Goudbaar en goudstaaf

Wilt u meer weten over goudbaren, ook wel goudstaven genoemd? Op deze pagina vindt u meer informatie over goudbaren, de verschillen, de grootste goudbaar ter wereld en meer. Wilt u meer informatie over het kopen of verkopen van goudbaren?

Meer informatie over:

Goudbaren kopen Goudbaren verkopen

Wat is een goudbaar?

Een goudbaar, ook wel goudstaaf genoemd is een staaf van geraffineerd goud. Goudstaven worden opgedeeld in twee types, namelijk: gegoten of geslagen Het verschil zit vooral in het uiterlijk van de goudstaaf. Er zijn nog veel meer verschillen in goudbaren zoals merk het gewicht. Meer weten over deze verschillen? Lees hieronder verder.

Hoe wordt een goudstaaf gemaakt?

Een goudstaaf kan op verschillende manieren worden gemaakt. Een gegoten goudstaaf wordt gemaakt door goud te smelten en te gieten in een staafvormige mal en vervolgens te laten stollen. Deze manier leidt vaak tot goudstaven met een ruwer uiterlijk. Dit maakt iedere goudstaaf uniek en makkelijk te herkennen. Een geslagen goudstaaf, ook wel goudplaatje genoemd, wordt net anders gemaakt. Het gesmolten goud wordt in “continu” gietmachine gegoten. Hierdoor ontstaan er lange dunne gegoten staven. Vervolgens worden deze staven door een zogeheten walserij geleid waarbij de staven meerdere malen worden geperst tot de juiste dikte.

Hoeveel weegt een goudstaaf?

Er zijn verschillende gewichten in goudbaren. Zo kunnen geslagen goudstaven tot ca. 100 gram wegen en gegoten goudbaren vanaf 100 t/m 12,5 kilo. Vaak wordt het gewicht van een goud ook uitgedrukt in Troy ounce. In de edelmetaalhandel is de gewichtsmaat Troy ounce (31,1 gram) de standaard. Een leuke weetje, de grootste goudstaaf ter wereld weegt maar liefst 250 kg en is destijds tentoongesteld in het goudmuseum het Toi Museum, in Japan. De waarde van deze goudstaaf werd in 2005 vastgesteld en geschat op 400 miljoen yen (toen ongeveer 3,3 miljoen euro).
Goudbaar 1 gram Umicore 1 gram 999,9 puur goud Formaat in 15 x 85 x 0,5 mm
Goudbaar 31,1 gram Umicore 31,1 gram 999,9 puur goud Formaat in 42 x 24 x 1,7 mm
Goudbaar 50 gram Umicore 50 gram 999,9 puur goud Formaat in 46 x 26 x 2,3 mm
Goudbaar 100 gram Umicore 100 gram 999,9 puur goud Formaat in 55 x 31 x 3,2 mm
Goudbaar 1.000 gram Umicore 1000 gram 999,9 puur goud Formaat in 88 x 39 x 19 mm

Merken

Het verschil van goudbaren zit dus in het gewicht en formaat, maar ook is er verschil in fabrikanten van goudbaren. Hieronder hebben wij de verschillende merken goudbaren voor u makkelijk in een tabel vermeld.

Fabrikant Baar grote
Grammage Ounces
0.3 0.5 1 2 2.5 5 10 20 50 100 250 500 1000 110 14 12 1 2.5 5 10 100 400
Baird & Co
Emirates Gold
Heraeus
Metalor
PAMP
Perth Mint
Royal Canadian Mint
Royal Mint
Umicore
Valcambi
UBS

Bent u nieuwsgierig naar de voordelen van de verschillende goudbaarmerken? Kom dan eens langs op een van onze locaties geven wij u graag uitgebreid informatie over de verschillen van goudbaren.

Vind hier een locatie

Certificaten van Goudbaren

Goudbaren zijn er met en zonder certificaat. Goudbaren met een certificaat zijn eenvoudiger te verkopen dan goudstaven zonder certificaat. Dit komt omdat goudbaren met een certificaat beter in de markt liggen. Omdat goud een waardevol product is, verlenen fabrikanten een extra service door een certificaat af te geven bij de goudbaren, maar ook een certificaat wil niet altijd alles zeggen. De meest gebruikelijke manier is om baren te kenmerken is met geregistreerde serienummers. Wij controleren goudbaren met én zonder certificaat altijd op echtheid.

Een goudbaar zonder certificaat is net zo waardevol als één met certificaat, Heeft u een goudstaaf zonder certificaat en twijfelt u aan de echtheid? Onze specialisten staan voor u klaar en kunt u altijd langskomen voor een gratis taxatie van uw goudbaar. Ook kunt u uw goudbaar zonder certificaat verkopen aan ons.

Maak een afspraak voor gratis taxatie Vind hier een locatie

Het aantal karaat van een goudbaar?

Een goudstaaf heeft altijd een zuiverheid van 99,99%, ofwel 24 karaat. Een goudbaar is de puurste vorm goud die u zich kunt voorstellen. Met het aantal karaat goud wordt dus de zuiverheid van het goud aangegeven. Ook wordt de zuiverheid van goud aangegeven met een nummer. Omdat een goudbaar de puurste vorm van goud is staat er op een goudbaar vaak het keurmerk 999,9 op.
24 karaat

Over het certificaat LBMA

Komt u op de goudbaar de Good Delivery Status tegen? Dan is de goudbaar voorzien van het zogeheten LBMA keurmerk. LBMA is een afkorting voor London Bullion Market Association. Deze organisatie ziet er op toe dat de goudbaren van producenten daadwerkelijk in orde zijn en voldoen wat goudproducenten beweren. U kunt er dus verzekerd van zijn dat als u een goudbaar met het LBMA keurmerk ziet de volgende onderdelen ten allen tijden kloppen:
  • Het goudgehalte (zuiverheid)
  • Het gewicht van de baar
  • Fysieke uiterlijk (markeringen en kwaliteit)
Naast dat u verzekerd bent dat uw goudstaaf aan de bovenstaande onderdelen voldoet, kunt u uw goud ook wereldwijd verhandelen met dit keurmerk. Dit heeft natuurlijk een groot voordeel als uw overweegt om uw goudbaren te verkopen. Wilt u weten of uw goudbaar valt onder het LBMA keurmerk? Bekijk hier het overzicht.

De voor- en nadelen van investeren in goudbaren

Bent u nieuwsgierig geworden naar het investeren in goudbaren? Dat snappen wij volkomen, we doen dit inmiddels natuurlijk al 40 jaar. Graag lichten wij hieronder een aantal voor- en nadelen voor u toe:
  • Goudbaren zijn het voordeligste in prijs per ons. Dit komt omdat er geen uitgebreid verpakkings- of productieproces bij komt om goudbaren te produceren.
  • Omdat goudbaren worden gezien als belegginsgoud betaalt u geen BTW over de goudstaaf.
  • In tijden van crisis, zoals inflatie of een beurscrash kan geld zijn waarde verliezen. De goudprijzen stijgen vaak in tijden van inflatie en is de goudprijs al jaren stabiel.
  • Een grote goudbaar is lastiger om te verkopen. Dit komt mede omdat dit natuurlijk een grote investering is. Heeft u een grote of zware goudstaaf in huis die u wilt verkopen? Kom dan langs op een van onze locaties.
  • In tijden van crisis is goud een waardevol product maar kunt u hiermee niet direct levensmiddelen en/of brandstof kopen.

Veelgestelde vragen

+

Een rechthoekig metaal van goud, gemaakt van puur goud.

+

Er is geen verschil tussen een goudbaar en goudstaaf, behalve de benaming.

+

Ja, een gegoten goudbaar is tegenstelling tot een geslagen goudbaar duurder. Dit omdat er meer arbeid wordt verricht aan een gegoten goudstaaf. Echter is een gegoten goudstaaf maar tot een bepaald gewicht verkrijgbaar zijn.

+

Als het gewicht van goud wordt aangeduid in Troy Ounce weet je nog niet hoeveel gram dit is. 1 Troy ounce is 31,1 gram.

+

De meest voorkomende gewichten van zijn 1 gram tot aan 1000 gram.

+

Investeren is altijd goed gebleken. Goud houdt vaak de inflatie bij. Het voordeel van een goudbaar is dat je hier geen BTW over betaald. Kleine goudbaren zijn eenvoudig te verhandelen, maar ook eenvoudig door te geven aan de volgende generaties, denk bijvoorbeeld aan kinderen en kleinkinderen.

+

Ook goudbaren zonder LBMA keurmerk zijn te verkopen maar ook te kopen. Het betekent namelijk niet dat het goud niet echt is.

Staat uw vraag er niet tussen?

Stel uw vraag aan een van onze specialisten!

Altijd veilig, altijd dichtbij

Goudwisselkantoor is een edelmetaalspecialist met meer dan 40 jaar ervaring in het verkopen en inkopen van goud en zilver. Met meer dan 140 locaties in het binnen- en buitenland zitten we altijd bij u in de buurt. Wilt u veilig goud en zilver (ver)kopen? U bent bij ons verzekerd van uw privacy. Onze erkende taxateurs helpen u graag ontdekken wat u goud en zilver waard is. Vind hier een locatie

Wat onze klanten zeggen