Gratis taxatie of meer informatie?

088-1021080

Goud gestolen bij kluisjesroof Oudenbosch, maar wat kun je er mee?

OUDENBOSCH - "Het inwisselen van goud is in Nederland aan strenge regels gebonden. Bovendien is legitimatie verplicht", dat zegt Geert-Jan de Keizer van het Goudwisselkantoor in het programma WAKKER. Afgelopen weekend werd een groot aantal kluisjes leeggeroofd bij een filiaal van de Rabobank in Oudenbosch. Vermoedelijk lag er in een aantal kluisjes goudbaren of gouden sieraden opgeslagen ter waarde van meerdere miljoenen euro's.

Het goudwisselkantoor houdt zich bezig met de in- en verkoop van edelmetalen zoals goud en zilver of de sieraden die van dit materiaal zijn gemaakt. "Een kilo goud kost ruim 34.000 euro. Er lag waarschijnlijk in de kluisjes heel veel goud, maar mensen hebben zelf ook veel in hun bezit. Een gouden ketting van oma is al snel enkele honderden euro's waard", vertelt De Keizer. "Voor velen is goud een appeltje voor de dorst, aanvulling op het pensioen of een veiligstelling van hun vermogen. Goud is een waardevaste en stabiele belegging, met soms een mooie rendement."

Strenge regels

Volgens de regiomanager is het niet denkbaar dat een kraker op de fiets stapt om gouden sieraden in te wisselen bij zijn kantoor. "Gelukkig is dat in Nederland aan strenge regels gebonden. Mensen moet zich legitimeren en alles wordt geregistreerd. Snel witwassen is niet mogelijk, dan hebben ze de politie zo achter zich aan. Je moet het niet dichtbij zoeken. Dit is op een professionele manier gebeurd, dan wordt het ook op een professionele weggesluisd."

Goud heeft een bepaalde waarde, maar andere zaken zijn volgens de Keizer onbetaalbaar. "Die kilo goud is vervangbaar door een andere kilo goud. Maar de emotionele waarde van de ketting of de ring van opa of oma is niet in euro's uit te drukken. Die komt nooit meer terug."


Bron: Omroep Brabant