buren, waarop een losse chronograaf module van Dubois Depraz werd gemonteerd. De kroon bevond zich aan de linkerzijde van de kast, om aan te geven dat die alleen nog maar nodig was om het horloge op tijd te zetten en niet meer om het op te winden.
Deze wedstrijd werd in januari van 1969 beslist. Team Zenith kondigde als eerste hun “El Primero” aan, maar enkele maanden later presenteerden Heuer en Breitling de “Chronomatic” tijdens Baselworld. Zij konden meteen al honderden geproduceerde exemplaren laten zien, evenals de machines om deze uurwerken te produceren. Zenith kon tijdens Baselworld slechts enkele prototypes laten zien. Zodoende waren Heuer en Breitling als eerste op de markt met een volledig functionele, serie geproduceerde automatische chronograaf.
Heuer ontwikkelt de Heuer Monaco
Het nieuwe automatische chronograaf uurwerk werd toegepast in de horlogemodellen Autavia en Carrera. In diezelfde periode stelde kastenleverancier Pequirez een nieuwe kast voor, een waterdichte vierkante kast welke ze net hadden ontwikkeld. Heuer kreeg exclusiviteit voor deze nieuwe kast en dit model werd gelanceerd als de Heuer Monaco.
Hoewel de populariteit van deze vierkante chronograaf aanvankelijk niet groot was, werd dit model gedragen door Hollywood legende Steve McQueen in de film “Le Mans”. Hierdoor werd de Heuer Monaco razendsnel één van de meest herkenbare sporthorloges aller tijden.
Heuer wordt Tag Heuer
In 1982 komt Heuer in financiële problemen. De voornaamste eerste reden is de Quartz-crisis, veroorzaakt doordat Quartz horloges van Seiko de markt overspoelden en de vraag naar mechanische horloges hierdoor kelderde. Toen een grote order met stopwatches voor een Chinese klant om diverse redenen niet doorging, werd het teveel. Jack Heuer moest zijn aandelen overdragen aan de bank en Heuer kwam in handen van de TAG Group SA. Jack Heuer vervulde de volgende twintig jaar een belangrijke functie voor een Japans bedrijf dat LCD schermen maakt en was daarbij verantwoordelijk voor de Europese markt.
Direct na de overname werd Heuer omgedoopt tot TAG Heuer. TAG Group investeerde hevig in marketing en positioneerde de horloges van TAG Heuer nog meer als sporthorloges. In 1999 werd TAG Heuer overgenomen door de LVMH-groep. Deze kozen Jean-Christophe Babin als de nieuwe CEO. Hij kwam in contact met Jack Heuer en het klikte zo goed tussen de twee dat Jack Heuer werd benoemd tot ere-directeur van TAG Heuer. In deze positie speelde hij een cruciale rol in het opnieuw lanceren van de Carrera en Monaco. Uiteindelijk stopte Jack Heuer op de dag voordat hij 81 jaar oud wordt met zijn werkzaamheden voor TAG Heuer.
Tag Heuer vandaag
Hoewel Tag Heuer officieel geen familiebedrijf meer is, zijn de principes tot vandaag nog hetzelfde gebleven: baanbrekende innovatie in de markt van kwaliteitshorloges en het produceren van betrouwbare, zeer accurate horloges en chronograven. Alle onderzoek en fabricage gebeurt dan ook in eigen beheer. Van modellen zoals de TAG Heuer Carrera tot de Autavia en Monaco horloges, alle uurwerken staan voor het meest geavanceerde op het gebied van horlogemakerij. En het meest nauwkeurige op het gebied van tijd meten, tot een nauwkeurigheid van 5/10.000 seconde. Kortom: meesterschap en accuratesse met een iconische status.
Prijs en geschatte waarde van Tag Heuer horloges
Bij Goudwisselkantoor zien we regelmatig luxe horlogemerken op onze toonbanken verschijnen voor een vrijblijvende taxatie. Met deze service doen we zelf ook veel kennis op over de actuele prijzen voor (luxe) horloges. Tag Heuer is een luxe merk met een hoge, vaste waarde. De prijzen kunnen echter wel variëren en zijn afhankelijk van het exacte type, specificaties, gebruikte grondstoffen en zo ook de leeftijd of zeldzaamheid van het uurwerk.
Een Tag Heuer Carrera kan geschat worden vanaf zo’n € 2.000, terwijl de Monaco-editie over het algemeen meer waard is. We zien ze veelal meer waard zijn dan € 4.000. Let op. Deze prijzen zijn slechts een indicatie. Bezoek altijd een betrouwbare partij voor een gedegen taxatie van uw horloge of waardevolle objecten.
Bent u benieuwd hoe de waarde van Tag Heuer horloges wordt bepaald? Waar naar gekeken wordt tijdens een horlogetaxatie?
Meer weten over taxeren van horloges >
Tag Heuer horloge verkopen
Tag Heuer horloge verkopen die alhttps://www.reclaimed.nl/merken/tag-heuer een tijdje niet meer wordt gedragen? Bent u benieuwd naar de waarde van uw horloge? Kom langs voor een gratis waardebepaling van uw horloges. Wij taxeren uw horloge kosteloos.
Ontdek hier onze locaties > Afspraak maken >
De vintage markt is erg populair. Zo groeit ook de vraag naar vintage Tag Heuer horloges en andere luxe horlogemerken van vaak Zwitserse kwaliteit. Door de interessante horlogegeschiedenis van het merk Tag Heuer kunt u op deze pagina een chronologisch overzicht lezen. Hoe kwam de populaire Tag Heuer Monaco en Carrera tot stand en natuurlijk de uitvinding van de eerste automatische chronograaf, de caliber 11.
Wilt u ook een mooi vintage of pre-owned horloge van Tag Heuer? Ontdek dan ons aanbod.
Tag Heuer horloge veilen bij Goudwisselkantoor
Wilt u liever niet direct verkopen, maar een mogelijk hoger bedrag proberen te verkrijgen, dan is het mogelijk om uw Tag Heuer horloge te veilen. Uw horloge zal worden aangeboden naast andere bekende luxe horlogemerken. Breitling, Omega, Baume & Mercier en nog vele andere topmerken. U kunt uw Tag Heuer horloge bij ons laten taxeren. De horloge expert zal vervolgens u een voorstel doen. Wat is ongeveer de opbrengst, inzet en de veilingkosten. Alle aangeboden horloges worden in topstaat aangeboden en online gepromoot.
Naast het aanbieden kunt u natuurlijk ook zelf een Tag Heuer horloge kopen op de veiling. Meld u aan en bied mee met internationale bieders. Wellicht wordt u de nieuwe eigenaar van een vintage Carrera, Monaco of een Aquaracer.