Wat betekent diamant

Wat betekent diamant?

Op deze pagina geven we u antwoord op de vraag ‘wat betekent diamant?’. We kijken naar de betekenis, maar ook naar het gebruik van deze edelsteen.

Er zijn verschillende soorten edelstenen. De diamant is er daar één van. Andere edelstenen zijn bijvoorbeeld robijn, granaat, onyx en bergkristal. Van alle soorten edelstenen is de diamant zonder twijfel de meest bekende. Maar wat betekent diamant precies?

Meer weten over diamanten? Of wilt u een vrijblijvende taxatie laten doen? Kom dan langs bij onze experts bij Goudwisselkantoor.

Letterlijke betekenis van diamant

De letterlijke definitie van ‘diamant’ luidt als volgt:

Een zeer hard, doorzichtig mineraal met kubische symmetrie dat uit koolstof bestaat.

Diepere betekenis diamant

Tegelijkertijd wordt er ook een diepere betekenis gegeven aan de diamant. Namelijk als een steen die zorgt voor bescherming en doorzettingsvermogen. Alhoewel deze betekenis zeker niet voor iedereen zal gelden, is de gedachtegang achter deze diepere betekenis wel logisch te verklaren wanneer we kijken naar de diamant. Het is een uitzonderlijk harde edelsteen die van grote waarde is.

“Als u gelooft van waarde te zijn en uw wilskracht hard is zoals een diamant, dan bent u in het leven in staat bescherming te bieden aan uw eigen innerlijk en stappen te zetten die nodig zijn om uw dromen en levensdoel te verwezenlijken.”

 

Materiële betekenis diamant

Diamant staat ook symbool voor iets kostbaars of wat waarde vertegenwoordigd. Vaak wordt het genoemd in samenhang met materiële zaken die van grote waarde zijn. Zelfs al in het Oude Testament van de Bijbel gaat het al over deze edelsteen (namelijk in Exodus 28 en 39), waarbij het gaat over kostbare zaken. Het wordt in één zin genoemd met de edelstenen smaragd en saffier.

Er zijn nog veel meer verschillende verhalen en theorieën in omloop die ingaan op de betekenis van diamant. Dat komt doordat diamant bekend is onder heel de wereldbevolking en al duizenden jaren als een koninklijk en waardevolle edelsteen wordt gezien. Genoemde betekenissen van de diamant zijn de meest voorkomende betekenissen die wereldwijd van kracht zijn.

Hoe is de naam van de diamant ontstaan?

Afkomstig van “Adamas”, wat onoverwinnelijk betekent, is de diamant als eerst te linken aan dit Griekse woord. Het onoverwinnelijke van Adamas verwijst naar de ongewone hardheid van de diamant. Volgens de Griekse mythes bevatten diamanten magische eigenschappen om ons te beschermen tegen gif of een aanval.

Vuur

Diamanten kunnen branden. Dit was de unieke ontdekking van Cipriano Targioni en Giuseppe Averani in 1694. Aanvullend toonde mineraloog Smithson Tennant in 1797 aan dat diamanten bestaan uit koolstof. Opvallend is het feit dat er in de 20e eeuw de bekende eigenschap “vuur” werd gegeven aan diamanten. Ofwel het vermogen om licht te reflecteren en te buigen. Deze werd namelijk pas ontdekt in de briljantslijpvorm.

Culturele geschiedenis van de diamant

Vandaag de dag weten we veel over diamanten. Lange tijd was de oorsprong echter een mysterie. Hindoeïstische volken betoogden dat diamanten worden gevormd wanneer bliksem op een rots inslaat. Later werd ontdekt dat dit niet het geval is.

Gebruik van diamanten in oude culturen

Voordat er ingewikkelde slijpvormen werden toegepast, was de diamant slechts een ‘simpele steen’, althans. De vorm werd niet zo ontwikkeld als vandaag de dag. In oude geschriften zien we het gesteente wel terug, maar dan in een eenvoudige vorm.

India

De eerste afzettingen van diamanten zijn in 1650 ontdekt in India. Hier werden rotsdelen van een oude vulkaanmantel gevonden. In de loop van tijd zijn deze rotsen gevormd en diamant substanties aan het oppervlak gedrukt. Pas veel later zijn de eerste diamanten gevonden in Venuzuela en Brazilië (1752), Afrika (1867), Rusland (1950), Australië (1970) en Canada (1990).

De betekenis van de moderne diamant

Diamanten zijn enerverende edelstenen. Dit vinden zowel de kenners, dragers en verzamelaars van dit unieke gesteente. Diamanten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Denk alleen al aan de vele sieraden, verlovingsringen en investeringen die men in de steen doet.

Het wordt gezien als waardevolle investering. Dankzij de schoonheid, het lange meegaan en waardevastheid is het een investering waarbij vele harten sneller gaan kloppen. Al eeuwenlang worden diamanten gebruik als juwelen, pronkstukken en zien we ze veel terug in de geschiedenis. We voorspellen dat wij mensen nog lang niet klaar zijn met de diamant.

6 redenen waarom diamanten zoveel indruk maken

Nogmaals. Diamanten zien er geweldig uit en bieden zoveel meer dan alleen het uiterlijk. Bent u in overweging om een investering te doen in diamanten? Of wilt u uw diamant verkopen? Overdenk dan nog eens deze 6 unieke kenmerken van het edelsteen:

  1.  Betekenis
    Het symbool van blijvende liefde en romantiek. Diamanten gaan ver terug in de geschiedenis. Met prachtige liefdesverhalen tussen vroegere koningen en koninginnen. Het dragen van de stenen in sieraden door prinsessen, minnaressen en de spanning van oorlogen waar ook diamanten het geliefde item zijn geweest.
  2. Zeldzaam
    Natuurlijke sieraden, die ook echt mooi zijn, zijn uiterst zeldzaam. Dit feit draagt grotendeels bij aan de huidige waarde.
  3. Waarde op lange termijn
    De marktprijs voor natuurlijk diamanten is sinds 1960 vertienvoudigd. Vandaag is een hoge koers niet gek, wat het interessant maakt om uw diamant te verkopen.
  4. Duurzaamheid
    Met een 10 op de hardheidsschaal van Mohs, kunt u er vanuit gaan dat uw diamant lang mee zal gaan. Zelfs wanneer u uw diamant 50 jaar draagt, kan deze als nieuw lijken.
  5. Schoonheid
    Natuurlijk. Iedereen heeft zijn of haar persoonlijke voorkeur. Toch is er altijd een diamantvorm die bij u past. De hoogwaardige diamant geeft een verbluffende schittering en vuur.
  6. Erfstuk waarde
    Denk ook aan de waarde van een diamant als erfstuk. Diamanten worden vaak doorgegeven van generatie tot generatie. Dankzij de langdurige waarde en stevigheid is dit mogelijk. Vaak heeft de diamant meer waarde dan alleen het prijskaartje.

De waarde van uw diamant weten?

Met meer dan 100 kantoren in Nederland, Duitsland en België is Goudwisselkantoor altijd in uw buurt. Loop gerust eens binnen voor een vrijblijvende taxatie. Onze experts nemen graag de tijd om uw edelsteen te onderzoeken en op waarde te schatten. Dit is ten alle tijden vrijblijvend.

Benieuwd waar we zitten?

Betaal bij Goudwisselkantoor met betalen-in-de-winkel-nl Betaal bij Goudwisselkantoor met ideal Betaal bij Goudwisselkantoor met maestro Betaal bij Goudwisselkantoor met mastercard Betaal bij Goudwisselkantoor met bancontact Betaal bij Goudwisselkantoor met amex Betaal bij Goudwisselkantoor met pin