Keurmerken van diamanten

Keurmerken van diamanten

Keurmerken worden voor allerlei soorten producten gebruikt. Het geeft de consument eerlijke informatie over het product en het keurmerk is dus, als het goed is, afkomstig van een betrouwbare bron. Welbekend zijn natuurlijk de keurmerken voor voedingsmiddelen; ze geven aan of de consument door het kiezen van het betreffende product een gezonde of wellicht duurzame keuze maakt.

Ook in de wereld van diamanten zijn er verschillende keurmerken in de omloop. Overigens hebben niet alle diamanten een keurmerk. Wat de voordelen zijn van een diamant met een keurmerk en welke keurmerken er zijn leest u op deze pagina.

Benieuwd naar de betekenis van het keurmerk van uw diamant? Bezoek één van onze kantoren voor een vrijblijvende waardebepaling. Contact op afstand met één van onze medewerkers? Bel ons dan via: 088 – 102 10 80.

Voordelen van keurmerken

Zoals hierboven al benoemd, heeft niet elke diamant een keurmerk. Het is geen verplichting om een keurmerk bij uw diamant te bezitten. Desondanks biedt een keurmerk een aantal voordelen ten opzichte van een diamant zonder keurmerk. De voordelen op een rijtje:

 • Keurmerken van diamanten, ofwel diamantcertificaten, geven de eigenaar garantie van echtheid en kwaliteit;
 • Door de garantie op echtheid en kwaliteit heeft de diamant een hogere waarde;
 • Middels een diamantcertificaat kan de waarde mee worden genomen in boedelscheiding of erfenis.

Meer weten over de voordelen van het verkopen van diamanten met certificaten?

 

Benieuwd naar de waarde van uw diamant?

Kom langs voor een gratis waardebepaling! Dat is onze unieke service die wij u  graag aanbieden. Op onze locaties kunt u geheel privé met een van onze diamantexperts aan tafel. U kunt binnenlopen op een van onze locaties of u kunt een afspraak maken.

Welke keurmerken zijn er?

Er zijn verschillende keurmerken die informatie geven over de echtheid en kwaliteit van diamanten. Als Goudwisselkantoor maken we echter wel onderscheid tussen de kwaliteit van de verschillende keurmerken. We zetten de meest bekende keurmerken voor diamanten op een rijtje:

 • HRD (Hoge Raad voor Diamant)
 • GIA (Gemological Institute of America)
 • IGI (International Gemological Institute)
 • IGL (International Gemological Laboratories) *
 • GIL (Gemological International Laboratories) *
 • AIG (Antwerp International Gemological Laboratories) *
 • EGL (European Gemological Laboratory) *

* Diamanten met deze certificaten neemt Goudwisselkantoor niet in.

HRD

Het keurmerk HRD staat voor ‘Hoge raad voor Diamant’ en bestaat sinds 1973. Omdat Antwerpen wordt gezien als het centrum van de diamant is het kantoor van HRD ook gevestigd in deze Belgische stad. Het doel van HRD is dan ook om Antwerpen verder te laten groeien als stad van de diamant. HRD zet in op meer kennis over diamanten door veelvoudig onderzoek.

Voordat een diamant het HRD certificaat krijgt, ondergaat de diamant een uitgebreide analyse. Deze analyse wordt uitgevoerd door expert gemologen middels state-of-the-art laboratorium toestellen. De kwaliteit wordt gewaarborgd door senior gemologen die een controlerende rol hebben.

GIA

Het diamantenkeurmerk GIA (Gemological Institute of America) is misschien wel het meest gerespecteerde diamantenkeurmerk wereldwijd. GIA is opgericht in 1931 vanuit Amerika. In 1953 kwam GIA met een model om diamanten te waarderen op kwaliteit. Dit model is mondiaal erkend en geldt als de absolute standaard om diamanten te beoordelen.

Vanuit heel de wereld worden dus diamanten gestuurd naar één van de kantoren van GIA. Ter plaatste wordt een diamant door minimaal vier experts beoordeeld.

Een diamantkeurmerk van GIA gaat in de op volgende beoordelingspunten:

 • Zuiverheid
 • Slijpvorm
 • Kleur
 • Karaat
 • Fluorescentie

Meer lezen over de waardebepaling van een diamant? Lees dan ook ons artikel over het veelgebruikte 4C-model via deze link.

 

IGI

IGI staat voor International Gemological Institute en is opgericht in 1975. Het International Gemological Institute is gevestigd in vrijwel alle belangrijke steden waar diamanten worden verhandeld.

Het belangrijkste uitgangspunt van het International Gemological Institute is om betrouwbare informatie te geven over diamanten aan zowel particulieren als professionals. Dit doen ze enerzijds middels het IGI-keurmerk. Maar ook door zelf actief informatie te verschaffen via hun eigen platformen.

Ook bij het IGI worden diamanten wetenschappelijk bestudeerd door experts en middels zeer geavanceerde tooling.

 

IGL*

International Gemological Labaratories is een onafhankelijk gemologisch lab. Het maakt de combinatie tussen verfijnde technologie en professionele kennis. Het levert edelsteenidentificatie en classificatie aan de edelstenen- en juwelenindustrie.

Zelfgenoemd een van de snelst groeiende laboratoria in deze branche.

* Diamanten met deze certificaten neemt Goudwisselkantoor niet in.

GIL *

Sinds 2013 kennen we Gemological International Laboratories en erkennen we certificaten van deze afkomst. Dit Canadese laboratorium levert identificatie- en verbeteringsrapporten en complete analyses. Van herkomstland tot rapportage van unieke kleuren. Daar ligt dan ook de expertise en uniekheid van dit laboratorium.

* Diamanten met deze certificaten neemt Goudwisselkantoor niet in.

AIG *

In Antwerpen kennen we ook een bekende leverancier van officiële diamantkeurmerken. Antwerp International Gemological Laboratories. Het AIG Diamant certificaat geeft u de mogelijkheid om een betrouwbare en nauwkeurige documentatie van identiteit en kwaliteit van uw diamant te waarborgen.

AIG werkt aan de hand van een internationaal erkend beoordelingssysteem. Wat u vooral zal opvallen is de werkwijze op basis van de 4 C’s. Zo vindt u de diamant in classificaties op basis van het karaat, de kleur, de helderheid en manier van slijpen. Ook wordt er beoordeeld op afwerking, fluorescentie en meer.

* Diamanten met deze certificaten neemt Goudwisselkantoor niet in.

 

EGL *

European Gemological Laboratory bestaat al iets langer. Sinds 1974 zijn ze een van de grootste onafhankelijke gemologische laboratoria wereldwijd.

De EGL staat bekend om de introductie van classificatietechnieken voor diamanten met een gewicht van minder dan één karaat en voor het vaststellen van de “SI3”-classificatie voor diamanthelderheid. Over het algemeen raden experts aan om een GIA-gecertificeerde diamant te kiezen boven een EGL-gecertificeerde diamant.

* Diamanten met deze certificaten neemt Goudwisselkantoor niet in.

Diamanten zonder keurmerken verkopen

Goudwisselkantoor koopt ook diamanten in zonder keurmerk

Onze medewerkers taxeren uw diamant aan de hand van het welbekende 4C-taxatiemodel voor diamanten. Deze waardebepaling bieden we geheel kosteloos aan.

Wat is uw diamant waard?

Heeft u één of meerdere diamanten in eigendom en bent u benieuwd naar de waarde? Kom langs bij een locatie bij u in de buurt. Wij taxeren uw diamant kosteloos. U kunt na deze waardebepaling zelf besluiten of u uw diamanten wilt verkopen.

Voor een gratis waardebepaling bezoekt u één van onze locaties. Met meer dan 140 locaties zijn we vertegenwoordigd in vrijwel alle regio’s van Nederland.

Ontdek hier onze locaties >

Welkom bij Goudwisselkantoor

Goudwisselkantoor heeft meer dan 40 jaar ervaring en is een gevestigde naam in de wereld van edelmetalen en edelstenen. We bedienen onze klanten vanuit Nederland, België en Duitsland. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met 4.5 sterren (op schaal van 0 – 5 sterren). Deze gemiddelde stand is op basis van meer dan 33.000 beoordelingen.

Meer weten over ons? Bezoek dan deze pagina. Contact met ons opnemen? U bent natuurlijk van harte welkom in één van onze kantoren. Maar u kunt ons ook via telefoon of mail bereiken. Ons telefoonnummer is: 088-1021080. Via onze contactpagina kunt u een bericht sturen door middel van het contactformulier.