De goudkoorts zal voortduren
Gezien de groeiende wereldwijde onzekerheid ziet de grote Zwitserse bank UBS nog steeds veel potentieel voor de goudprijs, ook in het aankomende jaar. "Nieuwe hoogtepunten zijn heel goed mogelijk." Een prijs richting de 1700 dollar kan in het zicht komen van goudfans.Gezien de groeiende wereldwijde onzekerheid ziet de grote Zwitserse bank UBS nog steeds veel potentieel voor de goudprijs, ook in het aankomende jaar. “Nieuwe hoogtepunten zijn heel goed mogelijk.” Een prijs richting de 1700 dollar kan in het zicht komen van goudfans.
In een recent rapport is UBS tamelijk bullish op goud. De Zwitserse bank heeft zijn vooruitzichten voor de goudprijs van volgend jaar verhoogd.
De afgelopen weken heeft de goudprijs al een erg nette rally laten zien en het edelmetaal heeft onlangs zijn hoogste niveau sinds 2013 bereikt met 1535 dollar per troy ounce. De opmars van goud heeft sindsdien wel een adempauze ingelast en menig belegger heeft zijn winst genomen. Toch ziet UBS nog veel potentieel voor dit jaar en ook voor 2020.
Wereldwijde onzekerheden nemen niet af
Een belangrijke reden voor de opleving van de geliefdheid van het gele edelmetaal zijn de aanhoudende negatieve factoren die de internationale aandelen beurzen momenteel in hun greep houden houden. De veelvoud in ontwikkelingen op het vlak van het lopende handelsgeschil tussen de Verenigde Staten en China zorgen bijvoorbeeld voor de nodige ups en downs op de aandelenmarkten.
De sombere internationale economische vooruitzichten, de protesten in Hongkong en een omgekeerde rentecurve dragen allemaal bij aan de onrust onder beleggers wereldwijd. Het zijn zaken die ervoor zorgen dat goud, dat bekend staat als een crisisbestendig en veilig toevluchtsmiddel voor beleggers, in deze tijd aan populariteit wint onder beleggers.
Angst voor recessie. Angst voor het compleet uit de hand lopen van de handelsoorlog. Angst voor geopolitieke uitspattingen. En angst voor slinkende rendementen. Het zijn feitelijk allemaal plussen voor goud als asset class, zo tekent het het rapport van UBS op.
Nog groter potentieel in 2020
De groeiende vraag naar goud in de afgelopen weken werd ook ondersteund door het lage rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de renteverlaging van de Federal Reserve. Lage rentetarieven maken het voor goudbeleggers aantrekkelijk om goud langer aan te houden, omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken over inflatiegerelateerde kosten voor het aanhouden van hun goudreserves.
Het allesomvattende plaatje valt dus mooi uit voor het edelmetaal. In dit verband gaat de bank ervan uit dat de goudprijs de komende achttien maanden een opwaarts potentieel van meer dan 10 procent zal hebben. Bij een huidige goudprijs van ongeveer 1500 dollar per ounce zou dit neerkomen op een koersbeweging naar de 1650 dollar.
Voor het lopende jaar verwacht UBS-analist Joni Teves dat de gemiddelde goudprijs 1405 zal bedragen. Zij had eerder een prijs van slechts 1370 per troy ounce geschat. Voor het komende jaar verhoogt UBS zijn prognose van een gemiddelde goudprijs van 1450 per troy ounce naar 1550 dollar, zo blijkt uit het rapport. Het niveau van om en nabij de 1600 dollar kan echter niet worden uitgesloten.
De goudkoorts zal voortduren
Teves gaat er niet van uit dat de goudkoorts snel weer over zal zijn, gezien de bestaande spanningen. “Wij zijn van mening dat een grotere positie in goud nog niet volledig is uitgenut en er over het brede front bescheiden uitziet, vooral in vergelijking met de asset allocatie van beleggers in andere asset classes.”
De analist ziet met welke dilemma’s beleggers kampen als het gaat om het opstellen van prognoses en plannen voor de toekomst. Het gele edelmetaal vindt zij daarom “een clean instrument” om strategische posities in te nemen in een tijd en omgeving vol onzekerheden.
Bron: finanzen.nl


11 april 2025
Particulieren kopen massaal goud: verkoop goud stijgt met 46 procent in één jaar tijd

02 april 2025
Goudwisselkantoor introduceert beleggingspakketten voor edelmetalen

31 maart 2025
Historische waarde op veiling voor munten en bankbiljetten

04 maart 2025
Stijgende inflatie vergroot vlucht naar goud

04 maart 2025
Tijdloze klassiekers in veiling van Goudwisselkantoor

10 februari 2025
Prijs kilogram goud nu meer dan 90.000 euro

06 februari 2025
Prijs kilogram zilver doorbreekt 1000 euro grens

03 februari 2025
Goudprijs breekt records en gaat richting €90.000 per kg.

29 januari 2025
Een mooie samenwerking met Diergaarde Blijdorp

20 januari 2025