Alles over verpanden

Verpanden kan helpen om een tijdelijk geldtekort te overbruggen. Door uw spullen tijdelijk te verpanden heeft u direct weer geld in handen.
Leer hier meer over deze dienst of regel uw verpanding direct.

Afspraak maken Zoek een locatie
Privacy gewaarborgd
Verzekerde opslag
Altijd dichtbij

Wat is verpanden?

Verpanden betekent dat u geld leent met uw waardevolle spullen als onderpand. Deze spullen biedt u aan als onderpand bij een pandhuis in ruil voor geld. Het verschil met verkopen is dat u bij verpanding eigenaar blijft van de goederen. Verpanden wordt ook wel pandbelening of belenen genoemd.

Heeft u zich altijd al eens afgevraagd hoe verpanden werkt? Of wilt u weten of deze dienst geschikt is voor u? Wij vertellen u graag meer over de voordelen, wat u kunt verwachten en waar u op moet letten.

Wanneer u geld nodig heeft, zijn er verschillende opties om te verkennen. Waarom zou u dan voor verpanden kiezen? Simpel gezegd: verpanden kan u snel en gemakkelijk uitkomst bieden, wanneer u krap bij kas zit.

Tijdelijke geldnood of onvoorziene uitgaven kunnen ons allemaal overkomen. Denk aan een energierekening die duurder is dan verwacht, of uw auto die het onverwachts begeeft. Het liefst handelt u dit direct af. Het voordeel van verpanden is dat het mogelijk is om dezelfde dag nog geld te lenen. Aangezien niet u, maar uw onderpand garant staat, zijn er geen kredietchecks of inkomstenbewijzen nodig.

De voordelen van verpanden:

 • Direct contant geld of indien gewenst per bank
 • Geen BKR-registratie
 • Geen kredietcheck
 • Geen inkomstenbewijs nodig
 • U blijft de eigenaar van uw kostbaarheden

Er zijn verschillende pandhuizen, die diverse spullen als onderpand aannemen, zo kunt u bij de meeste pandjeshuizen allerlei spullen verpanden, zoals elektronica (bijvoorbeeld uw telefoon, laptop of tablet). Bij ons kunt u terecht voor het verpanden van kostbaarheden zoals sieraden, exclusieve horloges en edelmetalen.

Kostbaarheden verpanden

Uw kostbaarheden zijn geld waard. Of het nou om een enkele gebroken ketting of luxe horloge gaat, of een kistje met meerdere sieraden, munten of baren. Als u het voor een korte tijd bij ons verpandt, heeft u snel een mooi bedrag in handen.

 • Sieraden verpanden
  Sieraden waarvan het basismateriaal uit edelmetaal bestaat, kunt u bij ons verpanden. Denk aan gouden sieradenzilveren sieraden en platina sieraden in verschillende vormen zoals kettingen, armbanden, ringen of oorbellen. Ook antieke sieraden uit een erfenis zoals hangers, broches en medaillons kunt u belenen.

 • Goud verpanden
  Voorwerpen van goud kunt u bij ons verpanden. Denk aan gouden sieraden, zoals gouden ringen, armbanden, kettingen, oorbellen. Maar ook gouden munten, goudbaren, gouden horloges en antiek goud kunt u belenen.

 • Horloge verpanden
  Horloges kunt u ook verpanden bij ons. Met name exclusieve merkhorloges kunnen waardevol zijn. Ook horloges waarvan het basismateriaal bestaat uit edelmetaal, zoals een zilveren of gouden horloge of een antiek gouden zakhorloge nemen wij als aan onderpand.

 • Zilver verpanden
  Zilveren voorwerpen kunt u ook bij ons verpanden, denk aan zilveren sieraden, zoals ringen, armbanden, kettingen en oorbellen. Verder kunt u bij ons natuurlijk terecht voor het verpanden van zilveren horloges, zilveren munten, zilverbaren, zilveren bestek en antiek tafelzilver.

Wat kan ik verder nog verpanden?
U kunt ook bij ons terecht voor verpanding van:
– Gecertificeerde Diamanten van HRD, GIA of IGI
– Alle andere edelmetalen voorwerpen van goud of zilver.

Hoe werkt verpanden?

In het kort uitgelegd:
Verpanden is eigenlijk heel simpel en werkt als volgt: Uw waardevolle spullen, zoals een waardevol sieraad of horloge, kunt u bij ons belenen in ruil voor een geldbedrag. De specialist bekijkt uw goederen vakkundig en kijkt naar een aantal aspecten om de waarde te bepalen. Op basis van deze gegevens krijgt u een voorstel voor welk bedrag u uw spullen kunt belenen. Past het voorstel en gaat u akkoord? Dan volgt direct de uitbetaling! U ontvangt een bewijs van het goed dat u heeft ingeleverd door middel van een pandbewijs. Dit is een belangrijk document dat alle gegevens bevat over uw verpanding. Na het gesprek met onze specialist worden uw kostbaarheden veilig en verzekerd bewaard.

Verpanden:
Stap-voor-stap uitgelegd

Stap 1: Kom bij ons langs

Maak een afspraak of kom langs bij een van onze vestigingen. Om te verpanden, brengt u simpelweg een geldig legitimatiebewijs (zoals een identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs) mee, en de eigendommen die u wilt verpanden.

Stap 1: Kom bij ons langs

Stap 2: Waardebepaling

U wordt door onze specialist geholpen in een aparte ruimte, waar u de volledige aandacht krijgt. Daardoor kunt u bij uw verpanding rekenen op een discrete en veilige ervaring. De specialist voert een waardebepaling uit op de goederen die u wilt belenen en neemt u hierin mee.

Stap 2: Waardebepaling

Stap 3: Hoeveel krijg ik?

Na de waardebepaling wordt ook duidelijk voor welk bedrag u kunt belenen en wat de kosten zijn. Onze specialist bespreekt duidelijk met u wat u aan het einde van de verpanding moet terug betalen en wat u kunt verwachten. Meer over voorwaarden van verpanden >

Stap 3: Hoeveel krijg ik?

Stap 4: Pandbewijs

Zijn de voorwaarden duidelijk en gaat u akkoord? U krijgt van ons een pandbewijs. Dit is een belangrijk document: Het bevat namelijk alle gegevens over uw verpanding. Bewaar het dus goed.

Stap 4: Pandbewijs

Stap 5: Uitbetaling

Na ondertekening van het pandbewijs krijgt u het direct geld contant of via bankoverschrijving. Uw kostbaarheden zijn uw onderpand en worden veilig en verzekerd opgeslagen.
Zet de afloopdatum van uw verpanding in uw agenda.

Stap 5: Uitbetaling

Ophalen of verlengen

Verpandtermijn bijna verstreken?
Kies op tijd of u uw verpande kostbaarheden wilt ophalen of uw verpanding wilt verlengen.

Meer over ophalen of verlengen >

Ophalen of verlengen

De kosten van verpanden

Bent u van plan om uw goud, zilver, sieraad of horloge te verpanden? Dan is het goed om te weten welke kosten er bij horen. Het bedrag dat u ontvangt in ruil voor uw onderpand, noemt men ook wel het pandbedrag of verpandingsbedrag.

Over dit bedrag betaalt u een vaste rente van 4,5% per maand. Het bedrag van terugbetaling, staat bij ons vermeld op het pandbewijs.

Rekenvoorbeeld

Paulien heeft een diamanten witgouden ring, waarvoor een pandbedrag van € 100 is uitbetaald. Vervolgens wordt over dit bedrag 4,5% maandelijkse rente berekend. Dit komt neer op € 4,50 per maand. De totale kosten voor een looptijd van drie maanden zijn: € 13,50.

Na drie maanden betaalt Paulien in totaal € 113,50 terug en krijgt zij haar diamanten witgouden ring weer terug.

De belangrijkste voorwaarden uitgelegd

Verpanden kan alleen als u 18 jaar of ouder bent. Daarnaast dient u te beschikken over een geldig legitimatiebewijs (zoals een identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs).

Wanneer u met onze specialist in gesprek gaat, worden de voorwaarden altijd duidelijk aan u uitgelegd. Heeft u vragen? Stel ze gerust.

De looptijd en de vervaldatum

De minimale looptijd van verpanding bij ons is drie maanden. De datum waarop de verpanding afloopt – de vervaldatum – is belangrijk om in acht te houden. Noteer de einddatum goed in uw agenda.

Let op: Komt u uw verpanding niet voor de vervaldatum ophalen of verlengen? Dan zitten hier extra kosten aan verbonden. Wij raden u daarom aan om dit tijdig te doen. Meer over uw verpanding ophalen of verlengen >

Het pandbewijs

Het pandbewijs is een belangrijk document: ook wel verpandingsformulier of beleningsbewijs genoemd. Bewaar het altijd zorgvuldig, dit is namelijk uw bewijs wanneer u uw verpanding wilt ophalen of verlengen. Het document bevat alle gegevens over uw verpanding, zoals:

 • Uw gegevens
 • Het verpandingsnummer
 • De afsluitdatum
 • De verpande goederen
 • Het pandbedrag (betaalde bedrag)
 • Het terugbetalingsbedrag
 • De vervaldatum
 • Uw handtekening

 Bent u uw pandbewijs verloren? Neem dan contact op.

Verpanding ophalen of verlengen?

Voordat uw verpanding afloopt, staat u voor een keuze: wilt u uw eigendom ophalen of kiest u ervoor om uw verpanding te verlengen? Bedenk op tijd welke optie u kiest en voorkom extra kosten. Hieronder leest u hoe het werkt.

Hoe werkt het ophalen van mijn verpanding?

Wilt u uw verpanding ophalen en aflossen? Maak 1-2 dagen van te voren een afspraak. Neem uw pandbewijs en legitimatie mee naar uw afspraak. Lost u de verpanding af? Dan betaalt u het beleningsbedrag plus de rente. Het volledige bedrag van terugbetaling staat duidelijk vermeld op uw pandbewijs.

Hoe werkt het verlengen van mijn verpanding?

Wilt u uw verpanding verlengen? Kom gerust langs zonder afspraak. Vergeet niet uw pandbewijs mee te nemen. U betaalt alleen de rente over het pandbedrag van de afgelopen drie maanden. Hiermee wordt uw verpanding opnieuw afgesloten voor een periode van 3 maanden. U blijft hierdoor eigenaar van uw verpande kostbaarheden. De rente over de nieuwe periode hoeft u pas na afloop van deze 3 maanden te betalen.

Waarom verpanden bij Goudwisselkantoor?

Wat zijn uw voordelen?

 • Privacy en discretie gewaarborgd
  Als u wilt verpanden, wordt u altijd in een aparte ruimte geholpen door onze specialist. Dit betekent dat u kunt rekenen op een discrete ervaring tijdens uw verpanding, waarbij privacy voorop staat.
 • Verzekerde opslag
  Wij begrijpen dat uw eigendom u dierbaar is. Daarom hechten wij veel belang aan de zorgvuldige en veilige opslag van uw goederen. Gedurende de looptijd van uw verpanding dragen wij zorg voor een verzekerde en veilige opslag.
 • Altijd in de buurt
  U heeft de keuze uit ons uitgebreide netwerk van vestigingen in Europa. Zo komt u voor iedere hulpvraag eenvoudig in contact met een specialist, en zijn wij altijd in de buurt.
 • Geen verborgen kosten
  Wanneer u verpandt bij ons zijn we duidelijk over kosten die ermee gepaard gaan. U betaalt slechts de rente op het pandbedrag. Er worden geen administratiekosten berekend voor opslag en verzekering.
 • Vrijblijvende waardebepaling
  Er zijn geen kosten of verplichtingen verbonden aan de waardebepaling van uw verpanding. U beslist zelf of u ingaat op het voorstel van de expert en of u de verpanding afsluit.
 • 40 jaar ervaring
  Van juwelen, exclusieve horloges tot beleggingsmetalen. Als het om waarde gaat, hebben onze specialisten verstand van zaken. Zo kunt u vertrouwen op onze deskundigheid, die voortkomt uit ruim 40 jaar ervaring.
Verpanden op meer dan 100 locaties

Vind een locatie in uw buurt

Veelgestelde vragen

Wat is verpanden?

Verpanden is een vorm van lenen waarbij u spullen als onderpand aanbiedt aan een pandhuis.

Wat kunt u verpanden?

U kunt bij ons goud, zilver, sieraden en exclusieve merkhorloges verpanden.

Meer over wat u kunt verpanden >

Wat is de rente bij verpanden?

De rente bij verpanden bedraagt 4,5% per maand.

Wat is het verschil tussen verpanden en verkopen?

Bij verpanden blijft u eigenaar van de artikelen die u ter beschikking stelt. U krijgt uw spullen bij verpanden weer terug als de verpanding is afgelost.

Waarom verpanden?

Heeft u tijdelijk geld nodig? Dan biedt verpanden vele mogelijkheden zoals:
• Direct contact geld, of indien gewenst per bank
• Geen kredietcheck
• Geen BKR-registratie
• Lage rente

Wat is een lommerd?

Een lommerd is een andere benaming voor pandhuis. U kunt bij een lommerd spullen verpanden.

Kan ik verpanden met een BKR-notering?

Heeft u een BKR-notering? Geen probleem. Voor het verpanden van goederen bij een pandhuis staat niet u, maar uw onderpand garant voor de terugbetaling. Daarom wordt er geen kredietcheck uitgevoerd en krijgt u geen BKR-notering.

Waar kan ik geld lenen zonder BKR-toetsing?

Verpanding is mogelijk zonder BKR-toetsing. In tegenstelling tot andere leningen zoals bij een bank: Dit gaat nooit zonder BKR-notering. Bij verpanden leent u uw goederen in ruil voor geld en komt u de goederen na een aantal maanden weer ophalen.

Hoe oud moet ik zijn voor verpanden?

Verpanden kan pas vanaf de leeftijd van 18 jaar.

Wat zijn de kosten van verpanden?

De kosten van verpanden is 4,5% per maand over het bedrag dat u ontvangt.
Zie ook een rekenvoorbeeld van de kosten >

Kan ik het verpandingsbedrag gedeeltelijk aflossen?

Nee, het is niet mogelijk om het pandbedrag in delen af te lossen. U kunt uzelf wel meer tijd geven om het hele bedrag terug te betalen door uw verpanding met 3 maanden te verlengen.
Meer over het verlengen van uw verpanding >

Wat als ik het verpandingsbedrag niet binnen de afgesproken termijn kan terugbetalen?

Geen probleem. Als u uw verpanding met drie maanden verlengt, wordt de vervaldatum opgeschoven. Om uw verpanding te verlengen, kunt u zonder afspraak naar uw kantoor komen. Vergeet niet uw pandbewijs mee te nemen. Nadat u de rente voor de afgelopen drie maanden heeft betaald, wordt uw verpanding met nog eens drie maanden verlengd.

Hoe verleng ik mijn verpanding?

Als u uw verpanding wilt verlengen, kunt u zonder afspraak naar uw kantoor komen. Vergeet niet om uw pandbewijs mee te nemen. De looptijd van uw verpanding wordt verlengd nadat u de rente van de laatste drie maanden heeft betaald. Uw nieuwe termijn gaat dan in en er wordt opnieuw rente berekend.

Hoe los ik mijn verpanding af?

Wilt u uw verpanding aflossen en uw verpanding terugkrijgen, dan dient u altijd een afspraak te maken. Vergeet niet om uw pandbewijs en legitimatie mee te nemen naar de afspraak. U betaalt het terugbetaalbedrag, inclusief de rente over de afgelopen periode. Deze staat altijd vermeld op uw pandbewijs. Na volledige betaling is uw verpanding afgelost en krijgt u uw verpanding terug.