Rolex Explorer II

Rolex Explorer II

Rolex Explorer II bij Goudwisselkantoor

Bij Goudwisselkantoor worden regelmatig horloges van het merk Rolex aangeboden. Daar zitten uiteraard ook de Rolex Explorer II horloges regelmatig tussen, wat een bekende en ook zeer geliefde collectie van het merk Rolex is. Deze horloges hebben een tijdloos en sportief design en worden tot op de dag van vandaag nog altijd gemaakt door Rolex. De oudere modellen passen in het populaire genre vintage horloges waar veel verzamelaars en liefhebbers voor zijn. Maar ook voor de nieuwe en nieuw gebruikte horloges vinden we veel liefhebbers en verzamelaars die op zoek zijn naar deze horloges. Als u zo’n horloge bezit en het graag wilt verkopen, dan wilt u natuurlijk wel dat het horloge een waardig nieuw thuis krijgt en dat u te maken hebt met een expert bij het inleveren.

De experts bij Goudwisselkantoor kennen de materie van Rolex goed en weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en dat u de correcte waarde krijgt voor uw horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn, in goede staat en het liefste nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

Bent u in het bezit van een Rolex Explorer II horloge en wilt u die graag verkopen? Neem dan contact op met ons of kom langs bij één van de Goudwisselkantoren.

 

> Vind een kantoor in de buurt

 

Om u nog meer te informeren wordt er op deze pagina uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de iconische horlogecollectie Explorer II van Rolex.

Rolex Explorer II geschiedenis

De Rolex Explorer II is het grotere broertje van de Rolex Explorer. Beide horloges van het beroemde Zwitserse horlogemerk leven goed naast elkaar en ze concurreren niet. Elkaar opvolgen was ook nooit ter sprake gekomen. Elk horloge heeft zijn eigen plaats verworven en is qua opbouw ook behoorlijk anders. Wat ze wel  met elkaar gemeen hebben is dat ze prestaties moeten leveren naast er mooi uit te zien. Iets waar de meeste Rolex horloges sowieso om bekend staan, maar een Rolex Explorer I of II moet daadwerkelijk iets kunnen.

Rolex Explorer II; het grotere broertje

De Explorer kwam in 1953 op de markt nadat een avonturier lovend over zijn Rolex horloge sprak na een expeditie op de Mount Everest. Rolex besloot daar op in te spelen door een horloge te maken voor avonturiers (Explorer in het Engels) en dat bleek al snel aan te slaan. Deze horloges presteerde onder barre omstandigheden, maar hadden ook nog eens een iconisch ontwerp met elementen zoals de Mercedes urenwijzer. Na een aantal jaren succesvolle resultaten te hebben behaald met de Explorer besloot Rolex in 1971 het horloge een grotere broer te geven. Dit was de Explorer II en wel met het referentienummer 1655. Het idee was om een horloge te maken speciaal voor speleologen (mensen die grotten onderzoeken). Het horloge moest dus anders in elkaar steken en bepaalde mogelijkheden bieden voor deze doelgroep. De Explorer II is dus een horloge waarvan zeker deze eerste versie de 1655 zich eigenlijk behoorlijk onderscheidde van de klassieke Explorer. Om maar eens te beginnen met het formaat. Het moest het grotere broertje worden en dus was de diameter van de kast ook een aanzienlijk stuk groter. Deze bedroeg maar liefst 39 millimeter, wat zeker voor in die tijd als haast reusachtig beschouwd werd. Dan waren er een aantal elementen die in het bijzonder voor speleologen handig waren. Het eerste element daarvan is een extra wijzer, die de zogenaamde 24 uurswijzer genoemd wordt. Het doel van deze wijzer is om de uren in een 24 uurscyclus aan te geven in plaats van de klassieke 12 uurs cyclus die we gewend zijn. Dit is handig voor speleologen, omdat in grotten het verschil tussen dag en nacht niet te herkennen is. Het is er immers altijd donker, dus donker of licht zoals we dat buiten kennen en waardoor we AM en PM onderscheiden vinden we daar niet. De 24 uurswijzer die er uit ziet als een klein oranje pijltje wijst naar een bezel die per 2 uur de tijd aangeeft tot en met 24. De 24 uurswijzer is overigens verbonden met de urenwijzer en de Explorer II was bij het eerste referentienummer 1655 dus ook nog geen DualTime horloge. Ook draait de bezel niet, deze zit vast bij de 1655. Later in de geschiedenis zou de Explorer II zich toch nog tot een DualTime horloge gaan ontwikkelen.

De eerste Explorer II de 1655 had een lange productielooptijd en stond van 1971 tot en met 1985 in de Rolex catalogus. Natuurlijk onderging hij ondertussen wat aanpassingen, vooral aan de wijzerplaat en de wijzers, en zijn er dus verschillende versies te vinden. Tijdens de productietijd was de 1655 eigenlijk helemaal niet zo populair en liep het horloge maar mondjesmaat qua verkoop. Echter vandaag de dag is het één van de meest gezochte vintage Rolex horloges. Daarbij horen natuurlijk ook een paar bijnamen zoals de Freccia, die door de Italianen gegeven is aan het horloge. Freccia betekent pijltje en dat duidt dan weer op de 24 uurswijzer. Een andere bijnaam is de Steve McQueen Rolex. Dit is een dubieuze, omdat er geen bewijs is dat Steve McQueen dit horloge gedragen zou hebben. Wel is het bekend dat Steve McQueen graag Rolex horloges droeg, maar gaf daarbij voorkeur aan de Submariner en de Daytona. Hoe dit horloge aan deze bijnaam komt is dus moeilijk te begrijpen, maar dat hij de bijnaam draagt in het vintage horloge wereldje is zonder twijfel.

De Explorer II ondergaat grote veranderingen

In 1985 besloot Rolex te stoppen met het referentienummer 1655 van de Explorer II en een nieuw referentienummer op de markt te brengen. Dit zou de 16550 worden. Met dit referentienummer zouden een aantal grote veranderingen aangebracht worden aan het horloge zoals we het kende. Het begon natuurlijk weer met de grootte van de kast, want die mocht van Rolex nog wel een beetje groter en werd daarom vergroot tot 40 millimeter in diameter. En omdat het nou eenmaal een Explorer horloge is werd het tijd dat de beroemde Mercedes urenwijzer het horloge zou gaan sieren en dat gebeurde dus ook. De 24 uurswijzer verdween uiteraard niet, maar werd langer en dunner. Door het nieuwe 3085 kaliber was het nu mogelijk de 24 uurswijzer apart van de gewone urenwijzer te verzetten en deze waren dus niet meer met elkaar verbonden. Dit maakte het horloge, naast een instrument om het verschil tussen dag en nacht te zien, ook een DualTime horloge wat een tweede tijdszone kon laten zien. Dit zorgde uiteraard voor meer populariteit, wat de Explorer II nodig had omdat het eerste referentienummer eigenlijk helemaal niet zo populair was.

Toch zou er al snel weer een nieuw referentienummer uitkomen en wel in 1989. Ditmaal werd de 16570 gelanceerd, die een aantal noemenswaardige verbeteringen met zich meebracht. Zo kwam er een nieuw uurwerk, het kaliber 3185, wat beter presteerde en werd de urenindicatie op de wijzerplaat voortaan met bolletjes aangegeven in plaats van stipjes. Dat gaf een rustiger beeld aan het horloge. Inmiddels waren er naast de zwarte wijzerplaten ook witte beschikbaar gekomen en deze leverde dan weer de bijnaam Polar Explorer op, omdat de wijzerplaat aan sneeuw en ijs doet denken. De 16570 zou 22 jaar in de catalogus blijven staan. Natuurlijk kwamen er nog een paar kleine veranderingen door de jaren heen en werd het uurwerk nog een keer omgewisseld voor een kaliber 3186.

Het 40 jarig jubileum van de Explorer II

In 2011 was het feest voor de Explorer II, want het horloge mocht namelijk zijn 40 jarige jubileum vieren. Met een moeilijke aanloop heeft het horloge toch stand gehouden en is het succesvol geworden onder verschillende referentienummers. Het jubileum was uiteraard ook een reden voor een nieuw referentienummer.  Dat werd de 216570, die dus ook in het jubileumjaar 2011 gelanceerd werd. En hoewel het een compleet modern horloge was met alle veranderingen, en zelfs een beetje meer van wat er de afgelopen jaren ontwikkeld was voor de Explorer II, is het horloge toch een eerbetoon aan het eerste referentienummer de 1655. Dit zat hem met name in het 24 uurswijzertje dat haast identiek was aan die op de 1655 in de vorm van een klein oranje pijltje.

Verder groeide het horloge weer 2 millimeter en had de kast nu dus een diameter van maar liefst 42 millimeter. Ironisch is dat in de tijd toen de eerste Explorer II uitgebracht werd de 39 millimeter als reusachtig gezien werd en die 42 millimeter nu eigenlijk tot de standaardmaten behoort, wat dan weer mooi aangeeft hoe het perspectief door de jaren heen veranderd is. Door de groei werd ook de wijzerplaat groter en beter leesbaar. Op die wijzerplaat zien we tussen de wijzers ook de oude vertrouwde Mercedes urenwijzer, die zo iconisch geworden is voor alle Rolex Explorer horloges.

Zo heeft de Explorer II na een moeizame start zijn weg gevonden onder de Rolex liefhebbers en zijn zowel de oude als de nieuwe modellen erg populair onder verzamelaars. Op veilingen komen veel oude modellen voorbij, evenals bij vintage handelaren. De nieuwe en nieuw gebruikte vindt men nog altijd bij de verschillende juweliers, maar ook komen die inmiddels al op internationale veilingen voor. Qua prestatie wordt men zelden teleurgesteld door dit horloge, zowel van de oude als de nieuwe modellen.

Rolex Explorer II referentienummers

Rolex Explorer II 1655

De Rolex Explorer II met het referentienummer 1655 was het allereerste Explorer II horloge dat werd uitgebracht door het Zwitserse merk Rolex. Gelanceerd werd dit horloge in 1971 en, hoewel het horloge de naam Explorer droeg, zag hij er toch anders uit dan de klassieke Explorer. De Explorer II was dan ook bedoeld als het grotere broertje van de klassieke Explorer. Opvallend is de 39 millimeter in diameter stalen kast van dit horloge, wat voor die tijd monsterachtig groot was. Het horloge was ontworpen voor speleologen, wat mensen zijn die grotten onderzoeken. We zien daarom op die kast een bezel met 24 uren die per 2 opliepen. In de kast zien we naast de klassieke drie wijzers ook nog een oranje pijltje wat de 24 uurswijzer is. Deze wijst op de bezel de tijd in 24 uren aan, waardoor de speleologen dus konden zien of het dag of nacht was. De wijzerplaat van de 1655 is altijd zwart en heeft streepindicatie om de uren aan te duiden. Naast de 24 uurswijzer zijn er de gewone uren, minuten en secondewijzer die een klassiek ontwerp hebben. Gesloten werd het horloge door een plexiglaasje met boven het datumvakje een loepje, zoals typisch is voor Rolex horloges met een datumfunctie. Het horloge, wat een lange productietijd had van 1971 tot 1985, heeft door de jaren heen ook een paar kleine veranderingen ondergaan en uiteraard een uurwerk wissel. Zo is er een keer gewisseld van het kaliber 1570 naar het kaliber 1575. Beiden zijn uurwerken die door Rolex zelf geproduceerd en ontworpen zijn. Ook had het horloge nog twee bijnamen, namelijk de Freccia en de Steve McQueen. Hoewel het horloge nooit echt goed verkocht heeft is het als vintage horloge enorm populair en door verzamelaars veel gezocht.

Rolex Explorer II 16550

De Rolex Explorer II met het referentienummer 16550 is het horloge wat de 1655 opvolgde in 1985. Het Zwitserse merk Rolex wilde grote veranderingen aan de Explorer II aanbrengen om het horloge populairder te maken. De stalen kast groeide een millimeter en werd in diameter nu 40 millimeter. Ook in de kast waren er de nodige interessante veranderingen. Zo was er ineens de Mercedes urenwijzer, die we van de klassieke Explorer kennen. De 24 uurswijzer was ineens langer en dunner geworden en er was de optie om naast een zwarte ook voor een witte wijzerplaat te kiezen. De bezel had nog altijd de 24 uren die per 2 uur omhoog gingen en de band was nog altijd een Oysterband uit staal. Het glaasje werd echter saffierglas in plaats van plexiglas, omdat dit het nieuwste en beste materiaal in die tijd was. Boven het datumvakje zat weer een loepje, zoals voor Rolex kenmerkend is als het om datumhorloges gaat. En ook technisch was er iets interessants veranderd. Het nieuwe uurwerk zorgde ervoor dat de 24 uurswijzer niet meer verbonden zat met de klassieke urenwijzer en dus individueel kon worden ingesteld, wat het horloge nu een DualTime horloge maakte. Dit uurwerk was het kaliber 3085, wat door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd werd.

Rolex Explorer II 16570

De Rolex Explorer II met het referentienummer 16570 is een horloge van het Zwitserse merk Rolex, wat vrij snel na het referentienummer 16550 op de markt kwam. Het horloge kwam in 1989 op de markt en was bedoeld om wat noemenswaardige verbeteringen in de Explorer II aan te brengen tegenover zijn jonge voorganger. Ook de 16570 had een stalen kast en Oysterband. De kast had een diameter van 40 millimeter en in die kast zagen we zowel de 24 uurswijzer en de Mercedes urenwijzer, die heel typisch is voor het Explorer ontwerp. Daarnaast natuurlijk ook een uren en minuten wijzer plus een datumvakje. De wijzerplaten waren er weer in zowel wit als zwart, echter werd er op deze platen de uren in bolletjes aangegeven in plaats van de streepindicatie die daarvoor altijd gebruikt werd. De versie met de witte wijzerplaat had de bijnaam Polar Explorer, omdat de wijzerplaat deed denken aan sneeuw en ijs. Gesloten werd de kast door een saffierglas met een loepje boven het datumvakje, wat natuurlijk een typisch Rolex element is. De bezel had uiteraard de 24 uren die per 2 uur omhoog gingen. De 16570 liep op het kaliber 3185 in de eerste jaren en later op het kaliber 3186, wat beide uurwerken waren die door Rolex waren ontworpen en geproduceerd. De 16570 heeft maar liefst 22 jaar in de Rolex catalogus gestaan en was een populair horloge.

Rolex Explorer II 216570

De Rolex Explorer II met het referentienummer 216570 is het Explorer II horloge wat door Rolex gemaakt is om het 40 jarige jubileum van dit model te vieren. Dat jubileum was in 2011 en de 216570 moest dus wel eer aan de oudere versies doen en tegelijkertijd een hele nieuwe moderne versie neerzetten. Zo kwam er dus om het horloge moderner te maken een grotere kast van maar liefst 42 millimeter in diameter, gemaakt uit staal evenals de Oysterband. De bezel heeft zoals gebruikelijk de 24 uren die per 2 uur omhoog gaan en de wijzerplaten kunnen wit of zwart zijn. Om eer aan te doen aan het allereerste referentienummer de 1655 is de originele 24 uurswijzer weer terug ingevoerd bij dit model. Dat betekent dus een klein oranje pijltje die richting de bezel wijst en 24 uren aangeeft, zodat de drager het verschil tussen dag en nacht op het horloge kan zien. Ook zien we de Mercedes urenwijzer weer van de partij, wat een iconisch element is van de Explorer horloges. De uren worden weer aangegeven door stippen, zoals dat bij de voorganger van dit referentienummer al ingevoerd was en doordat de wijzerplaat iets groter is bij de 216570 is alles makkelijker af te lezen. Gesloten wordt het horloge door een saffierglaasje met een loepje boven het datumvakje, een typisch Rolex element. Het horloge loopt op het kaliber 3187, wat een uurwerk is wat Rolex zelf ontworpen heeft en geproduceerd.

 

> Vind een kantoor in de buurt