Wat is meer waard, goud of diamant?

Wat is meer waard; goud of diamant?

Goud en diamant zijn beide zeer waardevolle grondstoffen. Maar wat is meer waard; goud of diamant? In dit artikel gaan we in op het antwoord van deze vraag.

Voordat we ingaan op de vraag ‘wat is meer waard; goud of diamant?’, gaan we eerst dieper in op de eigenschappen van deze gewilde grondstoffen.

Want juist die eigenschappen, maar bijvoorbeeld ook de mate van schaarste en de verwerkingscomplexiteit, leiden tot de conclusie of goud of diamant meer waard is.

Te beginnen met goud

Goud is een edelmetaal. Er zijn verschillende voorwaarden waar een metaal aan dient te voldoen om te kunnen behoren tot de edelmetalen. Een heel belangrijke eigenschap is het scheikundige component, namelijk dat een edelmetaal niet kan worden aangetast door zuur of oxidatie.

Deze eigenschap is dus voor maar een select aantal metalen van toepassing. Andere voorbeelden van bekende edelmetalen zijn bijvoorbeeld:

  • Platina
  • Zilver

Minder bekende edelmetalen zijn:

  • Osmium
  • Iridium
  • Rhodium

 

Specifieke eigenschappen van goud

Goud is een zacht metaal (juist in tegenstelling tot diamant, wat de hardste grondstof ter wereld is) en heeft een zeer goede geleiding voor bijvoorbeeld warme en stroom.

Natuurlijk staat goud vooral ook bekend om de mooie gele kleur, waarmee dit metaal zich sterk onderscheid van de andere, doorgaans grijs- en witkleurige, metalen.

Diamant

Ook de diamant behoort tot een categorie met de noemer ‘edel’. In het geval van de diamant niet tot de edelmetalen, maar tot de edelstenen.

Het verschil tussen deze grondstoffen, namelijk metaal en steen, is een grote factor in de waardebepaling en de conclusie op de vraag; wat is meer waard; goud of diamant?

Zoals eerder al aangestipt, is diamant juist een zeer harde steen. Dat maakt het verwerkingsproces van een ruwe diamant, tot bijvoorbeeld een briljant geslepen diamant in een sieraad, zeer complex.

 

Ontstaan van een diamant

Diamant ontstaat door het kristalliseren van zuivere koolstof. Dat gebeurt diep onder het aardoppervlak, ongeveer 200 kilometer diep.

Vaak komen diamantstenen naar boven bij vulkaanuitbarstingen. Slechts een klein deel van de ruwe diamanten zijn ook daadwerkelijk geschikt om verwerkt te worden.

 

Taxatiemodel diamanten

Diamant wordt beoordeeld op basis van vier factoren, namelijk:

  • Cut, slijpvorm van de diamant
  • Colour, kleur van de diamant
  • Clarity, helderheid van de diamant
  • Carat, gewicht van de diamant

 

Welke is meer waard; goud of diamant?

Er zijn dus meer verschillen dan overeenkomsten tussen goud en diamant. Natuurlijk zijn beide grondstoffen zeer schaars en daarom heel waardevol.

Maar de vraag ‘wat is meer waard; goud of diamant’ is lastig om precies te beantwoorden. En dat hangt vooral af van de diamant in dit verhaal.

Taxatie van goud en diamanten zijn bepalend

Diamanten kunnen namelijk zeer verschillende waarden hebben. Belangrijk daarin is het eerder genoemde 4’C model, waarmee diamanten getaxeerd worden.

Onder andere de slijpvorm en de helderheid bepalen de prijs. Diamanten kunnen dus zeer uiteenlopend zijn in prijs. Zeker als we ook de zeer unieke gekleurde diamanten hierbij betrekken, die nog weer meer waarde hebben dan reguliere diamanten.

Maar ook bij goud hangt de waarde af van een belangrijke factor, namelijk van het karaat.

Kortom, er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag ‘wat is meer waard; goud of diamant?’. Dit omdat de waarde van zowel goud als diamant afhankelijk is van verschillende factoren.

Wel is er een grotere schaarste als het gaat om goud dan om diamant.

Wat is uw goud of diamant waard?

Uw goud of diamant laten taxeren? Wees welkom in één van onze vestigingen voor een gratis taxatie. Zo weet u direct wat de waarde is van uw goud of uw diamant(en).

Specialist van waarde

Vestigingen Goudwisselkantoor

Goudwisselkantoor heeft meer dan honderd vestigingen door heel Nederland, maar is ook gevestigd in België en zelfs Duitsland.

In het overzicht op deze pagina ontdekt u waar ons kantoor in uw regio is gevestigd. U kunt een afspraak maken voor uw komst, maar ook zonder afspraak bent u van harte welkom.

 

Meer weten?

Natuurlijk bent u voor meer dan goud of diamanten welkom bij Goudwisselkantoor. Voor al uw edelmetalen en edelstenen bent u welkom. U kunt aan ons verkopen, maar ook kopen. Neem daarvoor een kijkje in onze webshop.

Benieuwd naar het verhaal van Goudwisselkantoor? Ontdek onze geschiedenis, dienstverlening en expertise via de pagina ‘over ons’.

Actuele goudprijs

Benieuwd naar de actuele goudprijs? Bekijk dan deze pagina waar de actuele prijzen van goud, zilver, palladium en platina staan weergegeven.