Cartier Pasha

Cartier Pasha

Cartier Pasha

Cartier Pasha verkopen bij het GoudWisselkantoor

Bij het GoudWisselkantoor hebben we al heel wat jaren ervaring op het gebied van in- en verkopen van Cartier horloges. Heeft u een Cartier Pasha horloge en wilt u dat laten taxeren of verkopen door een betrouwbare partij met veel expertise? Dan komt u gerust eens langs bij een van onze Goudwisselkantoren om de waarde te laten bepalen van uw Cartier Pasha.

VIND EEN KANTOOR>

Vertrouwd uw Cartier Pasha horloge verkopen aan de experts van het Goudwisselkantoor

De experts bij het Goudwisselkantoor kennen de materie van de Cartier Pasha goed. Ze weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en een taxatie betrouwbaar verloopt. En dat u de marktconforme waarde krijgt voor uw Cartier Pasha horloge, mits deze in goede staat is. Een Cartier Pasha horloge dat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn. Het moet in goede staat zijn en het liefste nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

Achtergrondinformatie van uw Cartier Pasha horloge

Om u te helpen bij het herkennen of uw Cartier Pasha horloge echt is. Of uit welke collectie het is, bieden wij u op verschillende pagina’s wat achtergrondinformatie. Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie over de Cartier Pasha. Een horloge dat misschien net iets te jong is voor vintage is. Maar wel heel populair is op de gebruikte markt. Het verhaal achter het Cartier Pasha horloge is echter ouder dan het horloge zelf. Als u uw Cartier Pasha horloge niet herkent in dit verhaal kunt u ook nog een van onze andere pagina’s bekijken. Aan de hand daarvan kunt u ook uw Cartier Pasha horloge herkennen. En anders zijn er altijd nog de experts van het Goudwisselkantoor, die veel ervaring hebben met Cartier Pasha horloges en deze vaak al snel herkennen.

De Cartier Pasha, een jong horloge met een oud verhaal

De Cartier Pasha is een horloge van Cartier, welke we zouden kunnen beschrijven als een relatief jong horloge. Dit omdat het in 1985 voor het eerst op de markt kwam. Dat is nog maar slechts een jaar of 35 geleden. Terwijl de meeste Cartier horloges veel ouder zijn. Echter is het verhaal achter de Pasha wel een heel stuk ouder. We gaan daarvoor terug naar tot voor de Tweede Wereldoorlog. Naar het jaar 1931, toen de Pasha van Marrakesh in die tijd een speciaal horloge bestelde bij Louis Cartier zelf. De Pasha wilde een gouden horloge dat stand hield bij zijn uiterst actieve levensstijl en dus ook waterdicht moest zijn. Waterdichtheid was in die tijd nogal wat. Er waren niet zo veel horlogemakers die dat voor elkaar hadden gekregen, laat staan een juwelier.

Louis Cartier had er echter wel een oplossing voor. Hij kwam met een horloge dat, zeker voor die tijd, erg grote afmetingen had. En een kroonbeschermer en metalen rooster om het glas en de wijzerplaat te beschermen. Dit horloge zou er ongeveer uitgezien moeten hebben zoals we de Pasha vandaag de dag kennen. Zeker weten doen we het niet, omdat er geen foto is van dat horloge. We moeten het verhaal dus maar geloven.

De wedergeboorte van de Cartier Pasha

De jaren ‘80 waren voor de horlogewereld redelijk bizar. Heftige ups en downs in de economie. Met een flinke Quartz crisis achter de rug was er gelukkig weer wat animo voor luxe horloges. Echter begonnen wat sportievere waterdichte luxe horloges erg in trek te raken. Een merk als Rolex had veel succes met de Submariner. Audemars Piguet met de Royal Oak en Ebel bijvoorbeeld met de 1911 Classic. Cartier vond dat ze niet achter kon blijven en schakelde de meester van het luxe duikers horloge in. De ontwerper Gerald Genta, die zonder twijfel de meest legendarische horloge ontwerper ooit genoemd kan worden. Hij dook met Cartier in de geschiedenis en ging aan de slag met de Pasha. Om deze opnieuw te laten leven en ditmaal beschikbaar voor het grote publiek.

Het design van de Cartier Pasha

Het design van de Cartier Pasha is niet veel veranderd sinds het moment dat de Pasha van Marrakesh het horloge bestelde. Het horloge werd in 1985 opnieuw geboren en de faceliften dat het naderhand ondergaan heeft. Het horloge heeft altijd dat oude basis ontwerp gehouden. Al zagen we niet meer zo vaak dat stalen rooster dat de Pasha van Marrakesh op zijn horloge zou hebben gehad. Dat was inmiddels ook niet meer nodig. Omdat de technieken van waterdichtheid flink verbeterd waren door de jaren heen.

De kast was echter wel weer iets groter. Toen het horloge uitkwam in 1985 misschien wel enorm met een kast van 38 milimeter. In die tijd waren de meeste horloges, zelfs de sportieve versies, fors kleiner. Toch behield het een elegant karakter. Want het komt immers van het juweliershuis Cartier. En elegantie staat daar hoog in het vaandel. Aan de zijkant van de ronde kast zien we ook de kroonbeschermer terug die er in 1931 ook al op zou moeten hebben gezeten. Alleen was dit nu niet echt meer een beschermer. Maar gewoon een geschroefde kroon met een kettinkje eraan, zodat hij op die beschermer leek. En op de kroon uiteraard een blauwe cabochon geslepen steen, een typisch Cartier element.

Een wijzerplaat met Arabische cijfers

Het horloge past echt wel op veel elementen in het Cartier DNA. Maar van de wijzerplaat kunnen we dat misschien niet zeggen. Bij Cartier zijn we gewend aan wijzerplaten met Romeinse cijfers, ook al is dat niet altijd het geval. Toch zien we dat niet bij de Pasha. Hier zien we Arabische cijfers. Het idee erachter is niet geheel bekend. Maar het zou natuurlijk te maken kunnen hebben met de geschiedenis die met de Arabische wereld verbonden is. Het zou echter ook kunnen zijn dat Arabische cijfers onder water iets makkelijker leesbaar zijn. En dit is nou eenmaal een duikershorloge.

Uiteraard zitten er nog wel typische Cartier elementen in. Zoals de treinrails in het midden, die de minuten aanduidt en mooie geblauwde wijzers. De horloges die ooit uitgekomen zijn met datumaanduiding hebben dit tussen 4 en 5 uur gezet. Dit is een bijzondere plek en komt niet heel vaak voor. Er zijn horloges gemaakt met datumaanduiding en tijd, time only, chronografen en zelfs GMT horloges. En dan mogen we een spectaculaire versie niet vergeten, de perpetual calender. Dit horloge is verkrijgbaar met zowel stalen- als leren banden en in materialen als goud, staal en platina. Sommige versies zijn zelfs bezet met diamanten.

De techniek van de Cartier Pasha

Cartier is een juweliershuis en de focus zal dan ook altijd op design liggen. Techniek komt daarbij op de tweede plaats. Toch zijn alle horloges van Cartier technisch altijd goed op orde. En komen alle uurwerken uit Zwitserland. Vaak uit de eigen productie en soms van andere gerenommeerde Zwitserse producenten. Bij de Pasha is naast het uurwerk ook de techniek van de waterdichtheid goed op orde. Zo kan het horloge tot 100 meter onder water blijven. Dat is voor een zogenaamd juweliershorloge erg indrukwekkend. Want mooi en functioneel gaan niet altijd goed samen. Cartier heeft dat echter wel voor elkaar gekregen met de Pasha.

Qua uurwerken zijn er zowel mechanische- als Quartz uurwerken door de jaren heen gebruikt. De mechanische uurwerken zijn er dan als automatische versies. Maar ook handopwinders, wat een heel nostalgisch gevoel geeft.

Het voortvarende succes van de Cartier Pasha

De Cartier Pasha is al sinds de introductie een populair horloge en niet meer weg te denken uit de Cartiercatalogus. Het is misschien niet zo iconisch als de Santos of de Tank. Maar kent toch wel echt zijn eigen fans. Die liefhebberij gaat zo ver dat er zelfs een parfum uitgebracht is met de naam Pasha. Die is ook erg populair bij horlogeliefhebbers. En ondanks dat de Cartier Pasha nog altijd nieuw verkocht wordt, zien we het horloge veel terug op de gebruikte markt en op veilingen. Op de gebruikte markt zijn zelfs nog de spannende versies te vinden. Zoals de GMT’s, chronografen en zelfs de perpetual calender. Want in de nieuwste catalogus staan vooralsnog slechts modellen met alleen tijd of tijd en datum.

Of de Pasha van Marrakesh zichzelf ooit gerealiseerd zou hebben dat zoveel jaar na zijn bestelling er zo’n enorm succes zou volgen voor het juweliershuis is maar de vraag. Maar het Franse juweliershuis Cartier is hem er zeker nog dankbaar voor.

Uw Cartier Pasha verkopen?

Een eerlijke prijs voor uw horloge?

Bij Goudwisselkantoor kunt u langskomen voor een vrijblijvende en kosteloze taxatie van uw horloge. Verkoopt u uw horloge? Dan betalen wij u direct contant uit. Of indien gewenst per bankbetaling.

familie-de-ruiter

 

Maak een afspraak   of kom langs

 

Betaal bij Goudwisselkantoor met betalen-in-de-winkel-nl Betaal bij Goudwisselkantoor met ideal Betaal bij Goudwisselkantoor met maestro Betaal bij Goudwisselkantoor met mastercard Betaal bij Goudwisselkantoor met bancontact Betaal bij Goudwisselkantoor met amex Betaal bij Goudwisselkantoor met pin