Waarom heet een diamant een diamant?

Waarom heet een diamant een diamant?

De diamant is misschien wereldwijd wel de meest bekende edelsteen. Niet in de laatste plaats om de enorme waarde die dit kleine steentje vertegenwoordigd. Maar hoe komt deze wereldberoemde steen aan zijn naam; waarom heet het een diamant?

Daarvoor duiken we de geschiedenis in! Alvast een klein tipje van de sluier; de naam van deze edelsteen vindt zijn oorsprong in de Griekse taal.

Lees in dit artikel meer over de naam van de diamant, het bestaan van de diamant en de toepassingen waarbij diamant wordt gebruikt.

Bent u in het bezit van een diamant? Dan kan het interessant zijn om deze op waarde te laten schatten? Dit kunt u doen tijdens een taxatie. Wist u dat Goudwisselkantoor deze volledig gratis aanbiedt.

Het bestaan van de diamant

Voordat we ingaan op de vraag waar de naam van diamant vandaan komt, geven we eerst een schets van het bredere plaatje rondom het bestaan van de diamant. Daarmee geven we een beeld van de context en de toepassingen van de diamant.

De edelsteen

De diamant is een edelsteen. Onder edelstenen worden alleen zeer zeldzame stenen gerekend. Alle soorten edelstenen hebben gemeen dat ze uitzonderlijk hard en volkomen zuiver zijn. De diamant is de meest bekende edelsteen, maar ook andere edelstenen zijn wereldwijd bekend. Zoals deze stenen:

  • Smaragd
  • Saffier
  • Robijn

Toepassingen van diamant

De diamant heeft zijn naamsbekendheid natuurlijk vooral te danken aan de sieraden waarin diamant is verwerkt. Hieronder, in antwoord op de vraag ‘waarom heet het een diamant?’ zullen we ook zien dat de diamant zijn naam vooral heeft te danken aan het gebruik ervan in sieraden.

Maar toch zijn er veel meer toepassingen, waarbij diamant wordt verwerkt. Juist omdat de diamant zo’n harde steen is, is het ook interessant voor toepassingen als; computerchips, chirurgische instrumenten en snijgereedschap.

Oorsprong van de naam diamant

Zoals in de inleiding al kort aangestipt, ligt de herkomst van de naam ‘diamant’ in de Griekse taal. Het is afgeleid van het Griekse woord ‘adamas’. Adamas betekent ‘ontembaar’.

Oorspronkelijk verwijst het woord ‘adamant’ naar ‘adamas’. De betekenis die wordt gegeven aan ‘adamant’ is; uitzondelijk hard materiaal, bestaande uit diamant of een andere edelsteen. Diamant dankt dus in de kern zijn naam aan het Griekse woord ‘adamas’, maar ook aan ‘adamant’.

Waarom deze naam is gegeven aan de diamant wordt hieronder verder uitgewerkt.

Waarom heet het een diamant?

Om antwoord te geven op deze vragen dienen we te kijken naar de kenmerken van een diamant. De belangrijkste kenmerken vormen namelijk het fundament en de oorsprong van de naam. Want zoals hierboven beschreven, ligt de herkomst van de naam in de betekenis ‘ontembaar’.

Hardheid

Deels ligt de betekenis ‘ontembaar’ in de hardheid van de steen. Er is op de aarde geen harder materiaal dan de diamant.

Eén element

De diamant bestaat uit één element. Namelijk zuivere koolstof wat is gekristalliseerd. Dit gebeurt zo’n 150 tot 200 kilometer onder het aardeoppervlak, alleen bij extreem hoge temperaturen en druk.

Verlovingsring

Ontembaar duidt op eigenzinnigheid en koppigheid. Maar de naam van de diamant vindt ook zijn oorsprong in een andere duiding van ‘ontembaar’. Namelijk in liefde en trouw.

In de geschiedenis werd de verlovingsring met diamant steeds meer een statussymbool, wat moest wijzen op de onvoorwaardelijke en ontembare liefde voor de aanstaande echtgenote. De verlovingsring met diamant kwam vooral voor in koninklijke families. Later werd een dergelijke verlovingsring ook gekocht door niet koninklijke personen.

Kortom, in antwoord op de vraag ‘waarom heet het een diamant’ kunnen we stellen dat de kenmerken en doeleinden van de diamant beantwoorden aan de oorspronkelijke betekenis. De oorspronkelijke naam is ‘adamas’ wat ‘ontembaar’ als betekenis heeft.

Uw diamant verkopen?

Bij Goudwisselkantoor houden we ons dagelijks bezig met diamanten, maar ook andere edelstenen. U kunt bij ons terecht voor inkoop, verkoop, taxatie en veiling van diamanten of andere waardevolle metalen. Weten welke waarde uw diamant heeft?

We hebben meer dan 150 locaties. Zo zijn we ook in uw regio vertegenwoordigd. U bent van harte welkom in één van onze vestigingen. Wij taxeren uw waardevolle spullen vrijblijvend.

De dichtstbijzijnde locatie in uw regio kunt u hier vinden.