Karaat

Alles wat u moet weten over karaat

Een karaat is de eenheid van gewicht voor edelstenen, waaronder diamanten. Een karaat is gelijk aan 0,2 gram. Edelstenen, zoals diamanten, worden vaak gewogen in karaat. Een diamant van één karaat weegt 0,2 gram. Het is belangrijk om te weten dat hoe groter de diamant, hoe hoger de waarde is, maar dat niet alleen de grootte bepalend is voor de waarde van de diamant. Er zijn andere factoren zoals de kwaliteit van de diamant, de kleur en de zuiverheid die ook van invloed zijn op de waarde.

Vaak worden de 4 C’s toegepast voor het bepalen van de waarde van een diamant. Karaat, aangegeven als Carat in het model, speelt daarin een belangrijke rol.

Wat zijn de 4 C's?

De 4 C’s van diamanten zijn de vier belangrijkste factoren die de waarde van een diamant bepalen. Deze 4 C’s staan voor Carat, Cut, Clarity en Color.

Karaat (Carat)

Dit is de eenheid waarin de grootte van een diamant wordt uitgedrukt. Hoe groter de diamant, hoe hoger de waarde.

Slijpvorm (Cut)

Dit gaat over de slijpvorm van de diamant. Een goed geslepen diamant zal meer licht weerkaatsen, waardoor de diamant helderder en schitterender zal lijken. Hier stijgt de waarde in mee.

Helderheid (Clarity)

Dit gaat over hoe zuiver de diamant is. Diamanten kunnen kleine onzuiverheden bevatten, zoals inclusies of onregelmatigheden, die de helderheid van de diamant kunnen beïnvloeden.

Kleur (Color)

Diamanten komen in verschillende kleuren voor, van helder wit tot geel of bruin. Diamanten zonder kleur, ofwel helder witte diamanten, zijn het meest gewild.

Het is belangrijk om te weten dat geen enkele diamant perfect is, elke diamant heeft zijn eigen unieke kenmerken. Een diamantexpert kan u helpen om de juiste balans te vinden tussen de 4 C’s en uw persoonlijke voorkeur.

Het wegen van diamanten in karaten

Het wegen van diamanten gebeurt met een weegschaal die speciaal ontworpen is voor het wegen van kleine, precieze hoeveelheden. Deze weegschaal is zo nauwkeurig dat het in staat is om zelfs honderdsten van een karaat te meten.

Het wegen van een diamant is een belangrijk onderdeel in het bepalen van de waarde. Zoals eerder genoemd, is de grootte van een diamant, uitgedrukt in karaat, één van de belangrijkste factoren die de waarde van een diamant bepalen. Het wegen van een diamant geeft dus aan hoe groot de diamant is en dus hoe waardevol de diamant is.

Goudwisselkantoor kan ook helpen bij het wegen van diamanten en het bepalen van de waarde ervan. Gekwalificeerde experts in dienst adviseren u vervolgens over de dagwaarde van uw diamant(en). Op hand van de bovengenoemde 4 C’s (Carat, Cut, Clarity en Color) wordt hier een reële prijs op ingeschat. Bovendien kan Goudwisselkantoor u helpen bij de verkoop van uw diamanten tegen een eerlijke prijs.

Hoe ziet het met karaat bij goud?

Karaat is de eenheid van gewicht voor edelstenen, zoals diamanten. Bij Goud zit dat iets anders. Dan is karaat een maat voor de zuiverheid van het goud. Het goudgehalte wordt uitgedrukt in karaat. Hoe hoger het karaat, hoe hoger het goudgehalte en dus hoe zuiverder het goud.

De meest courante karaatwaardes voor goud zijn 9 karaat, 14 karaat, 18 karaat en 22 karaat. Bijvoorbeeld 9 karaat goud bevat 37,5% goud, 14 karaat goud bevat 58,5% goud en 18 karaat goud bevat 75% goud. 22 karaat goud is het meest zuivere goud en bevat 91,6% goud.

Het is belangrijk om te weten dat hoe hoger het karaat, hoe hoger de waarde van het goud, omdat zuiverder goud waardevoller is. Maar ook hier geldt dat niet alleen het goudgehalte bepalend is voor de waarde, het ontwerp, de grootte en de kwaliteit van de gouden sieraden zijn ook van belang. Goudwisselkantoor kan u helpen bij het bepalen van de waarde van uw gouden sieraden.

Waar komt de naam karaat vandaan?

Al eeuwen geleden zien we het woord “qirat” voorkomen in het Arabisch. Daarmee werd toen al de zuiverheid van goud beschreven. Zelfs de oude Egyptenaren gebruikte het woord om goudgehalte te bepalen door het gewicht van het goud te vergelijken met een ander gewicht. Ze gebruikten dan vaak de ‘karrobean’ een soort peulvrucht die wel vaker werd gebruikt als vergelijkingsmateriaal. Qirat werd in de volksmond vertaald als karaat en is tegenwoordig ook in Nederland de term voor het beschrijven van gewicht van edelstenen en zuiverheid van goud.

Hoe duur is een karaat diamant?

Het is niet zo dat een karaat een vast bedrag heeft, de prijs van een karaat kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit, de grootte, de kleur en de zuiverheid van de diamant.

De prijs van een diamant karaat wordt bepaald door de 4 C’s van diamanten. Zoals eerder genoemd, hoe groter de diamant, hoe hoger de waarde, maar de kwaliteit van de diamant, de kleur en de zuiverheid zijn ook van invloed op de waarde.

Voor een indicatie van de prijs kunt u denken aan zo’n € 1.500 tot € 2.500 per karaat. Met huidige marktomstandigheden en te bedenken dat er uiteenlopende specifieke kenmerken zijn per diamant, is het verstandiger om langs te gaan bij een erkend taxateur voor een objectieve en reële prijsinschatting van uw diamanten.

 

Hoe duur is een karaat goud?

Hier is geen eenduidige prijs aan te hangen. Factoren zoals de zuiverheid, de marktprijzen en ook de actuele vraag en aanbod status hebben gigantisch veel invloed hierop. De prijs van goud wordt vaak uitgedrukt in dollar per troy ounce, wat overeenkomt met 31,1 gram.

Wel zal de waarde van uw goud ongeveer evenredig stijgen met het gewicht. Hoe hoger het karaat, des te hoger de waarde van het goud, omdat zuiverder goud meer waard is. 18 karaat goud heeft een hoger goudgehalte dan 9 karaat. Hierdoor is eerstgenoemde een stuk meer waard.

Recente goudprijzen kunt u inzien op www.goudprijs.nl, waar u de actuele goudprijs en goudkoersen kunt bekijken.

 

Gratis taxatie van uw sieraden?

Voor een gratis taxatie van uw gouden sieraden of objecten bent u welkom bij een Goudwisselkantoor in uw buurt. Op deze locaties bieden erkende taxateurs u een vrijblijvende taxatie aan. Ook kunt u overwegen uw gouden sieraden direct te verkopen tegen een reële prijs.