Bijna helft Nederlanders heeft zo’n 160 euro aan vreemde valuta
Zes op de tien Nederlanders hebben nog Duitse marken, Franse en Belgische franks, of Amerikaanse dollars in huis. De geschatte waarde van buitenlandse valuta die nog geldig is, bedraagt gemiddeld ruim 158 euro. Dat blijkt uit onderzoek naar valutabezit dat Goudwisselkantoor onder ruim 1.000 Nederlanders liet verrichten. Bijna de helft van de valutabezitters weet niet dat dit ‘onbestemde geld’ niet hoeft te verstoffen in een schoenendoos of pot vol munten. Veel munten en bankbiljetten zijn – zelfs ook al zijn ze niet meer in omloop- namelijk nog steeds om te wisselen naar euro.Een inschatting maken van de totale waarde van de ongebruikte buitenlandse valuta is lastig. Toch geeft één op de vijf Nederlanders met vreemde valuta aan dat dit omgerekend om 100 tot 250 euro gaat. Een enkeling zegt zelfs meer dan 500 euro of zelfs 3.000 euro aan vreemde valuta in huis te hebben. De meeste mensen (39 procent) geven aan vreemde valuta te willen bewaren voor later gebruik. Daarnaast noemt bijna een derde sentimentele redenen als aanleiding om vreemde valuta te bewaren.
Gulden nog steeds populair
De gulden spant de kroon als populairste oude valuta: maar liefst 86 procent van de mensen die oude valuta hebben, heeft nog guldens in bezit, gevolgd door de Duitse mark (33 procent) en de Franse frank (22 procent). “Uit ervaring weten we dat de gulden nog steeds op veel sentiment kan rekenen in ons land”, zegt Johan de Ruiter, directeur van Goudwisselkantoor. “We zien dat bijvoorbeeld aan de populariteit van de gouden tien gulden, ook wel bekend als ‘het gouden tientje’. Het is opvallend dat bijna twee decennia na invoering van de euro, nog steeds zoveel mensen ‘gewone’ guldens in huis hebben.”
In de top 3 van vreemde valuta staat de dollar (45 procent) verder bovenaan, gevolgd door het Britse pond (44 procent) en valuta uit Azië (30 procent); buiten Europa het meest populaire vakantiecontinent onder Nederlanders.
Jongeren sentimenteler dan ouderen in bewaardrift
Opvallend is dat juist jongeren onder de dertig fanatieke valutaverzamelaars zijn, blijkt uit het onderzoek. Zij zijn bijna net zo vaak in het bezit van oude valuta als andere generaties en zelfs vaker in het geval van vreemde valuta. Daarnaast geven jongeren onder de dertig het vaakst aan valuta te willen bewaren om sentimentele redenen: 52 procent bewaart vreemde valuta om deze reden en bijna 80 procent doet dit met oude valuta. Het beeld van ‘de oude muntverzamelaar’ blijkt in praktijk een stuk genuanceerder te zijn. Dat de bewaardrang puur sentimenteel is blijkt wel uit het feit dat 43 procent van de vreemde valutabezitters denkt het land waar de valuta vandaan komt, nooit meer te zullen bezoeken.
Extra drankje
Wat oude valuta betreft, is niet iedereen op de hoogte van de mogelijkheden: slechts 44 procent van de Nederlanders met oude munten of bankbiljetten is zich ervan bewust dat zij deze valuta kunnen omwisselen. Zij verwachten zij dit ook niet binnen afzienbare tijd te zullen doen. Slechts één op de tien Nederlanders zegt zijn oude valuta het komende jaar een keer te willen inwisselen, terwijl 16 procent niet goed weet wat zij met dit ‘oude geld’ willen doen.
De Ruiter: “Bij veel mensen liggen ergens in huis nog oude biljetten of munten. Vaak zijn deze oude en vreemde valuta’s nog inwisselbaar, maar daar staat lang niet iedereen bij stil. Zeker nu veel mensen vanwege corona geen verre reizen willen of kunnen maken, is het een extra reden om de waarde van deze valuta te verzilveren en om te wisselen in euro. Zodat je deze zomer bijvoorbeeld kunt genieten van een extra drankje op een zonnig terras en óók nog eens lokale ondernemers kunt steunen.”
05 november 2024
Jubileumveiling voor munten en bankbiljetten vol met bijzonderheden
18 oktober 2024
Inkoop goud stijgt in één jaar met ruim 40 procent
23 september 2024
2024 breekt records met zoveelste all-time high goudprijs
19 september 2024
Goudwisselkantoor pakt uit op jubileumveiling
05 september 2024
Heropening Reclaimed Jewels Almere en Maastricht
30 augustus 2024
ATH goudprijs leidt tot recorddrukte
19 augustus 2024
ATH goud al onderwerp van gesprek met BNR Nieuwsradio
18 juli 2024
Goudprijs bereikt hoogste punt ooit
05 juli 2024
Inkoop goud stijgt in één jaar met 54 procent door stijgende goudprijs
06 juni 2024