Goudprijs piekt

Goudprijs piekt

GOES -  De goudprijs piekt en daarmee de verwachtingen. Op het Goudwisselkantoor in Goes is het een komen en gaan van mensen die hun zilver en goud willen inruilen voor geld. De belangrijkste vraag: ís het echt? 

Voor de zoveelste keer vandaag gaat de bel. Keurmeester Paul Peene staat op om de deur van het goed beveiligde kantoor aan de Piet Heinstraat te openen. Even later zit hij tegenover Machielia Corel in zijn kantoor om wat sieraden te beoordelen die zij wil inruilen. ,,Op een gegeven moment kom je in een levensfase waarin je je afvraagt: heb ik dit nodig? Ga ik dit nog dragen?”, zegt Corel. Ze is op vakantie in Zeeland en maakt van de gelegenheid gebruik langs te komen bij het Goudwisselkantoor in Goes.

Rommel

De eerste sieraden die op tafel komen te liggen, vallen al snel door de mand. Peene mag het allemaal in de goedgevulde pot met klatergoud doen die op tafel staat. ,,Alles in die pot en in die vitrine is hier binnengebracht met de gedachte: wij hebben iets moois. En dan blijkt dat niet zo te zijn. Daarmee is dan op pijnlijke wijze het gezegde bevestigd: het is niet al goud wat er blinkt”, zegt Peene.

Als laatste legt Corel een goudkleurige broche in de vorm van een P op tafel. Peene buigt zich over het sieraad. Hij pakt een sterke magneet en houdt die boven de sierlijke letterbroche. ,,Goud en zilver reageren niet op een magneet”, verklaart Peene. De letterbroche verschuift geen millimeter. Daarmee heeft het kleinood de eerste test doorstaan.

Keurmerk

Test twee: zit er een keurmerk op? ,,Als dat zo is, wil dat nog niets zeggen”, aldus de keurmeester. Het is hoogstens, zoals ze dat in politiekringen zouden zeggen, ondersteunend bewijs. Overigens kan een echt gouden sieraad ook géén keurmerk hebben, als het uit verre oorden zoals Afrika of Indonesië komt. In beide gevallen is het tijd voor de derde test: de toetssteen. Peene: ,,IJzer geeft niks af, goud laat een dun streepje na op de steen.”

En jawel, er verschijnt een dun streepje.  Peene pakt een flesje met toetswater en veegt met een kwastje voorzichtig wat van de vloeistof over het streepje. De hamvraag: blijft het staan? Het blijft staan. ,,Dit is goud, mevrouw”, meldt Peene. De broche weegt 1,94 gram. Dat is met de huidige goudprijs en het goudgehalte van de broche goed voor 41,40 euro. Maar éérst even het legitimatiebewijs overhandigen, graag. Want elke transactie wordt netjes gedocumenteerd.

Klederdracht

Paul Peene betaalt Machielia Corel uit, nadat ze het registratieformulier voor de transactie heeft ondertekend en een identificatiebewijs heeft overhandigd.

Het Goudwisselkantoor in Goes is onderdeel van een keten met landelijk ruim tachtig vestigingen in Nederland en België en daarnaast mobiele kantoren die de kleinere plaatsen aandoen. Omwille van de veiligheid wil directeur Erik de Ruiter van het familiebedrijf niet kwijt hoeveel bezoekers er op een doordeweekse dag in een filiaal als Goes binnenstappen. ,,Wat ik kan zeggen, is dat in de maanden juli en augustus, toen de goudprijs omhoog vloog, het aantal klanten verdubbelde”, zegt De Ruiter.

In Zeeland worden ook regelmatig streeksieraden ingeleverd: gouden en zilveren onderdelen van de klederdracht, zoals broekstukken, krullen of spiegels. Keurmeester Paul Peene: ,,Er is een tijd geweest dat het absoluut not done was die in te leveren. Jongeren hebben daar geen boodschap meer aan. Oubollig, weg ermee. Dat constateer ik, op basis van wat er wordt ingeleverd.”

Er wordt niet alleen goud, zilver en platina ingeleverd, maar ook gekocht. ,,Omdat mensen denken: die prijs gaat nog verder omhoog, dit is een goed moment om in te stappen”, legt directeur Erik de Ruiter uit. ,,Sommige mensen kopen gouden munten, anderen een baartje, zo’n goudblokje. Je hebt al een gouden munt voor zo’n 275 euro. Sommige mensen kopen ze ,omdat de erfenis dan makkelijker te verdelen is onder de kinderen. Mensen kunnen bij ons een kluisje huren om kostbaarheden in te bewaren. En wij taxeren en veilen desgewenst antiek en andere waardevolle zaken. Dat onderscheidt ons van anderen waar je goud en zilver kunt inleveren, zoals juweliers.”

Het is niet al goud wat er blinkt. Waardeloze inruil van klanten door de jaren heen. © Marcelle Davidse
Gouden tip, voor wie naar het buitenland gaat: laat je niet in de maling nemen. ,,Goud uit het buitenland is de meest voorkomende instinker. Staat er bijvoorbeeld iemand bij de benzinepomp die nét te weinig cash heeft, maar wel twee gouden ringen die hij je in ruil voor geld wil geven.  Alleen: het is helemaal geen goud”, waarschuwt De Ruiter.

Goudprijs op hoogste niveau sinds 2013

Voor een kilo goud koop je tegenwoordig een luxe middenklasser. De prijs schoot deze week naar – omgerekend – bijna 45.000 euro per kilogram. Ter vergelijking: een half jaar geleden was dat nog rond de 37.000 euro.

De prijs van goud is internationaal afhankelijk van vraag en aanbod en wordt standaard uitgedrukt in Amerikaanse dollars per troy ounce (31,1 gram). Tot 2008 schommelde de prijs ruwweg tussen 250 en 500 dollar. Daarna begon deze snel te stijgen, met een piek in 2011 tot boven de 1900 dollar.

Daarna zakte de goudprijs wat in, tot uiteindelijk 1060 dollar eind 2015. Momenteel zit de prijs op rond de 1540 dollar per troy ounce, de hoogste score sinds het voorjaar van 2013.

Bron: PZC

Ondine van der Vleuten 30-08-19, 07:00

Goudprijs piekt
Inkoop goud stijgt in één jaar met 44 procent door recordhoogte goudprijs

11 april 2024

Inkoop goud stijgt in één jaar met 44 procent door recordhoogte goudprijs

Go Ahead Eagles kampioenspenning uit 1932/1933 onder de hamer

28 maart 2024

Go Ahead Eagles kampioenspenning uit 1932/1933 onder de hamer

Veiling voor munten en bankbiljetten beleeft ‘vliegende start’

28 maart 2024

Veiling voor munten en bankbiljetten beleeft ‘vliegende start’

Goudwisselkantoor genomineerd voor Ondernemersprijs Hoeksche Waard 2024!

26 maart 2024

Goudwisselkantoor genomineerd voor Ondernemersprijs Hoeksche Waard 2024!

Goudwisselkantoor erkende verpandingsinstelling in Duitsland

11 maart 2024

Goudwisselkantoor erkende verpandingsinstelling in Duitsland

Goud en bitcoin vinden elkaar boven de € 63.000!

05 maart 2024

Goud en bitcoin vinden elkaar boven de € 63.000!

Voorjaarsveiling Goudwisselkantoor met feestelijk tintje 

22 februari 2024

Voorjaarsveiling Goudwisselkantoor met feestelijk tintje 

2023 blijkt gouden jaar voor Goudwisselkantoor

31 januari 2024

2023 blijkt gouden jaar voor Goudwisselkantoor

Goudprijs verbreekt records 

07 december 2023

Goudprijs verbreekt records 

Veiling Goudwisselkantoor als opmaat naar decembermaand

21 november 2023

Veiling Goudwisselkantoor als opmaat naar decembermaand