Gratis taxatie of meer informatie?

088-1021080

NOS: Goud wordt weer populairder

Het doet denken aan het dieptepunt van de financiële crisis: na jaren kabbelen loopt de goudprijs de afgelopen maanden ineens behoorlijk op. En dat merken goudsmeden ook. "Door de hogere prijs komen meer mensen goud verkopen," zegt Derk Mathon, voorzitter van het Nederlands Gilde van Goudsmeden.

Traditioneel is goud in trek als beleggers nerveus worden vanwege onrust op de financiële markten en dalende koersen. Daar is nu een extra reden bijgekomen: de extreem lage rente. Er zijn steeds meer bedrijven en landen die geld toe krijgen als ze op de financiële markten geld lenen. Deze negatieve rente wordt betaald door beleggers. En die zien goud daarom als een steeds aantrekkelijker alternatief.

De hogere kosten die dat bij de goudsmid oplevert worden doorberekend aan de klant, wat volgens Derk Mathon het koopgedrag beïnvloedt. Volgens de goudsmid kun je bij nieuwe producten met goed vakmanschap wel materiaal besparen. "Dan maak je een ring iets lichter of dunner, of eventueel hol aan de binnenkant."

Als de huidige trend doorzet kan dat behoorlijk schelen, denkt Mathon. "Ook loont het om oude sieraden te laten omsmelten als je bijvoorbeeld een nieuwe ring wil," zegt de goudsmid, die daar ook meer werk aan overhoudt.

Lees het complete artikel op: https://nos.nl/artikel/2294654-goud-wordt-weer-populairder-en-dus-duurder.html

Bron: NOS
Gepubliceerd op 23-07-2019