Cartier Tank

Cartier Tank

Cartier Tank

Cartier Tank verkopen bij het Goudwisselkantoor

Bij het Goudwisselkantoor hebben we al heel wat jaren ervaring op het gebied van in- en verkopen van Cartier Tank horloges. Heeft u een Cartier Tank horloge en wilt u dat laten taxeren of verkopen door een betrouwbare partij met veel expertise? Dan moet u toch eens langskomen bij een van onze Goudwisselkantoren om de waarde te laten bepalen van uw Cartier Tank.

VIND EEN KANTOOR>>>

Vertrouwd uw Cartier Tank horloge verkopen aan de experts van het Goudwisselkantoor

De experts bij het Goudwisselkantoor kennen de materie van de Cartier Tank goed. Ze weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en een taxatie betrouwbaar verloopt. En dat u de marktconforme waarde krijgt voor uw Cartier Tank horloge, mits deze in goede staat is. Een Cartier Tank horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn. Het moet in goede staat zijn en het liefste nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

Achtergrondinformatie van uw Cartier Tank horloge

Om u te helpen bij het herkennen of uw Cartier Tank horloge echt is. Of uit welke collectie het is, bieden wij u op verschillende pagina’s wat achtergrondinformatie. Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie over de Cartier Tank. Een horloge dat zowel op de vintage als de nieuw gebruikte markt goed vertegenwoordigd is. Het verhaal achter het Cartier Tank horloge is indrukwekkend en toonaangevend voor de geschiedenis van Cartier. Als u uw Cartier Tank horloge niet herkent in dit verhaal kunt u ook nog een van onze andere pagina’s bekijken. Aan de hand daarvan kunt u ook uw Cartier Tank horloge herkennen. En anders zijn er altijd nog de experts van het Goudwisselkantoor, die veel ervaring hebben met Cartier Tank horloges en deze vaak al snel herkennen.

Cartier Tank, het meest iconische Cartier horloge ooit

De Cartier Tank is zonder twijfel het meest iconische horloge van het merk Cartier. Echter is het niet meer slechts een horloge, maar een hele collectie. De Tank is waarschijnlijk het eerste object dat bij mensen in het hoofd komt als zij aan Cartier denken. De Tank is Cartier, en Cartier is de Tank. Het horloge is geliefd bij zowel mannen als vrouwen en zowel vintage als gloednieuw. Maar wat is eigenlijk de historie van dit horloge? Veel mensen weten dat niet. Hoewel de naam Tank de oorsprong eigenlijk al zou moeten verraden, zijn er niet veel mensen die de link leggen. Misschien omdat de uitstraling van het horloge uiterst elegant is en weinig doet denken aan het leger. Toch komt de naam Tank uit die wereld. Want zoals we allemaal weten is een Tank een legervoertuig. En juist aan dit legervoertuig is dit beroemde Cartier horloge gelinkt.

VIND EEN KANTOOR >

Het meest verfijnde Cartier horloge wat geïnspireerd is door het meest robuuste legervoertuig

Het Cartier Tank horloge is dus inderdaad geïnspireerd op dat robuuste legervoertuig, de Tank. Om precies te zijn door de Renault FT-17 tank. Deze werd gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Fransen. Het horloge werd door Louis Cartier zelf ontworpen in 1917. En in 1918 schonk hij het eerste prototype aan een Amerikaanse generaal genaamd John Pershing. Een echt militair horloge was het niet, daarvoor is het veel te elegant. Maar Louis Cartier raakte geïnspireerd door de moderne vormen en de innovatieve techniek van de Renault FT-17 tank.

Het zou, nadat generaal Pershing zijn horloge ontvangen had, nog zeker een jaar duren voordat het horloge op de publieke markt zou komen. Toch was dat eerste jaar niet zo succesvol en werden er slechts 6 horloges gemaakt. Pas vanaf 1920 zou het Cartier Tank horloge pas echt populariteit gaan winnen. Het werd zo ook een belangrijk onderdeel van de ‘’Roaring Twenties’’.

Het ontwerp van de Cartier Tank

Als we goed naar de Cartier Tank kijken zien we er de vormen van een tank er ook wel in terug. Het horloge moet daarvoor vooral vanaf de bovenkant bekeken worden. We zien dan de rechthoekige vorm die toch een beetje rondingen aan de zijkant heeft. De uitstekende pootjes maken het geheel af. Hierdoor zien we eigenlijk het midden als de body van een tank en de zijkanten, inclusief pootjes, als de zogenaamde rupsbanden. Zouden we het horloge zonder bandje plat op tafel leggen, en er van de voorkant naar kijken, zien we ook heel duidelijk het ontwerp van een tank terug.

De wijzerplaat is typisch Cartier met Romeinse cijfers. Maar ook met de zogenaamde ‘’minuten treinrails’’ die als tweede laag op de wijzerplaat komt na de Romeinse cijfers. Vaak blauwe wijzers. Er zijn zowel versies gemaakt met als zonder datum, met drie wijzers en twee wijzers. Maar uiteraard altijd aan de zijkant de kroon met de blauwe steen die cabochon geslepen is.

Verschillende materialen en modellen

Dit is het basisontwerp van de Cartier Tank en er zijn zoveel meer versies gemaakt door de jaren heen. Denk aan versies in verschillende edelmetalen zoals geel-, rose- en witgoud, platina maar ook gewoon edelstaal. Dan zijn er nog versies gemaakt met diamanten of met andere steentjes bezet en natuurlijk in verschillende groottes. Ook zijn er een aantal sub-collecties gemaakt. Zoals de Tank Americain, Must de Cartier, Tank Solo,Tank Française, Tank Chinoise, Tank Basculante, Tank Cintree, Tank a Guichets en de Tank Anglaise waar we op aparte pagina’s wat verder op ingaan.

Al deze horloges hebben uiteraard ook het Cartier Tank basisontwerp en zijn op dezelfde designelementen gebouwd. Goed om te weten is, dat de meeste modellen unisex zijn en door zowel mannen als vrouwen kunnen worden gedragen. Er zijn ook zogenaamde XL versies van sommige sub-collecties. Die zijn dan weer wat groter en wellicht meer geschikt voor mannen. Alhoewel deze ook regelmatig door vrouwen gedragen worden.

Interessant is dat de Cartier Tank horloges zowel aan lederen- als aan stalen banden uitgevoerd werden en worden. Het gespeel met de lederen banden kan het horloge nog weleens een kleurrijk uiterlijk bieden. Met name bij de ‘’Must de Cartier’’ zien we dit veel, waar ook in de wijzerplaten al veel kleur zat.

De techniek van de Cartier Tank

Het Cartier Tank horloge is klein en dun. Het is dus niet echt de ideale omgeving voor bijvoorbeeld een Grand Complication. De focus bij dit horloge ligt natuurlijk ook vooral op het uiterlijk. Dat past wat ook wel bij Cartier, omdat het een juweliershuis is van origine. Toch werd de Tank op technisch gebied a vanaf het begin af aan goed uitgerust met het kaliber 119 van Jaeger Le Coultre. Want met deze Zwitserse uurwerkenmaker had Cartier een nauwe samenwerking in die tijd. De band tussen de twee firma’s is tot op de dag van vandaag nog altijd nauw. Aangezien ze samen in de Richemont groep zitten.

Inmiddels maakt Cartier wel hun eigen uurwerken. Soms in samenwerkingen met andere uurwerkfabrikanten, zoals de firma ETA bijvoorbeeld. De Cartier Tank is door de jaren heen beschikbaar gebleven met een mechanisch uurwerk. Maar ook werden er op een gegeven moment veel Quartz opties aangeboden. Dit had te maken met het meer betaalbaar maken van bepaalde Tank horloges, zodat er goede instapmodellen ontstonden. De ‘’Must de Cartier Tank’’ is daar een mooi voorbeeld van, die echter niet meer wordt gemaakt. Tot op de dag van vandaag is de keuze er toch nog altijd tussen Quartz en mechanisch.

De Cartier Tank had veel beroemde liefhebbers

Al vrij kort na het ontstaan van de Cartier Tank werd het horloge erg geliefd onder beroemdheden. Zo zijn er mensen als Rudolph Valentino, Jacky Kennedy, Yves Saint Laurent en kunstenaar Andy Warhol. Die droegen allemaal een Cartier Tank horloge en hielden echt van het horloge. Ook vandaag de dag zien we dat het horloge nog erg geliefd is bij beroemdheden. Zelfs bij mensen van Koninklijke Families, denk even aan Hare Majesteit Koningin Maxima. Zij draagt bijna altijd een Cartier Tank horloge. Van haar is bekend dat zij erg gesteld is op het Cartier Tank Solo model.

Al een eeuw onafgebroken populair

Natuurlijk heeft de Cartier Tank ook veel liefhebbers die niet in de spotlights staan. De meeste horlogeliefhebbers of verzamelaars zullen er wel één in hun collectie hebben of willen. Zowel vintage, nieuw gebruikt als nieuw zijn de horloges nog altijd erg geliefd. We zien ze dan ook terug op veilingen wereldwijd, bij vintage horloge verkopers en natuurlijk gloednieuw bij juwelierszaken en Cartier boetieks. Het horloge is niet meer weg te denken uit het assortiment van Cartier. Het is onderdeel van het merk geworden. En niet geheel onterecht. Want er zijn maar weinig horloges in de wereld die meer dan 100 jaar na het introduceren nog altijd ongekend populair zijn.

Uw Cartier Tank verkopen?

Uw Cartier Tank horloge verkopen bij Goudwisselkantoor?

Bij Goudwisselkantoor kunt u langs voor een vrijblijvende en kosteloze taxatie van uw horloge. Verkoopt u uw horloge? Dan betalen wij u direct contant uit. Of indien gewenst per bankbetaling.

Goudwisselkantoor

 

Maak een afspraak   of kom langs