Beleggen in goud en zilver

Beleggen in goud en zilver bij Goudwisselkantoor, hoe werkt het?

Wilt u investeren in uw toekomst? Bent u er nog niet over uit waarin u het beste uw geld in kunt beleggen? Geld beleggen heeft de laatste jaren steeds meer aan populariteit gewonnen. Dit komt omdat een spaarrekening eigenlijk geen rendement meer oplevert en er dus aan andere mogelijkheden worden gedacht om geld te investeren, denk bijvoorbeeld aan het beleggen in cryptovaluta zoals de Bitcoin of Ethereum maar ook in aandelen, obligaties of edelmetaal.

Op deze pagina leggen wij u meer uit over beleggen, voornamelijk gericht op het investeren in goud en zilver. U vindt hier meer informatie over: “wat is beleggen” en”hoe werkt beleggen bij Goudwisselkantoor.” Ook vertellen wij u meer over de voor- en nadelen van fysiek goud en zilver. Lees snel verder!

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Wat is beleggen?
  • Hoe werkt beleggen precies?
  • Hoe kan ik beleggen in goud en zilver?
  • Welke vormen van beleggingsgoud en -zilver zijn er op de markt?
  • Waarom beleggen in goud en zilver?
  • Digitaal goud omzetten in fysiek goud?
  • Investeren voor de lange termijn?
  • Waar kan ik beleggen in goud?

Beleggen: wat is het?  

Misschien bent u nog niet bekend met het fenomeen beleggen, daarom lichten wij in dit hoofdstuk toe wat beleggen nu precies inhoudt. Wanneer we het hebben over beleggen, bedoelen we het investeren van geld in bijvoorbeeld aandelen, obligaties, of beleggingsfondsen maar ook in bijvoorbeeld crypto of edelmetaal, zoals goud en zilver. Als u belegt in aandelen investeert u uw geld in een bedrijf en met beleggen in obligaties investeert u in een lening die wordt uitgegeven aan bedrijven (bedrijfsobligaties) of overheden (staatsobligaties).

Beleggen in goud kan op meerdere manieren. Eén ervan is dat u uw geld investeert in goudaandelen, ofwel ETF. Een andere manier is dat u uw geld belegt in fysiek goud zoals goudbaren of gouden munten. Bent u benieuwd hoe beleggen in goud en zilver in werking gaat? Lees hieronder verder.

“Wist u dat er wel degelijk een verschil is tussen het woord investeren en beleggen? We gebruiken het vaak door elkaar heen maar het verschil zit hem hierin:

  • Beleggen betekent dat geld vanzelf meer rendement oplevert. Dus door te beleggen in aandelen of goud met het idee dat dit meer waard wordt
  • Met investeren van geld kan de investeerder zelf invloed uitoefenen op het rendement. Door tijd te investeren in de organisatie of in vaardigheden en kennis.”

Contact met een specialist van Goudwisselkantoor?

Kom langs op een van onze locaties of vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.

Hoe werkt beleggen in goud en zilver?  

Beleggen in goud of zilver kan op meerdere manieren. Eén van deze manieren is het investeren in goudmijnaandelen (ETF) of zilvermijnaandelen. Maar ook beleggen in fysiek goud en zilver is een vorm van beleggen. Goud is van nature bijzonder schaars. De enige manier waarop er meer goud in omloop kan komen is door het te delven. De goudhoeveelheid stijgt ieder jaar gestaag met 1% à 2% door mijnproductie en het effect daarvan op de goudmarkt is vrijwel nihil. Beleggen in goud is daarom erg belangrijk, zeker in tijden van inflatie, hoge schulden, crisis en dreigingen van conflict of oorlog. Lees onder de afbeelding verder over deze verschillende beleggingsvormen.

Goudmijnen,eft

Beleggen in fysiek goud

Door te beleggen in fysiek goud kiest u ervoor u geld te investeren in goudbaren, gouden munten, of gouden sieraden.  De voornaamste reden dat men kiest voor het beleggen in goud is dat goud altijd waardevol is gebleken. Al meer dan 5000 jaar vertrouwt men op goud als belegging en als middel voor de opslag van waarde. Dit ziet u ook terug in de geschiedenis: In musea kunt u gouden munten van eeuwen ofwel millennia geleden bestuderen. Met beleggen in goud ziet men dit ook als het veiligstellen van het vermogen en behouden van koopkracht. Goud vertegenwoordigt niet alleen waarde omdat de hoeveelheid van nature stabiel en schaars is, maar ook omdat goud de enige belegging is waarvan de waarde niet afhankelijk is van de prestatie van een tegenpartij. Een goudbelegging onderscheidt zich daarom van de traditionele beleggingsklassen, zoals bijvoorbeeld aandelen en obligaties.  Daarnaast is beleggen in goud ook relatief gemakkelijk en kunt u goudbaren en gouden munten zelfs online kopen. Ook is het investeren in fysiek goud inzichtelijk. U heeft het namelijk fysiek in uw handen.

Bent u van plan om te investeren in fysiek goud? Kom eens langs bij Goudwisselkantoor en wij helpen u graag verder.

Beleggen in goudaandelen

Met beleggen in goudaandelen investeert u uw geld in een goudmijnbedrijf. Dit kan een bedrijf zijn dat daadwerkelijk een goudmijn of ander edelmetaal exploiteert of een bedrijf dat betrokken is bij de exploratie van goud of andere hulpbronnen. Naast deze vorm van beleggen kunt u ook beleggen in goud ETF’s. Een ETF (Exchange traded funds) is een fonds dat op een beurs wordt verhandeld. Als u voor deze vorm van beleggen kiest, kiest u ervoor om uw geld breed in te zetten. Beleggers kunnen uw geld gespreid investeren in de goudmijnbouwsector.

Beleggen in fysiek zilver

Beleggen in zilver werkt precies hetzelfde als beleggen in goud. U kunt kiezen voor het investeren in een zilverbaar of zilveren munten. De zilverprijs fluctueert wel meer dan de goudprijs. Een nadeel van beleggen in zilveren baren is dat u hierover 21% BTW betaalt. Op zilveren beleggingsmunten wordt GEEN BTW berekend. Een ander voordeel van zilver is dat dit goedkoper is dan de aanschaf van goud.  Ook is zilver meer gewild omdat dit ook voor industriële doeleinden wordt gebruikt, zoals geleiding in zonnepanelen en in telefoons, maar ook in de auto-industrie is zilver een zeer gewild edelmetaal. Doordat de vraag naar zilver enorm is, schommelt de koers van zilver en is dit edelmetaal minder waardevast dan goud. Fysiek zilver kunt u eenvoudig online aanschaffen op locatie in de vorm van zilverbaren, zilveren munten of zilveren sieraden. Ook kunt u heel eenvoudig online zilveren munten of baren aanschaffen.

Direct uw geld beleggen in zilver?

Beleggen in zilvermijnaandelen

Naast beleggen in fysiek zilver is het ook mogelijk om uw geld te investeren in zilvermijnaandelen. Met het beleggen van uw geld in zilvermijnen, legt u ook indirect in op de prijsontwikkeling van zilver. De koers van zilver is hierin niet de enige belangrijke factor, maar ook het bedrijf waar u in belegt.

 

 

Beleggen in goud

Welke vormen van beleggingsgoud en -zilver zijn er op de markt 

Bent u van plan om te gaan beleggen in fysiek goud of zilver? Als u investeert in fysiek goud of zilver zijn er twee verschillende vormen, namelijk:

  • Gouden beleggingsmunten (BTW-vrij)
  • Gouden baren (BTW-vrij)
  • Zilveren beleggingsmunten (Geen BTW, margeregeling)
  • Zilveren baren (21% BTW)

Het voordeel van beleggingsgoud is dat u hier geen BTW over betaalt zoals bij zilverbaren (21% BTW). Wilt u meer informatie over het investeren in goud en zilver? Kom dan eens langs bij Goudwisselkantoor. Onze specialisten staan u graag te woord!

Wanneer zijn munten, beleggingsmunten?

Beleggingsmunten worden door de Europese Commissie genoteerd als zijnde beleggingsmunt als de munt de volgende eigenschappen bevat:

  • Goudgehalte hoger dan 90%;
  • Het tijdbestek wanneer de munt geslagen is, vaak na het jaar 1800;
  • Wanneer de munt heeft gediend als wettelijk betaalmiddel;
  • Verkoopwaarde niet hoger is dan 80% van de marktwaarde.

Waarom beleggen in fysiek goud en zilver?  

Een aantal voordelen van beleggen in goud en zilver heeft u hierboven al kunnen lezen. Hieronder vatten wij de voordelen en nadelen over beleggen in goud/zilver kort voor u samen:

Edelmetalen zijn zeldzaam. Zelfs zo zeldzaam dat al het goud dat ooit gemijnd is in twee zwembaden van olympisch formaat zou passen.

De voordelen van beleggen in goud en zilver:

  • Er wordt geen BTW berekend over beleggingsgoud of beleggingszilver (zilveren munten);
  • Tastbare zekerheid, u heeft de waarde letterlijk in uw eigen handen;
  • Beschermt u tegen inflatie: geld wordt ieder jaar minder waard, fysiek goud en zilver zijn hier ongevoelig voor;
  • Altijd vraag en aanbod naar goud: wilt u uw goud verkopen dan zijn er altijd kopers te vinden;
  • De goudprijs is niet te manipuleren: waar valuta, aandelen of andere beleggingen zijn gebaseerd op vertrouwen. Fysiek goud is niet te manipuleren omdat dit niet kan worden bijgedrukt of digitaal vermenigvuldigt zoals bij crypto (Bitcoin, Ethereum);
  • Koopkracht behouden en vermogensbescherming;
  • Risicospreiding: Goud gedraagt zich bij bepaalde macro-economische, geopolitieke en monetaire gebeurtenissen vaak tegenovergesteld aan traditionele beleggingsklassen;
  • Goud kunt u generaties lang doorgeven als erfenis;
  • Goud en zilver kunnen goed rendement opleveren. Edelmetaal van 20 jaar geleden, is nu verveelvoudigd in waarde.

Nadelen van beleggen in goud en zilver zijn:

  • Grote goudbaren van 1000, 500 of 250 gram zijn minder eenvoudig te verdelen onder kinderen en kleinkinderen en zijn lastiger om te verkopen. *
  • Over goud wordt geen rente of dividend uitgekeerd.
  • Het opslaan van goud in een kluis kost geld (u kunt natuurlijk ook kiezen voor het opslaan van goud bij u thuis, zodat u deze kosten bespaart)

* Goudwisselkantoor koopt goudbaren in alle vormen en maten.

Digitaal goud omzetten naar fysiek goud

Heeft u een aardig zakcentje verdient met digitaal goud, beter bekend als cryptovaluta? En wilt u dit geld investeren in fysiek goud? Dat is een verstandige keuze! De koers van crypto fluctueert enorm. Zo kan de koers de ene dag erg hoog staan terwijl een aantal uur later de waarde ineens sterk daalt.  Het is daarom verstandig om de verdiensten die u met cryptovaluta heeft verdiend, ook in te zetten op andere beleggingsvormen zoals fysiek goud, beleggingsfondsen, obligaties of aandelen. De cryptovaluta koers fluctueert enorm als we dit vergelijken met de goudkoers.

Bitcoin

Investeren voor de lange termijn  

Gaat u beleggen in goud? Dan kiest u er vaak voor om te investeren voor de lange termijn. Wist u dat de waarde van goud, sinds het jaar 2007 al 2,5 keer verdubbeld is, en als we dit tijdsbestek bekijken over 20 jaar wel 5x in waarde verdubbeld is? Voor het beschermen van uw vermogen en het behouden van uw koopkracht is dit natuurlijk ideaal. Naast het feit dat goud een goede investering is voor het beschermen van uw vermogen, is fysiek goud ook een ideale belegging als u dit als erfenis wilt doorgeven aan uw kinderen of kleinkinderen.

Waar kan ik beleggen in goud?

Bent u van plan te gaan beleggen in goud en wilt u weten waar u dit het beste kunt doen? Vroeger kon er goud gekocht worden bij banken, maar tegenwoordig niet meer. Zoek daarom altijd een specialist die u de juiste informatie kan bieden en een expert is in de edelmetaalbranche. Wilt u meer weten over de verschillende soorten belegginsgoud of zilver, of wat voor u een verstandige keuze is om mee te beginnen? Met meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van edelmetaal kennen wij de materie goed en nodigen wij u graag uit voor een gesprek op een van onze locaties. Wij nemen graag de tijd voor u om u van de juiste informatie te voorzien over het beleggen van goud. Met meer dan 140 locaties in Nederland, België en Duitsland zitten wij altijd dicht in de buurt. Wilt u met een specialist spreken? Kom dan langs of neem contact met ons op!

FAQ - Beleggen in goud en zilver

Is beleggen in goud verstandig? 

Goud is altijd waardevast gebleken. Als we de goudprijs van 2007 bekijken zien we dat de goudprijs meer dan verdubbeld is (2,5x). Dit geldt voor fysiek goud en niet voor aandelen in goudmijnen. Daarnaast loopt u minder risico dat u uw investering direct verliest zoals bij cryptocurrency. De cryptovalutakoers kan enorm fluctueren waardoor u kans heeft uw investering te verliezen of snel te verdubbelen. Investeert u in fysiek goud dan kiest u voor investering voor de lange termijn.

Hoe kan ik het beste in goud beleggen? 

Er zijn meerdere manieren om in goud te beleggen. Een aantal van deze manieren hebben wij meer toegelicht hierboven. Een korte samenvatting van manieren om in goud te beleggen zijn:  

  • Beleggen in fysiek goud zoals goudbaren en gouden munten 
  • Aandelen van goudmijnen 
  • Goudtrackers ofwel ETF 


Is goud een veilige belegging?
 
Goud is meer waardevast dan een aandeel op een beurs of bijvoorbeeld cryptocurrency. Als we de goudkoers van de afgelopen 20 jaar bekijken zien wij dat de goudprijs vervijfvoudigd is. Ook zien we als we de goudprijs bekijken geen sterke dalingen. Dit maakt fysiek goud de ideale investering voor het veiligstellen van vermogen.  


Is beleggen in zilver verstandig?
 
Gezien het potentieel voor hoge rendementen, wordt beleggen in zilver gezien als een aantrekkelijke investering voor beleggers. Prijsactie van de afgelopen jaren heeft aangetoond dat zilverinvesteringen een exponentieel hoger rendement kunnen opleveren dan goudinvesteringen. 

 

Hoe investeer ik in zilver? 
Er zijn meerdere manieren om te investeren in zilver. U kunt in fysiek zilver investeren zoals zilverbaren en zilveren munten. Ook kunt u investeren in zilver door middel van zilver ETF’s, beleggingen in zilvermijnen.  
 

Zal zilver stijgen? 

Volgens nieuwsberichten zal de vraag naar zilver alleen maar toenemen. Zilver wordt namelijk gebruikt als geleiding in zonnepanelen maar ook in de auto-industrie