Bied nu mee op unieke objecten in de veiling!

Wilt u een collectie bankbiljetten veilen? Of juist bankbiljetten kopen op een veiling? het veilinghuis van Goudwisselkantoor veilt meerdere keren per jaar grote collectie bankbiljetten. Met meer dan dertig jaar ervaring in de verzamelbranche zijn wij het veilingbedrijf met veel expertise en ervaring op het gebied van papiergeld.

Onze veilingen van bankbiljetten kennen een grote variatie. Zo veilen we Nederlands Staatspapiergeld en Overzeese gebiedsdelen tot noodgeld, scheepsgeld en buitenlandse bankbiljetten.

 

Nederlands Staatspapiergeld

Onder de Nederlandse bankbiljetten vallen alle oude bankbiljetten van de Nederlandsche Bank van 1 gulden tot 1000 gulden. De oudste Nederlandse bankbiljetten dateren uit het jaar 1814. Dit zijn de typen ‘Roodborstje’, biljetten van vijfentwintig tot en met duizend gulden. Deze biljetten zijn uitgegeven tussen 1814 en 1862 en verschillen onderling maar weinig van  elkaar. Al deze biljetten hebben geschreven handtekeningen  en hebben een ornamentele rand van muziektekens.

Bankbiljetten kennen een enorme rijkdom en variatie aan verschijningsvormen. Kleuren, afmetingen, veiligheidskeurmerken, druktechnieken, papiersoorten en ontwerpen maken dat er veel onderscheid is aan bankbiljetten. Combineer dit met de rijke geschiedenis die bankbiljetten met zich meedragen en het zal duidelijk zijn bankbiljetten een prachtig verzamelgebied is.

 

1000 gulden 1945 Willem de Zwijger - Goudwisselkantoor 200 gulden 1921 Grietje Seel - Goudwisselkantoor

 

Buitenlandse bankbiljetten

Papiergeld wordt wereldwijd door veel mensen verzameld. Zowel op landen, kwaliteiten en thema’s. Voor Nederlandse verzamelaars zijn de Overzeese gebiedsdelen, als onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, ook een aantrekkelijk verzamelgebied. Nieuwe technieken maken ook op verzamelgebied meer mogelijk. Zo zijn er heel wat landen die biljetten drukken op speciale papiersoorten. De laatste jaren is het aantal verzamelaars de Polymer-bankbiljetten toegenomen.

 

Buitenkansjes op bankbiljettenveiling

Bankbiljetten kopen op een veiling levert nogal eens interessante aankopen op. Met name oude bankbiljetten zijn lastig te vinden en door schaarste een kostbaar bezit. Op veilingen duiken er regelmatig exemplaren op uit particuliere collecties, die gewild zijn bij bankbiljettenverzamelaars. Het is dan ook verstandig om onze bankbiljettenveilingen goed te volgen om bijzondere exemplaren niet te missen.

 

Kwaliteiten van papiergeld

De kwaliteit van een biljet speelt een grote rol in het veilen en verzamelen van bankbiljetten. Oude, schaarse biljetten zijn en maar zelden in de hoogste kwaliteit UNC. Dit is de hoogste haalbare kwaliteit, wat betekend dat er geen enkel gebrek aan het biljet mag zitten. Dus geen defecten zoals verkleuring van het biljet, sporen van een telmachines, afgeronde hoeken, scheurtjes etc. Bankbiljettenverzamelaars stellen hun collectie op geheel eigen wijze samen. Dat betekent dat de hoogste kwaliteit niet door iedereen per se het meeste gewaardeerd wordt.