Onze Goudwisselkantoren zijn geopend en we heten u welkom!

Waarom is geld van Goud losgekoppeld?

Een geldsysteem met echte waarde omvat munten van goud en zilver of papiergeld, wat gedekt is door een hoeveelheid goud en zilver bij de centrale bank. Omdat het waardevol is, beschermt het zichzelf. Het kan immers niet onbeperkt aangevuld of bijgemaakt worden. Deze waardevolle beperking zorgt ervoor dat het geldsysteem in evenwicht blijft.

Overheden en centrale banken hebben in het verleden regelmatig geprobeerd om dit systeem los te laten. Bijna altijd was dit om zelf meer invloed te kunnen uitoefenen op de hoeveelheid beschikbaar geld. Aanleidingen hiervoor waren vaak: oorlogen, crises of kostbare dealtjes tussen heersers. Men wilde meer geld hebben dan waar het bestaande systeem in voorzag. Dit betekende dat de geldpersen werden aangezet en (grote hoeveelheden) nieuwe munten en bankbiljetten werden bijgemaakt.

De laatste keer dat men de goudstandaard verliet gebeurde vanaf 1971 tot heden. De Amerikaanse president Nixon koppelde de dollar wereldreserve los van het goud. De reden was dat er veel meer geld nodig was om de dure Oorlog in Vietnam te kunnen financieren.

Waarom is geld van Goud losgekoppeld?